Vine marea infrangere pentru cuplul Dragnea-Tariceanu. Pana si Ponia se conformeaza solicitarilor UE privind justitia

politica

Partidul Lege si Justitie (PiS), aflat la conducere in Polonia, a propus un amendament legislativ miercuri privind reformele Curtii Supreme, contestate de Uniunea Europeana pentru ca nu indeplinesc standardele democratice, scrie Reuters, informeaza news.ro.

In octombrie, Curtea Europeana de Justitie a informat ca Polonia trebuie sa suspende restructurarea Curtii Supreme, care permitea PiS sa numeasca judecatorii importanti.

O motivare a amendamentului a fost publicata pe site-ul parlamentului polonez miercuri: „Amendamentul reprezinta executarea deciziei Curtii Europene de Justitie”.

Reformele aprobate in iulie forteaza judecatorii importanti ai Curtii sa se pensioneze mai devreme. PiS a comunicat ca modificarile sunt necesare pentru a face tribunalele mai eficiente, ignorand avertismentele UE.

Legea a micsorat varsta pensionarii la 65 de la 70 de ani. De la implementarea sa, peste 20 de judecatori, o treime din total, au fost fortati sa se retraga.

Amendamentul propus stipuleaza ca judecatorii care au fost retrasi pot continua sa lucreze, chiar daca pensionarea lor ramane valida.

Dupa decizia Curtii Europene de Justitie, seful PiS si conducatorul de facto al Poloniei, Jaroslaw Kaczynski, a declarat ca Varsovia va respecta legea UE dar va face apel la decizia Curtii. Decizia nu poate fi apelata, conform legii.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: