Viitorul e aici. Roboti pe strazi, dotati cu sapte camere, care detecteaza „comportamente sociale indezirabile”

actualitate

Singapore testeaza noi roboti care patruleaza pe strazi si care ii atentioneaza pe locuitorii cu „comportamente sociale indezirabile”, ceea ce starneste tot mai multe ingrijorari in legatura cu respectarea vietii private in acest oras-stat din Asia de Sud-Est, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Aceasta noua arma se adauga unei panoplii deja bine formate de tehnologii de supraveghere. Insula Singapore dispune de un mare numar de camere de supraveghere si de stalpi de iluminat echipati cu dispozitive de recunoastere faciala, ceea ce le permite autoritatilor sa urmareasca deplasarile locuitorilor.

Guvernul promoveaza de mult timp ideea unei ‘smart nation’ (‘natiuni inteligente’) hiper-eficiente si de ultima generatie din punct de vedere tehnologic. Activistii sustin insa ca dreptul la viata privata este astfel sacrificat si ca locuitorii nu au un control suficient asupra utilizarii datelor personale.

Singapore a fost deseori criticat pentru reprimarea libertatilor civile, iar populatia este obisnuita cu multiple controale, insa exista semne privind o ingrijorare tot mai mare in privinta tehnologiilor intruzive.

Robotii de patrulare pe roti, cea mai noua inovatie din Singapore, sunt dotati cu sapte camere care detecteaza „comportamente sociale indezirabile” si le transmit avertismente contravenientilor.

A fuma intr-o zona neautorizata, a-ti parca bicicleta necorespunzator sau a nu respecta regulile de distantare fizica legate de COVID-19 pot fi considerate activitati puse la index.

In timpul unei patrulari recente, unul dintre robotii numiti ‘Xavier’ s-a deplasat spre imobile cu locuinte sociale si s-a oprit in fata unui grup de pensionari care urmareau o partida de sah.

„Va rog sa pastrati distanta de un metru si sa nu va adunati mai mult de cinci persoane”, a transmis robotul indreptandu-si camera de filmat spre grup.

Doi roboti de acest tip au fost trimisi sa supravegheze aceasta resedinta si un centru comercial in timpul unei probe de trei saptamani in septembrie.

„Imi aminteste de Robocop”, observa Frannie Teo, o asistenta de cercetare de 34 de ani care trecea pe la centrul comercial.

Asta da impresia „unei lumi distopice a robotilor (…), insa am indoieli legate de acest gen de concept”, a spus ea.

Lee Yi Ting, o activista pentru drepturi digitale, subliniaza ca acesti roboti se adauga altor inovatii pentru supravegherea locuitorilor din Singapore.

„Acest lucru contribuie la senzatia oamenilor ca trebuie sa fim atenti la ce spunem si la ce facem in Singapore, mult mai mult decat in alte tari”, a spus ea pentru AFP.

Insa guvernul isi apara decizia de a folosi roboti, explicand ca acestia nu au fost utilizati la identificarea contravenientilor sau la sanctionarea lor in timpul testelor si ca ei sunt necesari din cauza unei lipse a fortei de munca.

„Populatia activa scade”, subliniaza Ong Ka Hing, colaborator al agentiei guvernamentale care a dezvoltat robotii ‘Xavier’ pentru a putea mobiliza mai putin politisti in patrulare.

Singapore, insula de circa 5,5 milioane de locuitori, dispune de 90.000 de camere folosite de politie, un numar care ar urma sa se dubleze pana in 2030. Acest oras-stat recurge de asemenea la recunoasterea faciala, prin dispozitive instalate deseori pe stalpi de iluminare stradala, pentru a identifica persoane intr-o multime.

In Singapore a avut loc in acest an o inedita miscare de protest, atunci cand autoritatile au recunoscut ca datele culese printr-o aplicatie dedicata monitorizarii cazurilor de coronavius au fost transmise politiei. Guvernul a adoptat apoi o lege care limiteaza folosirea acestor date.

Insa Singapore este criticat de aparatorii drepturilor omului, care denunta supravegherea generalizata si cu putine limite desfasurata de guvern.

De asemenea, singaporezii au un control extrem de limitat asupra modului in care sunt gestionate datele colectate.

„Nu exista o lege care sa impuna constrangeri pentru respectarea vietii private sau care sa defineasca ce poate sa faca sau nu guvernul”, spune Indulekshmi Rajeswari, un avocat singaporez specializat in protectia vietii private, instalat in prezent in Germania.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: