Viktor Orban il numeste pe Trump „omul pacii” si este convins ca acesta il va zdrobi pe Joe Biden in alegerile din noiembrie

externe

Viktor Orban, Donald Trump, omul pacii

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, l-a sustinut efectiv pe Donald Trump pentru functia de presedinte intr-un interviu si, in ajunul summitului NATO din aceasta saptamana, a criticat Statele Unite pentru ca au o „politica de razboi” in Ucraina, mai degraba decat o strategie pentru obtinerea pacii.

Orban a comparat in mod nefavorabil politica americana cu ceea ce a descris drept un „plan de pace” credibil din partea Chinei. Liderul maghiar s-a intalnit recent cu Vladimir Putin si cu presedintele chinez Xi Jinping si si-a aparat apropierea de autocratul rus ca fiind o necesitate practica in timpul razboiului.

Liderul maghiar a comentat pe larg despre Trump si politica americana, prezicand ca exista o „sansa foarte, foarte mare” ca presedintele Joe Biden sa fie „zdrobit” in alegerile din noiembrie si descriind acest lucru drept un rezultat pozitiv. „Sunt sigur ca o schimbare ar fi buna pentru lume”, a spus Orban, avertizand ca nu doreste sa se amestece prea mult in alegerile americane.

Orban l-a laudat pe Trump in termeni generosi ca fiind un „self-made man” care are o „abordare diferita fata de toate”. „Cred ca va fi bine pentru politica mondiala”, a spus Orban, adaugand despre Trump: „El este omul pacii. In timpul mandatului sau de patru ani nu a initiat niciun razboi si a facut multe pentru a crea pace in conflicte vechi din zone foarte complicate ale lumii”.

El a criticat in continuare pozitia administratiei Biden fata de razboiul Rusia-Ucraina, cerand Europei sa nu mai copieze politica externa americana, prezicand in acelasi timp un conflict tot mai sangeros in lunile urmatoare.

Comentariile sale vin la mai putin de o saptamana dupa discutiile sale cu Putin, precum si cu presedintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy. Liderul maghiar a declarat ca pacea este posibila in conflict atunci cand toti actorii principali – Statele Unite, China, Europa si tarile aflate in razboi – decid sa vina la masa negocierilor.

Este in mare parte vina Washingtonului ca astfel de discutii nu au avut loc, a spus Orban, care a preluat recent presedintia Uniunii Europene, o functie de sase luni care ii va permite lui Orban sa atraga atentia asupra prioritatilor de politica externa ale Budapestei..

„China are un plan de pace. America duce o politica de razboi”, a spus el. „Iar Europa, in loc sa avem abordarea si pozitia noastra strategica autonoma, pur si simplu copiem pozitia americana”.

Orban a fost criticat de politicienii europeni pentru intalnirea sa cu Putin la Moscova saptamana trecuta. Presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, l-a acuzat pe liderul maghiar ca il linisteste pe Putin, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat ca nu exista semne ca Putin doreste sa se angajeze intr-un acord de pace, iar premierul estonian Kaja Kallas a declarat ca Orban „nu reprezinta in niciun fel UE sau pozitiile UE”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: