Viktor Orban cere revenirea lui Trump in functie: „Veniti inapoi, domnule presedinte. Faceti America mareata din nou si aduceti-ne pacea”

externe

Viktor Orban, Donald Trump, realegere, sfarsitul razboiului, Ucraina, Transcarpatia, revendicari teritoriale

Intr-un discurs adresat, joi, republicanilor americani si aliatilor lor europeni la Budapesta, premierul ungar Viktor Orban a cerut revenirea lui Donald Trump in functie, sustinand ca populismul de extrema dreapta care ii uneste este in crestere in intreaga lume, potrivit The Guardian.

Orban s-a adresat in cadrul celei de-a doua intalniri anuale a Coalitiei pentru actiune politica conservatoare a SUA (CPAC) in capitala Ungariei, menita sa consolideze legaturile radicale de dreapta peste Atlantic. Potrivit premierului, conservatorii au „ocupat mari sanctuare europene”, – Budapesta, Varsovia, Roma si Ierusalim. El a adaugat ca nici Viena „nu este fara speranta”.

El a mentionat ca Washingtonul si Bruxelles-ul sunt inca in stransoarea liberalismului, pe care l-a descris drept un „virus care va atomiza si dezintegra natiunile noastre”.

Guvernul Orban a facut tentative de a-l aborda pe Ron DeSantis, presedintele Ungariei, Katalin Novak, avand o intalnire cu guvernatorul Floridei la Tallahassee in martie, dar la conferinta CPAC de joi a fost covarsitor trumpista, iar Orban i-a acordat intregul sprijin presedinte american.

„Sunt sigur ca daca presedintele Trump ar fi presedinte, nu ar fi niciun razboi in Ucraina si Europa. Veniti inapoi, domnule presedinte. Faceti America mareata din nou si aduceti-ne pacea”, a spus el.

Premierul, care anul trecut a castigat al patrulea mandat consecutiv in functie, a descris „democratia crestina iliberala” a Ungariei – larg criticata pentru constrangerile asupra libertatii mass-media si academice si pentru legislatia sa anti-LGBTQ+ – drept un model pentru lume.

„Ungaria este un incubator in care sunt testate politicile conservatoare ale viitorului”, a spus Orban.
Locul conferintei, o cladire modernista numita Balna, sau balena, a fost impodobit cu mesaje care reflectau aceasta tema. O poarta aflata spre intrare a fost declarata „zona fara trezire”. Inauntru, o harta uriasa a Ungariei era inscriptionata cu cuvintele: „Nu exista tara pentru cei treziti”.

Unii invitati au sosit in tricouri cu Orban si Trump impreuna, ca „facatori de pace” si „salvatori ai lumii”. Motto-ul evenimentului din 2023 a fost „Ramanem uniti”.

In prima sa zi, conferinta CPAC a urmarit un mesaj video de 25 de secunde de la Tucker Carlson, un admirator al lui Orban, care a fost inregistrat in mod clar inainte de a fi concediat de Fox News saptamana trecuta.

„Mi-as dori sa fiu acolo la Budapesta. Daca voi fi concediat vreodata, am timp si pot pleca, voi fi acolo cu tine”, a promis Carlson.

Celor mai multi jurnalisti independenti le-a fost refuzata acreditarea pentru eveniment, intr-o tara in care Institutul International de Presa a declarat ca libertatea presei „ramane sufocata”. In timpul focarului de Covid, guvernul lui Orban a adoptat o lege care impune pedepse cu inchisoare de pana la cinci ani pentru raspandirea dezinformarii. Jurnalistii maghiari spun ca legea a fost folosita pentru a le interzice accesul la informatii si, uneori, pentru a-i ameninta.

Presedintele CPAC, Matt Schlapp, a spus ca Ungaria este un model pentru relatiile cu jurnalistii. Schlapp a spus ca, in Ungaria, jurnalistii trebuiau sa respecte anumite reguli pentru a scrie adevarul si a prezenta „ambele parti” ale unei povesti.

Orban ar putea indica o largire a coalitiei radicale de dreapta in acest an, prim-ministrul georgian, Irakli Garibashvili, laudandu-l pe omologul sau maghiar ca fiind „vizionar” si a subliniat angajamentul partidului sau, Visul Georgian, de a acorda prioritate „valorilor familiei” in locul „propagandei LGBTQ”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: