VIDEO Tulburarile din Franta au luat amploare in a doua noapte dupa ce Politia a ucis un adolescent arab care care nu s-a supus unui control in trafic. 150 de arestari, protestele se extind

externe

Emmanuel Macron va prezida o sedinta de criza guvernamentala, dupa a doua noapte de proteste din cauza impuscarii de catre politie a unui baiat de 17 ani la un control in trafic, scrie The Guardian.

Cel putin 150 de persoane au fost arestate in ceea ce ministrul de interne, Gerald Darmanin, a numit „o noapte de o violenta insuportabila impotriva simbolurilor republicii: primarii, scoli, sectii de politie incendiate sau atacate”.

Protestatarii au lansat artificii asupra politiei, au incendiat masini si cladiri publice in orase din suburbiile din jurul Parisului, dar si in Toulouse si in orase din nordul tarii. De asemenea, au avut loc tulburari in Amiens, Dijon si St Etienne, precum si in afara orasului Lyon.

In jurul orasului Lille, in Villeurbanne, Venissieux si Bron, presa locala a relatat despre baricade in flacari formate din pubele incendiate si scutere de inchiriat. Primaria din Garges-les-Gonesse, in afara Parisului, a fost incendiata, iar in Mons-en-Baroeul, in nordul Frantei, primaria a fost incendiata. In Clamart, in afara Parisului, un tramvai a fost incendiat. Mai multe sectii de politie au fost atacate in orasele din jurul Parisului, inclusiv in Trappes, Gennevilliers si Meudon.

Aproximativ 2.000 de politisti antirevolta au fost desfasurati miercuri seara in Paris si in imprejurimi, in timp ce protestatarii au lansat artificii asupra politiei in orasul Nanterre, in afara capitalei, unde baiatul de 17 ani, Nahel, a fost impuscat mortal de la mica distanta in timpul unui control in trafic marti.

Presa franceza a relatat incidente in numeroase localitati din regiunea pariziana. Videoclipurile de pe retelele de socializare au aratat zeci de focuri de artificii indreptate spre primaria din Montreuil, la marginea estica a Parisului.

Politicienii au fost ingrijorati de faptul ca revoltele si tulburarile sustinute din intreaga Franta ar putea fi greu de stapanit. In 2005, moartea a doi baieti care se ascundeau de politie intr-o statie electrica din Clichy-sous-Bois, in afara Parisului, a declansat saptamani de tulburari, Franta declarand stare de urgenta nationala, in timp ce peste 9.000 de vehicule si zeci de cladiri publice si intreprinderi au fost incendiate.

Folosirea fortei letale de catre ofiteri impotriva lui Nahel, care era de origine nord-africana, a alimentat o perceptie adanc inradacinata a brutalitatii politiei in zonele cu diversitate etnica din cele mai mari orase ale Frantei.

„Ne-am saturat sa fim tratati astfel. Acest lucru este pentru Nahel, noi suntem Nahel”, au declarat doi tineri care se autointituleaza „razbunatori”, in timp ce carau pubele de gunoi dintr-un imobil din apropiere pentru a le adauga la o baricada in flacari. Unul dintre ei a declarat ca familia sa a trait in Franta timp de trei generatii, dar „nu ne vor accepta niciodata”.

In regiunea Essonne, la sud de capitala, un autobuz a fost incendiat dupa ce toti pasagerii au fost fortati sa coboare, a declarat politia

In Toulouse, mai multe masini au fost incendiate, iar politistii si pompierii care au raspuns au fost atacati cu proiectile.

Anterior, presedintele Emmanuel Macron a facut apel la calm si a declarat reporterilor: „Avem un adolescent care a fost ucis, este inexplicabil si de neiertat. Nimic nu justifica moartea unui tanar”. Comentariile sale au fost neobisnuit de sincere intr-o tara in care politicienii de rang inalt sunt adesea reticenti in a critica politia.

Adolescentul conducea o masina marti dimineata cand a fost tras pe dreapta pentru incalcarea regulilor de circulatie, au declarat procurorii.

Initial, politia a raportat ca un ofiter a tras asupra adolescentului pentru ca acesta se indrepta cu masina spre el. Insa aceasta versiune a evenimentelor a fost rapid contrazisa de o inregistrare video care a circulat pe retelele de socializare si care a fost autentificata de agentiile de presa franceze.

Un ofiter de politie este acum anchetat pentru omucidere voluntara pentru ca l-a impuscat pe tanar.

Grupurile pentru drepturile omului sustin ca exista un rasism sistemic in interiorul agentiilor de aplicare a legii din Franta, o acuzatie pe care Macron a negat-o anterior.

Yassine Bouzrou, un avocat al familiei baiatului, a declarat: „Aveti o inregistrare video care este foarte clara: un ofiter de politie a ucis un tanar de 17 ani. Puteti vedea ca impuscarea nu se incadreaza in reguli”. Familia a depus o plangere legala impotriva ofiterilor pentru omucidere, complicitate la omucidere si marturie falsa, a declarat avocatul.

Parlamentarii au tinut un minut de reculegere in Adunarea Nationala, unde premierul Elisabeth Borne a declarat ca impuscarea „pare in mod clar sa nu respecte regulile”.

Intr-o inregistrare video partajata pe TikTok, o femeie identificata ca fiind mama victimei a facut apel la un mars comemorativ la Nanterre joi. „Toata lumea sa vina, vom conduce o revolta pentru fiul meu”, a spus ea.

Crima de marti a fost al treilea caz de impuscatura mortala in timpul unor opriri in trafic in Franta pana in prezent in 2023. Anul trecut a existat un numar record de 13 astfel de cazuri, a declarat un purtator de cuvant al politiei nationale.

Au fost trei astfel de omoruri in 2021 si doua in 2020, potrivit unei numaratori Reuters, care arata ca majoritatea victimelor din 2017 incoace au fost de culoare sau de origine araba.

Doua sindicate importante ale politiei au ripostat la critici, spunand ca politistul retinut ar trebui sa fie prezumat nevinovat pana la proba contrarie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: