Viktor Orban, peste 53% din voturi dupa ce si-a trecut sub control justitia si media: „O victorie exceptionala care se poate vedea si de la Bruxelles”

externe

Liderul suveranist ungar Viktor Orban a castigat duminica a patra victorie la rand, mult mai usor decat era prevazut, dupa alegerile legislative umbrite de razboiul din Ucraina, comenteaza AFP, citata de Agerpres.

La 58 de ani, decanul liderilor in exercitiu din Uniunea Europeana (UE) s-a confruntat cu o alianta inedita si disparata de sase partide, hotarate sa combata „autoritarismul” si „coruptia” celor 12 ani ai epocii Orban.

Analistii au prezis o lupta stransa, dar rezultatele sunt clare: partidul Fidesz condus de Orban a castigat 53,1% din voturi dupa numararea a 98% din buletine, fata de 35,04% pentru opozitie, a precizat Biroul electoral national.

Cu acesta avans, premierul este asigurat ca va pastra o majoritate de doua treimi in parlament.

Prezenta la vot a fost puternica, apropiindu-se de recordurile inregistrate in 2018.

„Am obtinut o victorie exceptionala – o victorie atat de mare incat probabil se poate vedea de pe Luna si, in orice caz, cu siguranta de la Bruxelles”, a declarat cu fata numai zambet Orban care intretine o relatie conflictuala cu Uniunea Europeana.

In multimea adunata pe malul Dunarii pentru a-si manifesta bucuria, purtand esarfe portocalii in culorile petrecerii, Ildiko Horvath, 55 de ani, si-a laudat campionul: „In problemele foarte importante precum razboiul din Ucraina sau migrantii, el decide in conformitate cu ce vrea poporul”.

Alta surpriza a alegerilor, tanarul partid de extrema dreapta Mi Hazank a depasit pragul de 5% necesar pentru a intra in parlament.

Adversarul sau, Peter Marki-Zay, s-a adresat partizanilor sai seara tarziu. „Nu imi voi ascunde tristetea si dezamagirea”, a reactionat el. Combativ in pofida tuturor piedicilor, el a denuntat „o lupta inegala” in fata „propagandei”, „o campanie de ura si minciuni”.

Introducandu-si buletinul de vot in urna alaturi de familia sa, acest primar conservator in varsta de 49 de ani denuntase mai devreme „conditii neloiale si imposibile” menite sa ii permita rivalului sau „sa ramana la putere pentru totdeauna”.

Si sa citeze media publice obediente guvernului – el a avut dreptul la doar cinci minute timp de antena la televiziunea nationala, in total.

In coalitia de opozitie, unii, precum vicepresedintele Jobbik, Marto Gyongyosi, au denuntat „nereguli”.

Acuzat de Bruxelles de multiple atacuri la adresa statului de drept, Viktor Orban si-a trecut sub control justitia si media de peste 12 ani, sustinand in acelasi timp o viziune ultra-conservatoare a societatii.

Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) a trimis pentru acest scrutin o echipa completa de 200 de oameni care a supravegheat alegerile, o decizie extrem de neobisnuita intr-o tara membra a UE. Fiecare tabara a desfasurat, de asemenea, mii de voluntari.

Conflictul din Ucraina vecina, care a izbucnit in mijlocul campaniei electorale, a schimbat complet miza.

Orban s-a prezentat ca un „protector” al Ungariei, un garant al pacii si stabilitatii, refuzand sa livreze arme Ucrainei si sa ia in considerare sanctiuni care sa-i priveze pe unguri de pretiosul petrol si de gazele rusesti.

In paralel, pe afisele electorale si media pro-Orban, Peter Marki-Zay a fost descris ca „periculos”, acuzat ca vrea sa arunce tara in razboi din cauza sprijinului sau ferm pentru Ucraina.

Candidatul a subliniat apropierea cultivata inca din 2010 de Viktor Orban cu presedintele rus, numindu-l „Putin ungar”, dar discursul sau nu i-a convins pe alegatori.

Viktor Orban a declarat ca succesul neasteptat este o revansa asupra „numerosilor sai adversari”, citandu-i pe „birocratii de la Bruxelles, media internationale sau chiar presedintele ucrainean”. Volodimir Zelenski l-a acuzat in direct pe premierul ungar pentru dorinta lui de a ramane in afara conflictului.

Suveranistul italian Matteo Salvini si Marine Le Pen, candidata de extrema-dreapta cu un puternic impuls in sondaje cu o saptamana inainte de alegerile prezidentiale din Franta, i-au transmis imediat „felicitarile” lor.

Tot duminica, ungurii au votat intr-un referendum privind comunitatea LGBT. Plebiscitul se refera la o lege care a fost conceputa initial pentru a lupta impotriva abuzurilor fata de minori si la care Fidesz a adaugat in ultimul moment clauze fara legatura cu pedofilia si prin care se interzice sa se vorbeasca despre homosexualitate sau schimbarile de gen cu minorii.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: