Vine transa a 2-a din PNRR in Romania – 2,8 miliarde euro. Romania a indeplinit 49 de jaloane din 51, mai are 6 luni pentru celelalte doua

news

Comisia Europeana a anuntat, marti, „o evaluare preliminara pozitiva” pentru plata transei a doua, de 2,8 miliarde de euro, catre Romania. 

Romania a indeplinit 49 din cele 51 de jaloane, deci doua sunt neindeplinite. Banii aferenti celor doua jaloane vor fi suspendati pana cand vor fi indeplinite.

Incepand de miercuri, Romania are la dispozitie o luna sa faca observatii pentru cele doua jaloane.

Plata pentru celelalte 49 va fi livrata in septembrie. Din septembrie, tara noastra mai are la dispozitie 6 luni sa indeplineasca jaloanele, daca nici atunci nu reusim ramanem fara bani, au precizat surse oficiale pentru aktual24.ro.

„Comisia a constatat ca doua jaloane legate de investitiile in energie (mai exact, etapa 129 si etapa 133) nu au fost indeplinite in mod satisfacator”, arata Comisia. Astfel, plata a inca 53 milioane euro catre Romania, aferente celor doua jaloane, a fost suspendata.

Valoarea cererii de plata numarul 2, cu tot cu prefinantarea de 13% deja platita, este de 3,22 miliarde de euro, din care 2,14 miliarde de euro reprezinta componenta de grant (fonduri nerambursabile) si 1,08 miliarde de euro este componenta de imprumut. Scazand avansul de 13% deja platit, transa a doua este de 2,8 miliarde de euro, din care 1,86 miliarde de euro este partea de grant si 0,94 miliarde de euro este partea de imprumut.

Comunicatul Comisiei Europene

Comisia Europeana a aprobat astazi o evaluare preliminara pozitiva a unei parti din etapele si obiectivele legate de cea de-a doua cerere de plata a Romaniei in cadrul mecanismului de redresare si de rezilienta (RRF), instrumentul-cheie care se afla in centrul NextGenerationEU.

La 16 decembrie 2022, Romania a prezentat Comisiei o cerere de plata bazata pe cele 49 de jaloane si 2 obiective stabilite in decizia de punere in aplicare a Consiliului pentru a doua plata. Dupa ce a analizat dovezile furnizate de autoritatile romane, Comisia a considerat ca 47 de jaloane si 2 obiective din cele 49 de jaloane au fost indeplinite in mod satisfacator.

Cele 47 de jaloane si cele 2 obiective care au fost indeplinite in mod satisfacator demonstreaza progresele inregistrate in punerea in aplicare a planului de redresare si de rezilienta al Romaniei. Acestea acopera reformele in domeniile tranzitiei ecologice si digitale, precum si reformele si investitiile legate de imbunatatirea coordonarii guvernamentale pentru punerea in aplicare a politicilor publice, imbunatatirea gestionarii apei, sprijinirea turismului si promovarea culturii. Alte reforme si investitii vizeaza imbunatatirea gestionarii resurselor umane in sectorul sanatatii, imbunatatirea administrarii fiscale si a sustenabilitatii sistemului de pensii, modernizarea infrastructurii in domeniul educatiei, asigurarea independentei sistemului judiciar si intensificarea luptei impotriva coruptiei. Cererea de plata acopera, de asemenea, reforme pentru imbunatatirea sigurantei rutiere si investitii pentru sprijinirea financiara a sectorului privat.

Comisia a constatat ca doua jaloane legate de investitiile in energie (mai exact, etapa 129 si etapa 133) nu au fost indeplinite in mod satisfacator. Comisia recunoaste primii pasi deja facuti de Romania pentru a indeplini aceste etape restante, desi mai sunt inca multe de facut. Prin urmare, Comisia activeaza procedura de „suspendare a platilor”, in conformitate cu articolul 24 alineatul (6) din Regulamentul RRF.

In conformitate cu Regulamentul RRF si dupa cum se explica in comunicarea publicata la 21 februarie 2023, aceasta procedura ofera statelor membre timp suplimentar pentru a indeplini etapele restante, primind in acelasi timp o plata partiala legata de etapele si obiectivele care au fost indeplinite in mod satisfacator.

Planul de redresare si rezilienta al Romaniei include o gama larga de masuri de investitii si de reforma organizate in cincisprezece componente tematice. Planul este sprijinit de peste 29 de miliarde EUR sub forma de granturi si imprumuturi, din care 13 % (3,7 miliarde EUR) au fost platiti Romaniei sub forma de prefinantare in decembrie 2021 (1,8 miliarde EUR sub forma de prefinantare din granturi) si in ianuarie 2022 (1,9 miliarde EUR sub forma de prefinantare din imprumuturi). La 27 octombrie 2022, Romania a primit prima transa de 2,6 miliarde EUR (1,8 miliarde EUR sub forma de granturi si 0,8 miliarde EUR sub forma de imprumuturi), neta de prefinantare.

Platile in cadrul RRF se bazeaza pe performanta si depind de punerea in aplicare de catre statele membre a investitiilor si reformelor descrise in planurile lor respective de redresare si rezilienta.

Comisia incurajeaza cu tarie toate statele membre, inclusiv Romania, sa procedeze la punerea in aplicare in timp util a planurilor lor de redresare si de rezilienta.

Ursula von der Leyen, presedinta Comisiei Europene, a declarat: „Romania a inregistrat progrese satisfacatoare in ceea ce priveste punerea in aplicare a planului sau de redresare si de rezilienta, realizand, de exemplu, reforme in domeniul sigurantei rutiere, al energiei regenerabile si al serviciilor cloud din sectorul public. De asemenea, Romania a luat masuri importante pentru a combate munca nedeclarata si pentru a investi in retelele 5G. Acum, incurajam Romania sa isi accelereze activitatea in urmatoarele sase luni in ceea ce priveste cele doua etape legate de investitiile in energie care nu au fost inca indeplinite. Incurajam toate statele membre, inclusiv Romania, sa procedeze rapid la punerea in aplicare a planurilor lor de redresare si de rezilienta. Comisia va sta alaturi.”

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: