O drona ruseasca „moderna” loveste un obuzier ucrainian. Soldat ucrainean: „Nu-i mare lucru. Practic, schimbi roata si merge” – Video

externe

captura twitter

Un obuzier ucrainean a scapat cu daune minore dupa ce a fost lovit de o drona kamikaze ruseasca, potrivit unei inregistrari video publicate pe Twitter.

Soldatii ucraineni afirma, aratand spre ramasitele dronei, ca probabil a fost vorba de o drona Lancet, incarcata insa cu srapnel din fragmente de fier-beton, si nu cu explozibil.

 

Un soldat ucrainean afirma, in inregistrare: „Practic, schimbi roata si merge. Nu ne-au provocat daune foarte serioase.”

Imaginile au fost publicate pe contul de twitter Special Kherson Cat, care urmareste evolutia conflictului in zona Herson.

Cheltuielile militare ale Rusiei in timpul celor noua luni de razboi in Ucraina se ridica la aproximativ 82 miliarde de dolari, aceasta cifra cuprinzand sumele nemijlocite utilizate pentru sustinerea efortului de razboi, conform estimarilor editiei ucrainene a Forbes, citat de Agerpres.

Dar in aceasta cifra nu sunt cuprinse cheltuielile stabile pentru aparare sau pierderile provocate economiei tarii.

In 2021, toate veniturile bugetare ale Rusiei s-au cifrat la 340 miliarde de dolari. Adica, Federatia Rusa a cheltuit deja in acest an pentru operatiunile militare un sfert din veniturile de anul trecut.

Daca in primavara astfel de cheltuieli ar fi putut sa para destul de acceptabile, tinand cont de faptul ca Rusia incasa circa 1 miliard de euro pe zi pentru livrarile sale de petrol si gaze, in prezent situatia este diferita.

Veniturile bugetului federal din exporturile de petrol si gaze sunt in scadere. Rusia a pierdut deja o mare parte din piata europeana de gaze dupa oprirea livrarilor prin conducta Nord Stream-1. Iar din decembrie ar urma sa intre in vigoare si sanctiunile occidentale impotriva petrolului rusesc.

Odata cu scurgerea timpului, razboiul Moscovei in Ucraina cere tot mai multi bani. In toamna, costul cheltuielilor pentru efortul de razboi s-a dublat pentru Federatia Rusa. La ora actuala, razboiul necesita minimum 10 miliarde de dolari pe luna, conform estimarilor facute de experti consultati de Forbes.ua.

Soldatilor armatei ruse angajati prin contract, care participa la razboiul din Ucraina, li se promite o remuneratie de 200.000 de ruble pe luna, plus bonusuri suplimentare.

In medie, Moscova cheltuieste aproximativ 200 de dolari pe zi pentru un soldat. In octombrie, Rusia a crescut brusc numarul trupelor sale datorita asa-zisei mobilizari „partiale”. Astfel, cei 300.000 de mobilizati vor costa bugetul rus inca 1,8 miliarde de dolari pe luna. In plus, autoritatile ruse vor trebui sa majoreze cheltuielile pentru aprovizionare si munitii.

Costul total al salariilor militarilor implicati in ostilitatile din Ucraina este de aproximativ 2,7 miliarde de dolari dupa mobilizare.

In acelasi timp, in ultimele doua luni, a crescut brusc numarul pierderilor in randul militarilor Federatiei Ruse, partial din cauza aducerii pe front a rezervistilor insuficient pregatiti pentru lupte.

Daca in vara valoarea despagubirilor pentru militarii morti si raniti era estimata la aproximativ 1 miliard de dolari lunar, in ultima luna a razboiului din Ucraina aceasta a crescut la peste 3,5 miliarde de dolari.

Potrivit Statului Major General ar fortelor armate ucrainene, in decurs de o luna, intre 24 octombrie si 24 noiembrie, si-au pierdut viata in conflictul din Ucraina un numar record de soldati rusi – 17.470. Este chiar mai mult decat in prima luna a razboiului declansat de Kremlin, conform Forbes.ua.

Pentru fiecare dintre ei, familia militarului ar trebui sa primeasca 7,4 milioane de ruble sau aproximativ 110.000 de dolari.

Numarul celor grav raniti carora li se cuvine plata unor indemnizatii este aproximativ de doua ori mai mare. Suma indemnizatiilor pentru aceasta categorie de militari se ridica in prezent la 3 milioane de ruble.

Rusia a pierdut peste 1.500 de ofiteri, intre care aproximativ 160 de generali si colonei – de cand Moscova a invadat Ucraina in februarie anul acesta, conform unui bilant intocmit din surse deschise si citat de The Independent.

Generalul Mark Milley, seful Statului Major Interarme din Statele Unite, sugerase in cursul acestei luni, in timp ce fortele ruse se retrageau din Herson (de pe malul drept al Niprului) ca fortele Rusiei si Ucrainei au suferit fiecare pierderi de ordinul a circa 100.000 de militari fiecare in cursul ostilitatilor. AGERPRES/(AS-autor:Lilia Traci, editor: Mariana Ionescu, editor online: Adrian Dadarlat)

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: