VIDEO – Se trage asupra protestatarilor din Teheran cu gloante de cauciuc: „Inamicul nostru nu este SUA, este Republica Islamica”

externe

Mii de iranieni au iesit si duminica in strada, la Teheran si in marile orase ale tarii, pentru a protesta fata de regimul ayatollahului Ali Khamenei si fata de Gardienii Revolutiei, care raspund direct in fata liderului suprem. Manifestatiile au fost reluate inca de sambata, dupa ce autoritatile iraniene au recunoscut ca au doborat ”din greseala”, avionul ucrainean cu 176 de persoane la bord.

Potrivit BBC, fortele de ordine trag asupra oamenilor cu gloante de cauciuc. Corespondentul BBC pentru Iran Bahman Kalbasi a postat o integistrare video pe Twitter in care se vad protestatari alergand si spune ca, potrivit unui protestatar, asupra oamenilor se trage cu gloante de cauciuc.

Duminica, demonstrantii care se adunasera pe o strada in fata unei universitati din Teheran au inceput sa strige „Ei mint ca dusmanul nostru este America, inamicul nostru este chiar aici”.

„Inamicul nostru nu este SUA, este Republica Islamica”, au scandat protestatarii.

Protestatarii s-au adunat si in alte zone din Teheran, scandand „Moarte mincinosilor” si cerand demisia liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei.

Ei le-au spus jurnalistilor straini aflati in capitala iraniana ca numarul politistilor scosi in strada este si mai mare duminica dimineata.

Demonstratii impotriva regimului au avut loc, de asemenea, in alte orase din Iran.

Stirile despre proteste au aparut si pe agentiile de presa de stat, iar pe retelele de socializare au circulat clipuri video cu manifestatiile.

„Cereti-va iertare si dati-va demisia”, a scris pe prima pagina, duminica, ziarul moderat Etemad, care scria ca „dorinta poporului” este ca cei responsabili de gestionarea crizei avionului ucrainean doborat miercuri sa plece.

Un alt ziar moderat, Republica Islamica, a publicat un editorial in care spune ca „cei care au intarziat dezvaluirea motivului pentru care s-a prabusit avionul, afectand increderea oamenilor in conducere, ar trebuie dati afara sau sa-si dea demisia”.

In timp ce protestele de sambata se extindeau in orase mari precum Shiraz, Isfahan, Hamedan si Orumiyeh, presedintele american Donald Trump a scris pe Twitter ca Statele Unite urmaresc cu atentie ce se intampla in Iran.

„Nu mai poate exista un alt masacru asupra manifestantilor pasnici, si nici o intrerupere a internetului. Lumea este cu ochii pe voi”, a scris Trump pe reteaua de socializare.

Marea Britanie a anuntat ca ambasadorul sau a fost retinut pentru scurt timp de autoritatile din Teheran, sub motiv ca diplomatul incita la proteste langa o universitate.

Ministrul britanic de Externe, Dominic Raab, a condamnat arestarea ambasadorului, adaugand ca Iranul „poate continua sa marsaluiasca spre statutul de paria sau sa ia masuri de reducere a tensiunilor si de angajare pe o cale de discutii diplomatice”.

Mai mult despre:

Comentarii: