Viitor procuror general? Ionel Corbu, procurorul invincibil: „Rata achitarilor in numeroasele dosare pe care le-am finalizat a fost zero” – Video

news

Ionel Corbu, prim-procuror la Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti si candidat la sefia Parchetului General, a declarat, marti, ca rata achitarilor in dosarele pe care le-a finalizat prin rechizitoriu a fost „zero”.

„In prima jumatate a carierei mele in acest domeniu, am desfasurat activitati specifice functiei de procuror pe palierul de executie, iar in a doua jumatate, am indeplinit atributiile manageriale de prim-procuror si, respectiv, prim-procuror adjunct. Fara falsa modestie pot spune ca in aceasta perioada am cautat in mod constant modalitatile cele mai adecvate pentru autoperfectionare si desavarsirea mea ca magistrat, impartasind atat din experienta colegilor mai vechi, dar si pe baza studiului individual, participand la numeroase forme de pregatire profesionala descentralizata, inclusiv in domeniul managementului public, motivatia mea avand o puternica conotatie intrinseca.

Acest fapt este dovedit de volumul cauzelor penale instrumentate atat in perioada cat am activat ca procuror de executie, dar si in intervalul de timp in care am indeplinit atributii manageriale, si pot spune fara sa gresesc ca rata achitarilor in numeroasele dosare pe care le-am finalizat prin rechizitoriu a fost zero”, a afirmat Ionel Corbu, la interviul sustinut pentru numirea sefului Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, desfasurat la Ministerul Justitiei, citat de Agerpres.

El si-a manifestat deschiderea pentru dezvoltarea cooperarii cu Statele Unite ale Americii si Uniunea Europeana in ceea ce priveste combaterea fenomenului infractional.

„In eventualitatea numirii mele in functia pentru care astazi candidez, imi manifest deschiderea si intentia dezvoltarii cooperarii cu partenerii nostri strategici din SUA si din Uniunea Europeana atat in ceea ce priveste combaterea fenomenului infractional, inclusiv combaterea infractiunilor la regimul dreptului de proprietate intelectuala, dar si in domeniul recuperarii produselor infractiunii si a prejudiciilor create de acestea, inclusiv prin transferul de expertiza si bune practici in domeniu, pentru o reactie ferma impotriva celor care deturneaza banii publici si ii scot din tara prin diverse tehnici fiscale si juridice, inclusiv in jurisdictiile offshore. De asemenea, voi incuraja cu toata energia manifestarea de catre procurori a fermitatii in combaterea fenomenului infractional si voi fi receptiv si voi sustine orice initiativa menita sa aiba un impact pozitiv in ceea ce priveste recastigarea increderii cetateanului in justitie”, a precizat Corbu.

Patru dintre cei opt candidati care au indeplinit conditiile de participare la selectia pentru numirea procurorului-sef al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sustin, marti, interviurile la Ministerul Justitiei. Este vorba despre Ionel Corbu, Florin-Daniel Casuneanu, Gabriela Scutea si Laura Oprean.

Potrivit MJ, membrii Comisiei de interviu sunt: procurorul Remus Damian Budai (desemnat de Sectia de procurori a CSM); judecatorul Ioana Bogdan (desemnata de INM); psihologul Marius Babici (desemnat de CSM); prof. univ. dr. Razvan Catalin Dobrea (desemnat de rectorul ASE), Lidia Barac, secretar de stat in Ministerul Justitiei, avocatul Stefan Ciurescu, consilier al Ministrului Justitiei, si ministrul Catalin Predoiu (presedintele Comisiei).

Rezultatele selectiei vor fi anuntate public pe 21 ianuarie.

Mai mult despre:


Comentarii: