Video istoric, 24 februarie. Macron asculta socat ce ii spune Zelenski despre invazia Rusiei: „Sunt trupe peste tot. Luptam peste tot pe teritoriul nostru”

externe

Pe retelele de socializare a aparut inregistrarea momentului in care Volodimir Zelenski il informeaza pe Emmanuel Macron, in dimineata zilei de 24 februarie, ca trupele Rusiei au invadat Ucraina. Macron asculta vadit ingrijorat si pare ca nu-i vine sa creada ce se intampla.

„Deci, asta inseamna ca au trimis forte speciale peste tot in Kiev?”, intreaba Macron nevenindu-i sa creada ce ii spune Zelenski.

„Peste tot. In Kiev, in Odesa si din Belarus. Luptam peste tot pe teritoriul nostru. Sunt trupe peste tot”, a raspuns Zelenski.

„Nu ne puteam imagina acest lucru – nu s-a mai vazut asa ceva, ca in 2014. Deci, este mult, mult mai mult”, a mai spus Zelenski.

Macron, vizibil ingrijorat, a reactionat „Este clar. Este un razboi total”.

„Da, razboi total”, a subliniat Zelenski.

„Bine”, a reactionat Macron socat, in pana de cuvinte, „Bine”.

„Da. Deci, cred, Emmanuel, ca este foarte important sa vorbesti cu Putin si foarte important sa faci o coalitie anti-razboi. Suntem siguri ca liderii europeni si Biden pot sa se uneasca si ca il vor suna [pe Putin] si ii vor spune: ‘Stop’. El se va opri. El va va asculta”, a mai spus Zelenski, indemnandu-l pe omologul sau francez sa il sune pe presedintele rus.

Cancelarul german Olaf Scholz a promis miercuri Ucrainei continuarea sprijinului tarii sale, intr-o conversatie telefonica cu presedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relateaza dpa.

Germania nu va inceta sa sustina Ucraina militar, dar si in termeni politici, financiari si umanitari, a spus Scholz, potrivit purtatorului de cuvant al guvernului Steffen Hebestreit.

Scholz a discutat cu Zelenski si despre continuarea ajutorului concret al tarii sale, inclusiv pentru reconstructie.

Cei doi lideri au discutat si despre situatia de la centrala nucleara de la Zaporojie, cea mai mare din Europa si locul unui posibil dezastru daca luptele vor continua.

Scholz si Zelenski au convenit ca siguranta si protectia centralei este de cea mai mare importanta, precum si asupra importantei recomandarilor Agentiei Internationale pentru Energie Atomica.

Zelenski i-a multumit lui Scholz intr-o postare pe Twitter dupa convorbirea lor telefonica, printre altele pentru confirmarea unui ajutor UE de 5 miliarde de euro.

De asemenea, el a subliniat necesitatea unui program de ajutor al Fondului Monetar International.

Zelenski a mai mentionat ca a discutat cu cancelarul german despre posibilitatea unui nou ajutor militar pentru Ucraina.

Comentarii: