Vin avioanele F-16 in Ucraina, Biden a dat unda verde: „Pot fi folosite oriunde trupele rusesti se afla in Ucraina”

externe

avioane F-16, aprobare, Statele Unite, Danemarca, Olanda, Ucraina, anthony blinken,

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a dat „asigurari categorice” omologului sau american Joe Biden ca avioanele de lupta F-16 care vor fi furnizate Kievului nu vor ataca teritoriul rusesc, relateaza AFP si Reuters, citandu-l pe liderul de la Casa Alba, informeaza Agerpres.

Liderul american, care a sustinut o conferinta de presa la finalul summitului G7 din Japonia, a dat vineri unda verde ca alte tari sa furnizeze Ucrainei aceste avioane de lupta de fabricatie americana solicitate de multa vreme de Kiev.

In acelasi timp, Biden le-a spus jurnalistilor ca avioanele F-16 vor putea fi folosite totusi „oriunde trupele rusesti se afla in Ucraina”.

La randul sau, presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat ca este increzator ca tara sa va primi avioanele F-16 necesare pentru a respinge invazia rusa.

Citeste si: Fortele Aeriene ale Ucrainei anunta cate escadrile de avioane F-16 ii vor aloca partenerii occidentali

Ucraina ar putea primi cateva zeci de avioane F-16 de la partenerii occidentali. Acest lucru a fost anuntat de Iurii Ignat, purtatorul de cuvant al Comandamentului Fortelor Aeriene al Fortelor Armate Ucrainene, scrie Glavcom.

Potrivit acestuia, partenerii occidentali nu vor preda avioanele bucata cu bucata. Aceste aeronave vor fi transferate pe unitati. In versiunea ucraineana, este vorba de 12+ avioane. „Astfel, cateva zeci de avioane pot fi transferate initial in Ucraina pentru a rezolva sarcinile curente”, a precizat Ignat.

De asemenea, el a reamintit ca in arsenalul de echipamente sovietice al Ucrainei exista patru tipuri de avioane de lupta: SU-24, SU-25, MiG-29 si SU-27. Toate aceste tipuri de aeronave pot fi inlocuite cu un singur tip de avion multirol F-16.

Reamintim ca premierul canadian Justin Trudeau a declarat ca tara sa este pregatita sa consolideze sprijinul militar pentru Ucraina si sa instruiasca pilotii ucraineni pe avioane moderne.

De asemenea, presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat la sesiunea la nivel inalt a G7 ca atunci cand Ucraina va primi avioane de lupta americane F-16, va fi un moment istoric pentru Europa si pentru lume. Acest lucru va defini arhitectura globala de securitate.

Foto: ro.depositphotos.com

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: