externe

Vine iarna, ingrijorare mare in vestul Europei. Asociatia cosarilor din Germania anunta un val de cereri disperate pentru a conecta sobe noi si vechi

Nu departe de aeroportul Tempelhof din Berlin, Peter Engelke tocmai a instalat o noua poarta la depozitul sau fiind ingrijorat ca oamenii disperati ar putea sa ii fure marfa pretioasa, compusa din lemne de foc, transmite Bloomberg, citata de Agerpres.

Actiunile lui Peter Engelke reflecta o ingrijorare crescuta in Europa, in conditiile in care continentul se pregateste pentru o criza energetica, care este posibil sa includa probleme cu aprovizionarea, la iarna.

La summitul care a avut loc vineri la Praga, liderii Uniunii Europene nu au reusit sa ajunga la un acord cu privire la plafonarea pretului gazelor, pe fondul temerilor ca o astfel de masura ar fi amenintat livrarile de gaze spre continent. Pana la 70% din incalzirea locuintelor europenilor este asigurata de gaze naturale si electricitate, insa in conditiile in care livrarile de gaze rusesti au fost drastic reduse, lemnul, care este deja utilizat de aproximativ 40 de milioane de persoane pentru incalzire, a devenit o marfa la mare cautare.

Preturile la peleti de lemn aproape s-au dublat, pana la 600 de euro pe tona in Franta, si exist deja semnale privind achizitiile de panica pentru cel mai vechi tip de combustibil fosil din lume. Ungaria a mers pana acolo incat a interzis exporturile de peleti iar Romania a plafonat pretul lemnelor de foc pentru sase luni. In paralel, timpul de asteptare pentru livrarea sobelor care functioneaza pe lemne a ajuns la cateva luni.

Pe langa ingrijorarile referitoare la posibile intreruperi in aprovizionare, criza energetica a intensificat si o explozie a costului vieti, inflatia in zona euro atingand in septembrie, pentru prima data, un nivel de doua cifre. Gospodariile in dificultate din regiune ajung din ce in ce mai frecvent in situatia in care trebuie sa aleaga intre incalzire si alte necesitati.

„Ne-am reintors la vremurile de altadata cand oamenii nu puteau sa isi incalzeasca toata casa. Cand stateau in jurul focului si foloseau caldura sobei sau a unui foc deschis dupa care mergeau la culcare. Vor fi multe cazuri de acest fel la iarna”, spune Nic Snell, director la retailerul britanic de lemne de foc Certainly Wood.

Acest trend inseamna un val de comenzi pentru firma suedeza Gabriel Kakelugnar AB, un producator de sobe de teracota din segmentul high-end, care costa in medie 86.000 de coroane suedeze (sau 7.700 de dolari). Sobele firmei suedeze pot pastra o camera incalzita timp de 24 de ore gratie unui sistem de constructie complicat care utilizeaza diferite canale pentru pastra si a distribui caldura.

„In timpul pandemiei, oamenii au inceput sa investeasca mai mult in casele lor. Acum cursa a escaladat”, spune Jesper Svensson, patronul si directorul companiei Gabriel Kakelugnar AB, o companie amplasata la mai putin de o ora de cel mai mare reactor nuclear din Suedia.

Comenzile pentru sobele firmei suedeze au crescut de patru ori si acum clientii trebuie sa astepte pana in luna martie 2023 pentru a intra in posesia sobelor comandate, comparativ cu mai putin de patru saptamani in urma cu un an.

Pentru multi europeni, principala lor ingrijorare este ca vor face tot cea ce este nevoie pentru a avea caldura in lunile urmatoare. Aceasta ingrijorare a devenit si mai presata pe masura ce se apropie vremea friguroasa iar cautarea disperata de caldura ar putea crea probleme de sanatate si de medie.

„Suntem ingrijorati ca oamenii vor incepe sa arda tot ce vor gasi. Vedem un nivel ridicat de poluare atunci cand ai oameni care incep sa arda lemne si nu stiu cum sa faca asta in mod corect”, spune Roger Sedin, director responsabil pentru calitatea aerului la Agentia pentru protectia mediului din Suedia.

Aceasta lipsa de experienta este evidenta in Germania, unde asociatia cosarilor spune ca se confrunta cu un val de cereri disperate pentru a conecta sobe noi si vechi, iar clientii pun intrebari despre posibilitatea de a arde balegar de cal si alti combustibili obscuri.

In plus sunt semnale ca are loc un fenomen de stocare. In Franta, Frederic Coirier, director la firma Poujoulat SA, care produce cosuri de fum si peleti de lemn spune ca unii clienti au cumparat doua tone de peleti de lemn, in conditiile in care in mod normal o tona de peleti este suficienta pentru a incalzi o casa timp de un an.

La Berlin, criza energetica readuce in amintire perioada de dupa cel de Al Doilea Razboi Mondial. Atunci, din lipsa de combustibil, berlinezii au taiat aproape toti copacii din parcul central Tiergarten pentru a se incalzi.

Chiar daca, pentru moment, locuitorii capitalei Germaniei nu recurg la astfel de masuri extreme, exista ingrijorari cu privire la incalzire. Engelke nu doar ca a pus o noua poarta pentru a-si proteja bustenii, brichetele de carbune si pacura dar a incetat sa mai preia noi clienti. „Ne uitam cu mare ingrijorare la iarna care vine”, spune Engelke.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Surse: Ciolacu merge la Erdogan cu o propunere halucinanta, romanii sa intre doar cu buletinul in Turcia. Ar insemna ca si turcii sa intre doar cu buletinul intr-o tara UE

Premierul Marcel Ciolacu intentioneaza sa ii propuna presedintelui Turciei, Recep Erdogan, ca romanii sa poata…

5 ore ago

706 de persoane cu numele Kyle s-au reunit in Texas. Nu a fost suficient pentru un record mondial

O incercare a orasului Kyle, Texas, de a dobori recordul mondial pentru cea mai mare…

5 ore ago

SUA spun ca Iranul a cerut ajutor dupa accidentul de elicopter in care a murit presedintele tarii, Ebrahim Raisi. Alegeri pe 28 iunie

Autoritatile iraniene au convenit sa organizeze alegerile prezidentiale pe 28 iunie, dupa moartea presedintelui Ebrahim…

5 ore ago

Campionatul european de surf pentru blanosi si tovarasii lor umani

Zeci de surferi cu blana si tovarasii lor umani au venit pe o plaja din…

5 ore ago

Monetaria Regala a Marii Britanii lanseaza o moneda care aniverseaza 80 de ani de la debarcarea din Normandia

Monetaria Regala a Marii Britanii a lansat o moneda care marcheaza cea de-a 80-a aniversare…

5 ore ago

Incendiu intr-o cladire dezafectata de pe Soseaua Stefan cel Mare. Au ars gunoaie menajere

Un incendiu a izbucnit, luni seara, intr-o cladire dezafectata de pe Soseaua Stefan cel Mare,…

5 ore ago