Vine sentinta in procesul Elenei Udrea. Tertipurile prin care incearca sa amane decizia judecatorilor: „Timp de 22 de zile, nu se poate ridica din pat”

news

Judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie i-au anuntat miercuri pe avocatii inculpatilor din dosarul „Gala Bute” sa fie pregatiti pentru a tine pledoariile finale pe data de 13 aprilie.

Avocatul Elenei Udrea a spus ca aceasta se afla in Costa Rica, vrea sa dea o declaratie in dosar, insa nu poate fi prezenta la proces. „Pot sa va spun ca incepand cu 22 martie, timp de 22 de zile, nu se poate ridica din pat. Va rog sa acordati un termen cand aceasta va putea sa se prezinte”, a explicat avocatul, citat de Agerpres.

Tot miercuri, avocatul a cerut audierea unui martor „secret”, caruia nu a dorit sa-i dezvaluie identitatea, precum si a unei femei care se afla in Mexic, Marina Barabancea. Avocatul sustinea ca audierea acestora este necesara pentru a afla daca Elena Udrea se afla in sediul Ministerului Dezvoltarii, in data de 6 octombrie 2011, cand DNA sustine ca ea a primit o geanta cu bani.

Judecatorii au respins cererea de audiere a celor doi si i-au anuntat pe avocati sa fie pregatiti pentru data de 13 aprilie, cand va avea loc ultimul termen al procesului.

Avocatii inculpatilor au cerut un termen mai lung pentru pregatirea concluziilor finale.

„Nu puteam pregati apararea intr-un termen scurt, in acest dosar atat de important. Nu ne putem juca cu vietile oamenilor”, au spus avocatii, insa judecatorii au mentinut data de 13 aprilie.

Tot la 13 aprilie vor fi audiati Rudel Obreja, Tudor Breazu, precum si omul de afaceri Adrian Gardean, ultimul fiind martor-denuntator in dosar.

In luna februarie, Elena Udrea a anuntat ca este insarcinata si va avea gemeni. Ea se afla in Costa Rica, acolo unde este si fosta sefa a DIICOT, Alina Bica.

Elena Udrea a fost condamnata de ICCJ, pe 29 martie 2017, la sase ani de inchisoare cu executare in dosarul „Gala Bute” pentru luare de mita si abuz in serviciu.

In acelasi dosar, Rudel Obreja, fost presedinte al Federatiei Romane de Box, a fost condamnat la cinci ani inchisoare cu executare, iar Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana detinute de Elena Udrea, a primit trei ani de inchisoare cu executare. Ion Ariton, fost ministru al Economiei, a fost achitat pentru acuzatiile de participatie improprie la abuz in serviciu si folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite. Stefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea, a primit un an si sase luni cu suspendare, Gheorghe Nastasia, fost secretar general in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, a primit patru ani de inchisoare cu suspendare sub supraveghere, Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Nationale de Investitii, trei ani de inchisoare cu suspendare, si Dragos Marius Botoroaga, administratorul unei firme, doi ani si sase luni cu suspendare.

ICCJ a mai decis ca fostul ministru Elena Udrea sa plateasca aproape 3 milioane euro despagubiri.

In acelasi dosar, instanta a dispus ca Rudel Obreja sa plateasca in solidar cu partea responsabila civilmente, SC Euro Box Promotion SRL (fosta SC Europlus Computers SRL), catre Ministerul Finantelor, prin ANAF, suma de 737.507 lei cu titlu de despagubiri civile. Totodata, i se confisca suma de 3.000.000 lei.

Potrivit DNA, Udrea a coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei, si anume Lungu, Topoliceanu, Nastasia si Breazu, au primit, cu stiinta sa, sume de bani de la reprezentantii unor societati comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrarilor finantate de ministerul pe care inculpata il conducea.

Anchetatorii spun ca sumele obtinute au intrat fie nemijlocit in patrimoniul Elenei Udrea (in numerar ori prin plata unor bunuri si servicii), fie in patrimoniul unor persoane indicate de aceasta (organizatia Bucuresti a PDL si Rudel Obreja).

Udrea mai este acuzata ca a determinat alti functionari din minister sa isi incalce atributiile, cu prilejul achizitiei de servicii de publicitate la ‘Gala Bute’, prejudiciind bugetul institutiei si creand un folos necuvenit pentru Rudel Obreja.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: