externe

Vine 9 Mai, noi explozii in Transnistria. Tiraspolul acuza ca „au fost detonate patru dispozitive explozive” la 5 km de granita cu Ucraina

Autoritatile autoproclamate din Transnistria, teritoriu separatist pro-rus din Republica Moldova, au denuntat sambata noi atacuri cu drone de origine necunoscuta, informeaza EFE, citata de Agrepres.

”In apropiere de localitatea Voronkovo (Varancau n.e.) din raionul Ribnita, pe locul unui fost aerodrom, au fost detonate patru dispozitive explozive”, a anuntat serviciul de presa al asa-numitului minister transnistrean de interne pe contul sau de Telegram, fara a preciza originea atacurilor.

Potrivit autoritatilor, „in seara de 6 mai, in jurul orei locale 21.40 (18.40 GMT), doua dispozitive explozive au fost lansate de o drona. O ora mai tarziu, atacul a fost repetat”.

”O echipa de investigatie operationala lucreaza la fata locului. Expertii au adunat ramasitele dispozitivului exploziv”, a precizat ministerul, mentionand ca nimeni nu a fost ucis sau ranit in incident.

Acesta a precizat ca este al doilea atac in localitate, dupa incidentul din 5 mai, la ora locala 22:20 (19:20 GMT), cand doua dispozitive explozive au fost lansate de o drona.

Varancau se afla la aproximativ cinci kilometri de granita cu Ucraina.

Situatia din Transnistria a inceput sa devina tensionata la sfarsitul lunii aprilie, dupa o serie de impuscaturi si explozii in cladirile guvernamentale si in infrastructura, despre care responsabili locali sustin ca au avut loc de pe teritoriul ucrainean.

Kievul a sustinut ca a fost o operatiune „sub steag fals” a Rusiei pentru pentru a acuza Ucraina de atacuri, precum si de pregatiri pentru o ofensiva, in timp ce Rusia a calificat incidentele drept o incercare de a atrage acest teritoriu in conflictul armat din Ucraina.

Un comandant in razboiul Rusiei din Ucraina a declarat recent ca unul dintre obiectivele invaziei rusesti este crearea unui coridor cu acces in Transnistria, care se invecineaza cu orasul ucrainean Odesa, aminteste DPA.

Se estimeaza ca Rusia are aproximativ 1.500 de soldati stationati permanent in Transnistria pentru a monitoriza o incetare a focului, precum si vechile depozite de munitii si depozite de arme.

Transnistria, regiune cu jumatate de milion de locuitori, majoritatea slavi, a rupt legaturile cu Republica Moldova dupa un conflict armat (1992-1993) in care a primit asistenta din partea Rusiei.

In conformitate cu Acordul privind reglementarea pasnica a conflictului transnistrean, semnat in iulie 1992, Rusia a desfasurat 2.400 de soldati pentru a asigura pacea in zona, dar a redus acest contingent de-a lungul anilor, aminteste EFE.

Republica Moldova a cerut sa adere la Uniunea Europeana, in timp ce Tiraspolul a cerut recunoasterea independentei sale dupa acest pas al Chisinaului.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

„Nevastuica salbatica”. Pilotii ucraineni folosesc acum tactici americane din razboiul din Vietnam: „Ucraina invata in mod clar din gandirea militara occidentala”

Ucraina a inceput sa foloseasca impotriva armatei rusesti tactici americane din razboiul din Vietnam, informeaza…

32 de minute ago

Sanctiuni in urma nuntii de la Buzesti, care a blocat tot centrul orasului. Socrul mare si socrul mic au fost amendati cu cate 6.000 de lei

Politia Teleorman anunta ca, in urma nuntii sfidatoare din Buzesti, care a blocat traficul in…

8 minute ago

Peste 500.000 de elevi incep, luni, Evaluarea Nationala. In acest an, doar colectarea datelor se va face digital, nu si corectarea testelor

Luni, 13 mai, incepe Evaluarea Nationala de la clasa a II-a, iar duminica la pranz…

8 minute ago

Unii deputati germani vor ca NATO sa doboare, din Polonia si Romania, dronele rusesti care ataca vestul Ucrainei: „Si Israelul a fost ajutat de SUA, Franta si Marea Britanie”

Deputatii germani din partea partidelor din arcul guvernamental "Verzii" si "Democratii Liberi", precum si din…

4 ore ago

SUA: Super-dronele care pot atinge 800 km/h, acestea sunt dotate cu inteligenta artificiala si pot inlocui rachetele de croaziera mult mai scumpe

Compania Mayman Aerospace, cu sediul in sudul Californiei, a prezentat noua sa gama de drone…

2 ore ago

Campanie disperata de imagine: Ciolacu a mers la Florin Piersic la spital. Si Piedone s-a agatat de imaginea lui Piersic

Premierul Marcel Ciolacu i-a facut duminica o vizita actorului Florin Piersic, care este internat in…

7 ore ago