Vine ciuma neagra peste procurorii din Romania. Viitoarea sefa a Sectiei de ancheta anunta masuri staliniste

news

Elena Iordache, care candideaza pentru functia de procuror-sef al Sectiei de ancheta, a declarat, in CSM, ca scurgerile de informatii din dosarele penale, inclusiv cele vizand magistratii, trebuie gestionate cu fermitate, fiind luata in calcul si raspunderea penala pentru astfel de fapte. Iordache a fost laudata deseori de Tudorel Toader, avand cele mai mari sanse sa ocupe aceasta functie.

Iordache s-a aratat extrem de deranjata ca prea are acces la informatii din dosarele coruptilor si a sustinut fervent teoria propagandistilor anti-DNA conform careia increderea in procurori este la un nivel „nedorit”.

Elena Iordache a spus, vineri, in fata membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, ca vor fi cam o mie de dosare care vor fi declinate catre Sectia de ancheta a magistratilor, precizand ca procurorii acestei structuri, in numar mic, se vor confrunta cu un stoc mare de dosare.

„O alta problema spinoasa este aceea a gestionarii cu fermitate a scurgerilor de informatii din dosarele penale, respectiv cele vizand magistratii, avand in vedre dreptul la un proces echitabil, masurile manageriale care urmeaza sa fie dispuse trebuie sa fie stricte, pornind de la verificari primare si luand in calcul pana si raspunderea penala. Nu este de dorit asa ceva, dar este o situatie pe care trebie sa o luam in calcul”, a declarat Elena Iordache, citata de Mediafax.

Procurorul a precizat ca justitia nu este compatibila cu etalarea „anumitor situatii” din cauzele privind magistratii.

„Un al aspect vulnerabil este aceasta pierdere a prestigiului functiei de procuror si a autoritatii acestuia in acelasi timp cu increderea publicului in justitie. Acum, aceasta incredere este la un nivel de nedorit. Acesta este momentul in care aceasta sectie poate sa redea procurorilor demnitatea si autoritatea de altadata”, a completat Iordache.

Intrebata daca a simtit ca vreodata i-a fost afectata indepenedenta, Elena Iordache a precizat: „Daca mi-ati fi pus aceasta intrebare acum cateva luni, as fi spus nu. Dar pentru ca imi adresati intrebarea astazi, o sa spun da. Dar asta nu inseamna ca nu am continuat sa-mi respect demnitatea si sa respect legea”.

Elena Iordache este procuror la Parchetul General, ea instrumentand cazul fostilor procurori de la DNA Ploiesti, Lucian Onea si Mircea Negulescu.

Comentarii: