externe

Viktor Orban despre aderarea Ucrainei la UE: „Nu putem evita intrebarea daca putem lua in considerare in mod serios sa incepem discutiile de aderare cu o tara aflata in razboi”

Premierul ungar Viktor Orban a declarat, vineri, ca inainte ca Uniunea Europeana sa inceapa discutiile de aderare cu Ucraina, ar trebui sa se raspunda „unor intrebari foarte dificile”, transmite Reuters.

Tarile UE urmeaza sa decida in decembrie daca vor permite Ucrainei sa inceapa negocierile de aderare, care ar necesita sprijinul unanim al tuturor celor 27 de membri. Diplomatii au spus ca Ungaria ar putea fi un obstacol.

„Nu putem evita intrebarea – cand vom avea, in toamna, negocieri la Bruxelles cu privire la viitorul Ucrainei – daca putem lua in considerare in mod serios aderarea unei tari, sa incepem discutiile de aderare cu o tara aflata in razboi”, a declarat Orban la postul national de radio.

„Nu stim cat de mare este teritoriul acestei tari, deoarece razboiul este inca in desfasurare, nu stim cat de mare este populatia sa, deoarece ei fug… sa primim o tara in UE fara a-i cunoaste parametrii, acest lucru ar fi fara precedent. Deci cred ca trebuie sa raspundem la intrebari foarte lungi si dificile pana cand ajungem sa decidem cu adevarat despre inceperea discutiilor de aderare”, a spus el.

Comentand remarcile lui Orban, Ministerul ucrainea de Externe a spus ca este sigur „ca premierul ungar este ingrijorat de aderarea Ucrainei la Uniunea Europeana. Am dori sa informam ca Ucraina nu si-a schimbat teritoriul in cadrul granitelor sale recunoscute international”, a adaugat ministerul.

Orban are legaturi mai calde cu Moscova decat multi dintre colegii sai din UE si a avut mai multe dispute cu Kievul, inclusiv in privinta dreptului etnicilor maghiari de a invata in limba lor materna, dupa ce Ucraina a adoptat o lege din 2017 care restrictioneaza utilizarea limbilor minoritare in scoli.

Orban a declarat luni in parlament ca Ungaria nu va sprijini Ucraina in nicio problema din afacerile internationale pana cand drepturile lingvistice ale etnicilor maghiari de acolo nu vor fi restabilite.

Ungaria este membra a NATO si se opune invaziei Ucrainei de catre Rusia. A refuzat sa livreze arme Ucrainei, dar a primit refugiatii ucraineni care fug de razboi.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Surse: Ciolacu merge la Erdogan cu o propunere halucinanta, romanii sa intre doar cu buletinul in Turcia. Ar insemna ca si turcii sa intre doar cu buletinul intr-o tara UE

Premierul Marcel Ciolacu intentioneaza sa ii propuna presedintelui Turciei, Recep Erdogan, ca romanii sa poata…

2 ore ago

Inca o mazilire la Moscova, Putin l-a dat afara si pe ministrul adjunct al Apararii. Acesta este cel mai apropiat colaborator al fostului ministru, Serghei Soigu

Presedintele rus Vladimir Putin l-a demis pe ministrul adjunct al Apararii, Iuri Sadovenko. Acesta a…

O oră ago

Surpriza pentru Netanyahu. Procurorul-sef al Curtii Penale Internationale solicita mandat de arestare, pentru crime de razboi, pe numele premierului Israelului

Procurorul-sef al Curtii Penale Internationale a anuntat ca solicita mandate de arestare pentru inalti oficiali…

4 ore ago

New York Times: NATO este aproape de a trimite soldati in Ucraina. Care va fi misiunea acestora

Potrivit unui articol publicat in New York Times (NYT), se pare ca NATO este aproape…

6 ore ago