Viktor Orban si fularul Ungariei Mari

externe

Prim-ministrul Ungariei Viktor Orban s-a afisat la ultimul meci al nationalei maghiare cu nationala Greciei cu un fular pe care era imprimata harta Ungariei Mari, din care face parte si o bucata din Transilvania. Imaginile au fost publicate pe pagina sa de Facebook.

Daniel Frunde, membru al Partidului Verzilor European a postat pe Twitter imaginea premierului ungar alaturi de un scurt comentariu: „Prim-ministrul Ungariei – purtand o esarfa cu harta Ungariei Mari. Cat de linistitor pentru vecinii Ungariei.”

Harta Ungariei Mari este un simbol al revizionismului maghiar folosit tot mai des de oficialii de la Budapesta.

Gestul sau vine la doar cateva zile de la o discutie purtata cu ministrul de Externe al Romaniei in care cei doi oficiali au abordat si „chestiunea vizitelor private in Romania ale unor oficiali ungari si a declaratiilor publice neadecvate transmise de catre acestia”.

MAE reactioneaza

Ministerul Afacerilor Externe a transmis ambasadorului Ungariei la Bucuresti dezaprobarea ferma fata de gestul premierului Viktor Orban.

Potrivit MAE, atitudinea oficialului ungar este „in contrast evident cu atmosfera de deschidere si relansare a dialogului bilateral manifestate cu ocazia recentelor consultari pe care ministrul roman al Afacerilor Externe le-a avut la Budapesta, atat cu omologul ungar, cat si cu premierul ungar”.

„Ca urmare a afisarii prim-ministrului Ungariei, domnul Viktor Orban, cu un fular avand imprimata harta Ungariei Mari la meciul de fotbal dintre nationalele Ungariei si Greciei, Ministerul Afacerilor Externe a transmis ambasadorului Ungariei la Bucuresti dezaprobarea ferma fata de gestul oficialului ungar, atitudinea fiind in contrast evident cu atmosfera de deschidere si relansare a dialogului bilateral manifestate cu ocazia recentelor consultari pe care ministrul roman al Afacerilor Externe le-a avut la Budapesta, atat cu omologul ungar, cat si cu premierul ungar”, precizeaza MAE.

MAE arata ca „orice manifestare de tip revizionist, indiferent de forma pe care o imbraca, este inacceptabila, contrara realitatilor actuale si angajamentelor asumate in comun de Romania si Ungaria de a construi o relatie bilaterala in parametrii definitorii ai instrumentului de baza care guverneaza relatia bilaterala, anume Tratatul privind intelegerea, cooperarea si buna vecinatate intre Romania si Republica Ungaria, semnat la Timisoara, la 16 septembrie 1996 si respectiv ai Parteneriatului Strategic, de la care, in acest an, se implinesc doua decenii”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: