Video – Mercenari Wagner eliminati in Ucraina: „Au banderole cu litere arabe. Au venit pentru bani, au murit pentru bani”

externe

Dovezi ale prezentei mercenarilor Wagner in luptele din estul Ucrainei au fost gasite de militari ucraineni. Ei au eliminat zilele trecute un grup de mercenari n apropiere de Bakhmut, in regiunea Donetk.

Soldatii ucraineni spun ca au gasit pe campul de lupta cadavre cu uniforme care purtau ecusoane specifice mercenarilor Wagner. Pe ecusoane se aflau mesajele „Moartea este afacerea noastra – si afacerea este buna” si „Nu cred in nimic. Sunt aici pentru violenta” – carti de vizita pentru Grupul Wagner.

Ucrainenii au mai relatat ca mercenarii aveau banderole cu litere arabe si ca acestia „nu aratau a fi slavi”. „Ei au venit pentru bani, au murit pentru bani”, a a subliniat un soldat ucrainean.

Citeste si: Mercenarii Wagner, reclama in marile orase din Rusia: „Veniti sa luptati in Ucraina alaturi de legende vii”. Ofera 4.000 euro pe luna

Compania militara privata Wagner a inceput sa isi faca reclama in marile orase din Rusia, desi pana recent tinea foarte mult sa nu se afle prea multe lucruri despre ea, arata The Guardian intr-un amplu material publicat recent.

Trei panouri publicitare uriase pot fi vazute acum orasul Ekaterinburg din Ural, al patrulea oras ca marime al tarii.  prin care Wagner incearca sa isi recruteze oameni. „Patrie, onoare, sange, curaj. WAGNER”, se arata pe unul dintre afise.

Un altul, despre care localnicii au spus ca a aparut pentru prima data la inceputul lunii iulie, infatiseaza trei barbati in uniforma militara alaturi de cuvintele „Wagner2022.org”.

Panourile, care pot fi vazute in mai multe orase din Rusia, fac parte din eforturile Wagner de a recruta luptatori care sa se alature randurilor sale in Ucraina.

De asemenea, ele servesc drept marturie a transformarii prin care a trecut grupul de cand Moscova si-a lansat invazia in urma cu peste cinci luni, de la o organizatie de mercenari secreta si invaluita in mister la o extensie tot mai publica a eforturilor militare ale Rusiei in Ucraina.

„Se pare ca au decis ca nu vor mai incerca sa isi ascunda existenta. Pana acum, toata lumea stie cine sunt”, a declarat Denis Korotkov, un fost jurnalist de la Novaya Gazeta.

Wagner a fost infiintat in 2014 pentru a-i sprijini pe separatistii pro-rusi din estul Ucrainei. SUA si alti analisti spun ca este finantat de Evgheni Prigojin, un puternic om de afaceri strans legat de Vladimir Putin, care se afla sub sanctiuni occidentale. Prigojin neaga orice legatura cu mercenarii.

De atunci, Wagner a jucat un rol important in luptele, alaturi de armata rusa, in sprijinul presedintelui Bashar al-Assad in Siria si a fost reperat in mai multe natiuni africane – locuri in care Rusia detine interese strategice si economice. A fost acuzat in repetate randuri de crime de razboi si de incalcari ale drepturilor omului.

In pofida anvergurii sale globale, o mare parte din activitatea interna a grupului a ramas secreta pentru lumea exterioara.

Pe hartie, acesta nu exista, nefiind inregistrat ca organizatie, nu exista declaratii fiscale sau organigrama. Inalta conducere a Rusiei, inclusiv Vladimir Putin, a negat in mod repetat orice legaturi intre Wagner si stat.

Companiile militare private sunt interzise in mod oficial in Rusia, functionand intr-un cadru semi-legal. Membrii familiilor agentilor Wagner decedati au fost adesea presati sa pastreze tacerea atunci cand au cautat informatii despre cei dragi lor.

Si, desi Wagner s-a lansat treptat intr-o campanie de PR, companiile legate de Prigojin finantand filme de propaganda care glorifica faptele „instructorilor militari” din Africa, orice mentiune a grupului a ramas in mare parte tabu in sfera publica. Jurnalisti precum Korotkov, care au investigat grupul, au fost hartuiti pentru munca lor.

La sfarsitul lunii martie, serviciile secrete britanice au afirmat ca aproximativ 1.000 de mercenari Wagner au plecat in Ucraina. Rolul grupului in razboi pare sa fi crescut semnificativ de atunci, dupa ce Moscova si-a reorientat eforturile spre est, in urma esecului de a captura capitala Kiev.

Se crede ca Wagner a jucat un rol central in capturarea Popasna in mai si a Lisihansk in iunie, doua orase de importanta strategica pe care Rusia le-a ras in mare parte de pe fata pamantului in timpul cuceririi regiunii Luhansk din est. Miercuri, serviciile secrete britanice au declarat ca Wagner a jucat un rol in capturarea uriasei centrale electrice Vuhlehirsk din estul Ucrainei.

Pe masura ce rolul Wagner in Ucraina a crescut, la fel a crescut si imaginea sa publica acasa. In luna mai, Wagner a avut parte de prima sa recunoastere la stirile de televiziunii de stat, cand un corespondent a facut aluzie la Wagner intr-o emisiune nationala, spunand ca armata are „propria sa orchestra” in Ucraina.

Wagner este adesea numit de sustinatorii si membrii sai „Orchestra”, o referire la compozitorul german Richard Wagner. Presupusul fondator al grupului, Dmitri Utkin, a fost legat de extrema dreapta si se crede ca a numit grupul dupa compozitorul preferat al lui Hitler.

Serviciile secrete britanice au sugerat, de asemenea, ca Prigojin, care a fost fotografiat in estul Ucrainei in aprilie, a fost numit recent Erou al Federatiei Ruse ca recunoastere a rolului grupului in invazie.

Saptamana trecuta, Wagner a primit cea mai mare recunoastere de pana acum, cand Komsomolskaya Pravda, cel mai citit tabloid din tara, a publicat pe prima pagina un articol despre asaltul grupului asupra uzinei Vuhlehirsk.

Wagner s-a laudat in mod public cu implicarea sa in razboi printr-un mesaj pe site-ul sau web, in care scria: „Am eliberat deja Popasna, alaturati-va noua pentru a elibera intregul Donbas! Mergeti in prima dvs. campanie de lupta cu legende vii!”.

Cand The Guardian a contactat Wagner pe adresa de e-mail postata pe site, o persoana care pretinde ca reprezinta grupul a declarat ca acesta a inceput campania de recrutare deoarece „am vazut ca sprijinul pentru compania noastra este colosal si sunt multi care vor sa se alature”.

„Dar nu se schimba nimic, nu exista si nu a existat niciodata Wagner, este doar o legenda. Exista doar Robin Hood care ii protejeaza pe saracii oprimati de cei bogati”, a adaugat persoana respectiva intr-un schimb de e-mailuri caracteristic pozitiei publice ironice a lui Wagner.

Site-ul a fost retras intre timp de Hostinger, furnizorul de domenii de internet cu sediul in Lituania care l-a gazduit. Un reprezentant al Hostinger a declarat ca a luat masuri atunci cand a descoperit ca site-ul se „camufla” cu identitati false si VPN-uri.

Wagner pare, de asemenea, sa fi infiintat centre regionale de recrutare in peste 20 de orase, postand numerele de telefon ale recrutorilor pe canale populare de socializare legate de grup.

In anunturi se spune ca Wagner ofera soldatilor peste 240.000 de ruble (4.000 de euro) pe luna, de cateva ori mai mult decat salariile obisnuite ale soldatilor obisnuiti.

The Guardian a contactat mai multi dintre recrutorii ale caror numere de telefon au fost listate. Unii au folosit simbolurile grupului de mercenari ca imagine de profil pe WhatsApp si Telegram si niciunul nu a negat legaturile cu Wagner.

Cand a fost intrebat despre eforturile de mobilizare ale lui Wagner, un recrutor din regiunea Nijni Novgorod din centrul Rusiei, care a refuzat sa isi dea numele, a trimis o lista cu documentele necesare pentru a se inrola, care includea un pasaport din orice tara care „nu era NATO sau Ucraina” si mai multe certificate medicale.

Recrutorul a trimis, de asemenea, o lista cu obiectele pe care trebuia sa le aduca odata ce era acceptat de Wagner, de la gel de dus la garouri si alte echipamente medicale.

„Ne vedem in Molkino”, se incheia mesajul, referindu-se la orasul din districtul Krasnodar din Rusia, unde se crede ca Wagner isi are sediul in apropierea unei baze importante a Ministerului Apararii.

Analistii militari au sustinut ca dependenta Rusiei de grupuri precum Wagner arata masura in care armata regulata a tarii, care a pierdut pana la o treime din efectivele de lupta, a avut dificultati in a-si atinge obiectivele in Ucraina.

„Antreprenorii militari privati Wagner au jucat un rol esential in lupte. Intr-adevar, este corect sa ne intrebam daca unele detasamente Wagner … sunt de fapt mai elitiste si mai capabile decat unitatile regulate rusesti”, au scris Michael Kofman si Rob Lee, doi specialisti de frunte in domeniul armatei ruse, pentru site-ul War on the Rocks.

Razboiul din Ucraina si esecurile militare ale Rusiei par sa fi accelerat, de asemenea, cooperarea dintre Wagner si Ministerul Apararii. Marat Gabidullin, un fost comandant Wagner, a declarat pentru The Guardian intr-un interviu anterior ca trupele sale au lucrat indeaproape cu ministerul rus al apararii atunci cand au luptat in Siria.

Citeste si: Primul mercenar Wagner care incepe sa vorbeasca: „Noi nu existam, putem face orice. Este o armata mica, care este echipata cu de toate. Iar ceea ce facem depinde de clientul nostru”

Aceasta relatie pare sa se fi aprofundat de la inceputul razboiului din Ucraina. Potrivit unei investigatii a postului independent Meduza, Ministerul rus al Apararii a preluat in mare parte controlul asupra retelelor pe care Wagner le-a folosit pentru a recruta noi soldati.

In timp ce rolul Wagner in invazie a facut ca grupul sa devina mainstream, unii spun ca ultima sa campanie de recrutare ameninta sa diminueze standardele sale militare generale. Potrivit publicatiei de investigatii iStories, Wagner a recurs la recrutarea de prizonieri si la oferirea de salarii mari si potentiale amnistii pentru sase luni de serviciu.

„Wagner isi reduce standardele de recrutare si angajeaza condamnati si persoane aflate anterior pe lista neagra, ceea ce ar putea avea un impact asupra eficientei militare rusesti”, a declarat Ministerul britanic al Apararii, saptamana trecuta.

„Chiar si inainte de conflict, mai putin de 30% dintre soldatii din Wagner erau cu adevarat profesionisti”, a declarat Gabidullin, fostul comandant al Wagner. „Acum, grupul va fi format in mare parte dintr-o gramada de amatori… Circul care este Rusia continua.”

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: