Vinurile moldovenesti au ajuns sa ocupe 25% din piata din Romania. 120 de milioane de litri intr-un an pentru Romania

pagina verde

Vinurile din Republica Moldova ocupa o cota de piata in Romania a vinurilor importate de peste 25%, iar aceasta pondere este estimata a creste cu circa 4%, in fiecare an, arata datele Oficiului National al Viei si Vinului (ONVV), publicate cu ocazia evenimentului Vernisajul Vinului Moldovenesc, organizat sambata si duminica, la Bucuresti.

Conform sursei citate de Agerpres, Romania este principala tara de desfacere pentru vinurile din Republica Moldova, inaintea Poloniei si Federatiei Ruse.

Cu o valoare a pietei de vinuri estimata la 169,5 miliarde de dolari, in 2021, Republica Moldova exporta productie vitivinicola in peste 75 de tari. Totodata, la o suprafata de 117.000 de hectare, vecinii de peste Prut se situeaza pe locul 14 in randul tarilor vinificatoare europene in functie de marimea podgoriilor.

Datele citate de ONVV releva faptul ca, anul trecut, Republica Moldova a exportat, in total, peste 120 milioane de litri de vin, pe piata din Romania ajungand 10% din volum, la o valoare de 26,2 milioane de dolari, in crestere cu 19% fata de anul 2020.

Totodata, principalul canal de desfacere pentru vinurile moldovenesti este industria de retail, aceasta fiind urmata de magazinele specializate si industria HoReCa.

In ceea ce priveste preferintele romanilor, in top se afla vinurile moldovenesti rosii, linistite (94%), urmate de spumante (5%), vinurile licoroase si divinurile sau brandy-ul (1%).

Atunci cand vine vorba despre continutul de zahar, romanii prefera vinurile demidulci, apoi pe cele demiseci, seci si dulci. La capitolul culoare, vinul rosu este cel mai des consumat pe piata locala, urmat de cel alb si roze.

In perioada 29 – 30 octombrie, peste 40 de producatori de vin din Republica Moldova se reunesc, in premiera, la Bucuresti, pentru evenimentul Vernisajul Vinului Moldovenesc.

La aceasta editie sunt prezente 42 de crame, atat nume consacrate, cat si mici producatori, precum Vinaria Chateau Purcari, Cricova, Fabrica de Vinuri Slobozia Mare, Barza Alba, Radacini Wines, Milestii Mici, Chateau Vartely, Castel Mimi, Vinuri de Comrat, Vinaria Hancesti, Maurt sau Salcuta Winery.

Jumatate dintre participanti sunt noi pentru piata locala, iar in cadrul expozitiei vor exista si o multime de lansari.

Potrivit organizatorilor, preturile vinurilor incep de la 1,7 euro si ajung pana la 30 de euro.

„Ne bucuram nespus ca acest eveniment de traditie pentru noi, dedicat pasionatilor de vin de pretutindeni, are loc pentru prima data in Bucuresti. Vinul moldovenesc este extrem de apreciat de consumatorii din Romania, pe care ii asteptam cu mult drag sa deguste si sa savureze o selectie de top, aleasa special pentru aceasta editie. Cele mai bune crame din Republica Moldova si-au pregatit vedetele savuroase si aromate, gata de a fi descoperite”, a declarat Elizaveta Breahna, director interimar ONVV.

Biletele de acces la vernisaj se pot achizitiona online de pe MyConnector.ro, bilete.ro si reteaua iabilet.ro sau direct de la intrare. Accesul este permis doar persoanelor de peste 18 ani, iar pretul biletului pentru o zi este de 60 de lei si include zece degustari, in timp ce pretul unui abonament pentru cele doua zile este de 100 de lei, cu 20 de degustari incluse.

Evenimentul se desfasoara in intervalul orar 12:00-20:00, in cladirea Nord Events Center by Globalworth din Bucuresti.

Oficiul National al Viei si Vinului (ONVV) este o institutie publica, organizata printr-un parteneriat public-privat in domeniul implementarii de politici in industria vitivinicola. Institutia a fost conceputa dupa modelul unor institutii similare in domeniul vitivinicol din principalele tari producatoare de vin ale lumii.

Constituirea ONVV a reprezentat pasul decisiv facut de sectorul public si privat in implementarea schimbarilor in cadrul legislativ si normativ al sectorului vitivinicol si promovarea brandului vinicol de tara – „Vinul Moldovei. O legenda vie” („Wine of Moldova. A legend alive”), care contribuie esential la recunoasterea si promovarea vinului moldovenesc de calitate peste granitele tarii.

ONVV activeaza pe langa Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) si Industriei Alimentare si functioneaza ca un parteneriat public-privat, fiind gestionat si finantat in comun, prin Fondul Viei si Vinului, format paritar din contributiile sectorului privat si din bugetul de stat.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: