Video – Rascoala si violente in Olanda impotriva restrictiilor. Primar: „Este o noapte dramatica. Imi este rusine de ceea ce s-a intamplat”

externe

In prima noapte in care s-au aplicat restrictii de circulatie in Tarile de Jos s-au produs altercatii intre manifestanti si politie in orasul Urk, in nord-vestul tarii, care s-au soldat cu mai multe arestari, cu zeci de amenzi si cu declararea starii de urgenta municipala, transmite duminica agentia EFE, citata de Agerpres.

Tulburarile au avut loc in zona portuara din Urk, municipiu din provincia Flevoland, in nord-vestul Tarilor de Jos, si au inceput dupa intrarea in vigoare a restrictiilor de circulatie, sambata, la ora locala 21:00 (20:00 GMT), cu o manifestatie anti-restrictii la care au participat zeci de persoane.

Protestatarii au circulat cu masinile, claxonand insistent, si au provocat un incendiu la unul dintre punctele mobile instalate de agentia sanitara regionala (GGD) pentru realizarea de teste PCR de detectare a coronavirusului pentru locuitorii municipiului.

„Este o noapte dramatica. Imi este rusine de ceea ce s-a intamplat. In acest moment si in calitate de primar, impreuna cu seful politiei si cu procurorul, am o singura cale: sa declar situatie de urgenta si sa trimit politia anti-revolte. Vrem pace si calm la Urk”, declara duminica dimineata primarul Cees van den Bos.

Declararea unei „situatii de urgenta” (noodbevel, in flamanda – n.r.) se produce doar in caz de tulburari, dezastre sau accidente majore, si ii permite primarului sa emita toate dispozitiile pe care le considera necesare pentru a pastra ordinea publica si a limita pericolul, ceea ce in cazul de fata a inclus mobilizarea politiei anti-revolta si a politiei militare, care totusi nu au fost nevoite sa intervina.

Participantii la protest, convocat prin retelele sociale si despre care politia stia, au incendiat punctul de testare pentru coronavirus, au lansat artificii si pietre in directia agentilor care incercau sa controleze situatia si au avariat mai multe masini ale politiei.

Intr-un comunicat comun, municipalitatea, politia si procuratura si-au exprimat indignarea pentru cele intamplate si au apreciat ca „in aceasta noapte a fost activ un grup de scandalagii care a distrus pacea in Urk, cu un comportament care nu poate fi descris in cuvinte”, si cu gesturi precum incendierea, care a fost „o palma data in special angajatilor GGD, care fac tot posibilul, de la centrul lor de testare, sa-i ajute pe locuitori”.

Situatia a fost ceva mai calma in restul tarii, in ciuda numeroaselor amenzi aplicate de autoritati cetatenilor care nu au respectat restrictiile de circulatie. La un control pe o autostrada din apropiere de Zaltbommel, localitate in provincia Gelderland, politia a aplicat cel putin 45 de amenzi sambata noaptea.

Si zonele centrale ale oraselor Amsterdam si Eindhoven au fost declarate duminica la pranz „zone de risc” pentru securitate. Un protest impotriva masurilor de carantina este preconizat sa se desfasoare duminica dupa amiaza in Piata Muzeului din Amsterdam, iar faptul ca primarul Femke Halsema a declarat „zona de risc” permite politiei sa perchezitioneze oamenii sa nu aiba arme, scrie Reuters.

Restrictiile de circulatie au intrat in vigoare in noaptea de sambata spre duminica si sunt primele masuri de acest tip impuse in Olanda din martie anul trecut. Pana acum, distantarea fizica si izolarea la domiciliu aveau titlu de „recomandare”, iar oamenii puteau iesi din casa la orice ora fara a-si justifica deplasarea.

Politia olandeza a anuntat ca a arestat 25 de persoane si a aplicat 3.600 de amenzi, potrivit Reuters. Potrivit politiei, persoanele arestate fie au refuzat sa plece acasa, fie au comis acte de violenta.

Mai mult despre:

Comentarii: