externe

Viktor Orban il cheama pe Trump la Budapesta pentru a-l ajuta in alegeri: „Comunitatea conservatoare maghiara il priveste pe Trump ca pe o icoana”

Premierul ungar Viktor Orban spera ca Donald Trump sa se deplaseze la Budapesta in urmatoarele saptamani pentru a-si impulsiona campania electorala, anunta The Guardian.

Un thinktank legat de guvernul Orban, Centrul pentru Drepturi Fundamentale, i-a adresat o invitatie lui Trump, a declarat o sursa guvernamentala pentru The Guardian.

Invitatia vine in contextul in care Orban intra in campanie electorala inaintea unor alegeri foarte disputate care vor avea loc pe 3 aprilie, cand partidul sau, Fidesz, se va confrunta cu o coalitie unita a opozitiei. Orban este prim-ministru de 12 ani.

„Oamenii din Fidesz si-ar dori foarte mult ca Trump sa viziteze Budapesta in martie”, a declarat sursa, care a adaugat ca Trump nu a raspuns inca invitatiei. Daca se va intampla, vizita ar fi prima calatorie a lui Trump in afara SUA de cand a pierdut alegerile din 2020.

Orban a fost un sustinator timpuriu al lui Trump, sprijinindu-l inca din vara anului 2016, si l-a sustinut public si la scrutinul din 2020. Cei doi au vorbit la telefon in ianuarie, iar Trump i-a intors favoarea, sustinandu-l public pe Orban pentru alegerile din aprilie. O vizita in persoana a fostului presedinte american ar fi considerata un impuls major pentru campanie.

„Aceste vizite au o influenta uriasa in comunitatea conservatoare maghiara, deoarece ei il vad pe [Trump] ca pe o icoana, ca pe cineva care si-a petrecut presedintia pe un puternic vamt potrivnic”, a declarat o sursa apropiata de Fidesz.

Un fost membru al staff-ului republican a declarat ca Trump se teme de contractarea Covid-19 in timpul calatoriilor in strainatate si ar putea prefera sa nu calatoreasca.

Liz Harrington, purtatorul de cuvant principal al lui Trump, nu a raspuns la o solicitare de comentarii. Rugat sa comenteze diverse aspecte ale invitatiei, purtatorul de cuvant al lui Orban, Zoltan Kovacs, a raspuns cu un singur cuvant: „Nu”.

Este probabil ca Trump sa fi fost invitat la Conferinta de actiune politica conservatoare (CPAC), care va avea loc in perioada 25-26 martie la Budapesta. Va fi pentru prima data cand o tara europeana va gazdui acest eveniment emblematic al conservatorilor.

Miklos Szantho, directorul Centrului pentru Drepturi Fundamentale, a declarat pentru agentia maghiara de stiri MTI ca o serie de senatori americani vor participa la conferinta, precum si Santiago Abascal, liderul partidului spaniol Vox si fiul lui Jair Bolsonaro, Eduardo.

Fidesz spera ca Trump sa i se alature lui Orban in calitate de vorbitor principal al evenimentului, a mai spus sursa guvernamentala ungara.

„Conform planurilor noastre, o serie de americani de profil inalt vor participa la CPAC Ungaria, inclusiv politicieni, precum si ganditori proeminenti si lideri de opinie de dreapta. Suntem siguri ca orice informatii noi privind invitatii si vorbitorii vor ajunge la dumneavoastra in timp util”, a declarat Szantho.

Thinktank-ul afirma, in descrierea misiunii sale, ca actioneaza ca o „contrapondere la fundamentalismul supradimensionat al drepturilor omului si la corectitudinea politica de astazi”. Este cunoscut ca se face ecoul comunicarilor guvernului si creeaza videoclipuri de propaganda. Potrivit unei cercetari efectuate de catre agentia de stiri ungara de investigatie Atlatszo, aproape tot bugetul lor este asigurat de subventii finantate din fonduri publice.

Trump si Orban s-au intalnit in timpul unei vizite la Casa Alba in 2019, cand Trump a spus ca cei doi barbati sunt asemanatori: „Sunteti respectat in toata Europa. Probabil un pic ca mine, un pic controversat, dar asta e OK”.

David Cornstein, un prieten de lunga durata pe care Trump l-a numit ambasador in Ungaria, a declarat ca Trump l-a admirat pe Orban pentru imaginea sa de om puternic si pentru controlul pe care il are asupra scenei politice maghiare: „I-ar placea sa aiba situatia pe care o are Viktor Orban”, a declarat Cornstein in 2019.

Dupa ce Trump a parasit functia, relatiile lui Orban cu Washingtonul s-au deteriorat, iar Ungaria a fost singura natiune din UE care nu a fost invitata la recentul Summit al democratiei organizat de Joe Biden. Relatiile cu tabara Trump au ramas puternice.

In septembrie, fostul vicepresedinte Mike Pence a luat cuvantul la o conferinta despre valorile sociale conservatoare gazduita de Orban. Fostul procuror general Jeff Sessions a fost, de asemenea, un vizitator recent.

Prezentatorul Fox News Tucker Carlson a petrecut, de asemenea, timp in Ungaria la inceputul acestui an, difuzand mai multe emisiuni de la Budapesta si realizand un „documentar” in care a prezentat Ungaria ca pe un paradis conservator, supus unui atac constant din partea miliardarului de origine maghiara George Soros.

A fost a doua calatorie a lui Carlson in Ungaria in mai putin de un an. In august anul trecut, el a calatorit la Budapesta pentru a-i lua un interviu lui Orban. La cateva saptamani dupa aparitia premierului ungar la Fox, Trump i-a trimis o scrisoare de felicitare: „Buna treaba la Tucker, sunt mandru de tine!”.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Fostul sef al NATO: „Sistemele din Romania si Polonia ar trebui sa doboare rachetele Rusiei care vizeaza Ucraina”

Tarile NATO ar trebui sa foloseasca sistemele de aparare aeriana cu baze in Europa de…

7 ore ago

Barbatul care a atentat la viata premierului slovac Fico este poet, membru al Uniunii Scriitorilor din Slovacia. El are 71 de ani

Presa slovaca a relatat ca atacatorul care a tras cinci gloante asupra premierului Robert Fico…

11 ore ago

Cea mai bogata femeie din Australia cere Galeriei Nationale sa-i retraga portretul dintr-o expozitie

Miliardara australiana Gina Rinehart a cerut Galeriei Nationale din Australia sa-i elimine portretul dintr-o expozitie…

11 ore ago

Atacul asupra premierului slovac Robert Fico trimite unde de soc in toata Europa. Reactie si din partea SUA

Atacul de miercuri asupra premierului slovac Robert Fico in orasul Handlova, in urma unui eveniment…

11 ore ago

O locomotiva a Grup Feroviar Roman a luat foc la Poarta Alba

O locomotiva a Grup Feroviar Roman a luat foc, miercuri seara, la iesire din Poarta…

12 ore ago