Viktor Orban convoaca un nou referendum in plin razboi cu UE: „In ultimele saptamani, Bruxellesul a atacat Ungaria in legatura cu legea sa privind protectia copiilor”

externe

Premierul ungar Viktor Orban a anuntat miercuri ca va fi organizat un referendum in problema protectiei copiilor, ca raspuns la presiunile Uniunii Europene de a modifica recentele amendamente aduse legislatiei privind educatia si protectia minorilor, relateaza Reuters, citata de Agerpres.

„In ultimele saptamani, Bruxellesul a atacat Ungaria in legatura cu legea sa privind protectia copiilor. Legile Ungariei nu permit propaganda sexuala in gradinite, scoli, la televizor si in reclame”, spune premierul ungar intr-un mesaj video postat pe Facebook.

Ungaria a adoptat la 15 iunie o lege care interzice ”reprezentarea sau promovarea” in randul minorilor a homosexualitatii sau a schimbarii de sex, legea intrata in vigoare la inceputul lui iulie fiind calificata de presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, drept o „rusine” si descrisa drept „un atac la adresa democratiei, a statului de drept si a drepturilor fundamentale”, intr-o rezolutie a Parlamentului European. La 15 iulie, Comisia Europeana a anuntat ca a declansat o procedura de infringement impotriva Ungariei in legatura cu aceasta lege.

„(Cei de la Bruxelles) regreta ca la noi nu este posibil ceea ce se practica deja in Europa de vest, unde activistii LGBTQ merg in gradinite si scoli si fac educatie sexuala”, afirma Orban in mesajul de miercuri, subliniind ca „in joc este viitorul copiilor nostri”, iar „cand presiunea asupra tarii este atat de puternica, doar vointa comuna a poporului o poate proteja”.

Prin urmare, noteaza premierul ungar, guvernul a decis sa initieze un referendum, la care ungurii sunt chemati sa spuna, intre altele, daca sustin organizarea de „ore de orientare sexuala” in invatamantul public fara acordul parintilor, promovarea si disponibilitatea tratamentelor de schimbare de sex pentru copiii minori si „prezentarea nerestrictionata de continut media sexual catre minori ce influenteaza dezvoltarea acestora”.

Viktor Orban isi indeamna conationalii sa „spuna nu impreuna” la aceste intrebari, adaugand ca „acum cinci ani, cand Bruxellesul a vrut sa forteze imigrantii in Ungaria, un referendum si o vointa comuna l-au oprit”.

Ungurii au respins introducerea de cote de migranti la un referendum convocat in 2016, la care totusi cota de participare a fost sub 50%, prea scazuta pentru a fi validat.

Mai mult despre: ,

Comentarii: