Viktor Orban: „Actuala criza a refugiatilor poate DISTRUGE Europa”

externe

Majoritatea cetatenilor europeni sustin masurile luate de guvernul ungar pentru gestionarea actualei crize provocate de valul de imigranti, a declarat miercuri premierul Viktor Orban in fata presei la Madrid, inaintea inceperii Congresului Partidului Popular European (PPE), relateaza agentia MTI.

El a subliniat ca spatiul de libera circulatie Schengen este o valoare ce trebuie aparata, motiv pentru care executivul maghiar nu va deschide ‘frontiera verde’ cu Croatia, mai ales ca obiectivul sau este de a stopa valul migrator.

Premierul ungar a atentionat ca aceasta criza ar putea distruge Europa printr-o dezintegrare a blocului comunitar, insistand ca masurile luate de tara sa sunt menite sa protejeze Europa, scrie Agerpres.

Orban a admis totusi ca, in acelasi timp, Ungaria trebuie sa respecte tratatele internationale. Dar a adaugat ca fundamentul Uniunii Europene este domnia legii, iar incalcarea regulilor poate conduce la haos.

Teritoriul Ungariei a fost traversat de la inceputul acestui an de peste 378.000 de imigranti veniti mai ales din Orientul Mijlociu. Desi Ungaria este doar o tara de tranzit, acesti imigranti dorind sa ajunga in final in vestul Europei, guvernul maghiar a inchis pe 15 septembrie frontiera cu Serbia cu ajutorul unui gard de sarma ghimpata, iar de pe 17 octombrie a fost securizata in acelasi mod si granita cu Croatia. In plus, a fost adoptata o noua lege care pedepseste sever trecerea ilegala a granitei sau avarierea respectivelor garduri.

Prin urmare, intrarile imigrantilor pe teritoriul ungar practic s-au oprit, luni fiind inregistrate doar 22 de astfel de cazuri. In schimb, presiunea migratorie s-a mutat in directia Sloveniei, o tara cu numai doua milioane de locuitori, care gestioneaza cu greu sosirea a mii de imigranti in fiecare zi.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: