Viktor Orban sustine ca realegerea ca presedinte a lui Trump este „singura sansa serioasa” pentru incheierea razboiului din Ucraina. Ungaria nu-si ascunde revendicarile teritoriale fata de vecinul ucrainean

externe

Viktor Orban, Donald Trump, realegere, sfarsitul razboiului, Ucraina, Transcarpatia, revendicari teritoriale

Premierul ungar Viktor Orban a confirmat vineri ca il va vizita pe Donald Trump in Florida saptamana viitoare si a descris o posibila revenire a fostului presedinte american ca fiind „singura sansa serioasa” pentru a pune capat razboiului din Ucraina.

Luand cuvantul la un forum diplomatic din Turcia, Orban a sugerat, de asemenea, ca posibila revenire a lui Trump la Casa Alba ar putea ajuta la incheierea conflictului din Gaza.

Intalnirea lui Orban cu Trump are loc in contextul in care fostul presedinte american incearca sa isi indrepte atentia catre confruntarea electorala iminenta cu presedintele american Joe Biden. Pozitia politica a lui Trump in cadrul propriului sau partid pare mai puternica ca niciodata, dupa ce a castigat cu usurinta primele competitii primare republicane prezidentiale.

„Singura sansa serioasa pentru pace este daca el este capabil sa se intoarca si sa faca pace”, a declarat Orban la forum. „In caz contrar, razboiul dintre Ucraina si Rusia va fi lung”. Revenirea lui Trump „este o conditie prealabila pentru o pace puternica si rapida pe continentul european”, a continuat liderul ungar, citat de Associated Press.

Orban s-a declarat convins ca, daca Trump ar fi fost in functie cand a inceput razboiul din Ucraina, „nu ar fi existat niciun razboi acum”.

In aprilie 2023, cand au fost depuse acuzatii in primul dintre cele patru dosare penale ale lui Trump, Orban a postat un mesaj de sustinere pentru Trump, indemnandu-l sa „continue sa lupte”. La inceputul anului 2022, Trump a declarat ca isi ofera „sprijinul si sustinerea completa” pentru campania de realegere a lui Orban din acel an. ”Il respect (pe Trump) foarte mult”, a declarat Orban la forumul din Turcia. „Imi plac nonconformistii si el este asa”.

Cei doi s-au intalnit in august 2022 la clubul de golf al lui Trump din Bedminster, New Jersey, cand Orban a calatorit in Statele Unite pentru a vorbi la Conferinta de actiune politica conservatoare, sau CPAC, din Texas.

Reamintim ca partidele extremiste din Ungaria, care sustin guvernul Orban, si-au manifestat in repetate randuri dorinta de a smulge de la Ucraina teritoriul Transcarpatia, pe care ei il considera ca apartinand istoric natiunii maghiare.

 

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: