Viktor Orban: Este putin probabil ca Rusia sa „inghita Occidentul in intregime”, atata timp cat nu este in stare sa invinga nici in Ucraina

externe

Viktor Orban, Ucraina, zona-tampon, UE, NATO, Rusia

Temerile ca Rusia ar putea organiza un atac impotriva oricarui membru NATO sunt nefondate, a declarat vineri premierul ungar Viktor Orban, adaugand ca razboiul din Ucraina, care se afla in al treilea an, a aratat limitele capacitatilor Rusiei, relateaza Reuters.

Ungaria, membra a Uniunii Europene si a NATO, a refuzat sa ofere asistenta militara Ucrainei de la invazia Rusiei din februarie 2022. Budapesta incearca, de asemenea, sa se retraga din planul NATO pe termen lung de ajutorare a Ucrainei.

Nationalistul Orban, aflat la putere din 2010, si-a construit campania pentru alegerile europarlamentare de luna viitoare pe agenda evitarii unei implicari mai profunde in conflict, spunand ca votul ar putea determina cursul razboiului si al pacii in Europa.

„Armata rusa duce un razboi serios si dificil cu ucrainenii”, a declarat Orban intr-un interviu pentru radioul public. „Daca rusii ar fi fost suficient de puternici pentru a-i invinge pe ucraineni dintr-o singura lovitura, ar fi facut-o deja”, a mai spus el.

Capacitatile militare ale NATO le depasesc cu mult pe cele ale Ucrainei, prin urmare este putin probabil ca Rusia sau orice alta tara sa organizeze un atac impotriva NATO.

„Nu consider ca este logic ca Rusia, care nu poate nici macar sa invinga Ucraina, sa vina dintr-o data si sa inghita intreaga lume occidentala”, a spus Orban. „Sansele ca acest lucru sa se intample sunt extrem de mici”, a continuat el.

Relatiile dintre Budapesta si Washington s-au deteriorat din cauza tergiversarii de catre Ungaria a ratificarii aderarii Suediei la NATO, dar si din cauza legaturilor stranse ale lui Orban cu Moscova, in ciuda razboiului din Ucraina.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: