Violeta Alexandru: „30-40% dintre beneficiarii de ajutoare sociale ar putea fi integrati in munca”. Care este numarul total al acestora

politica

Deputatul PNL Violeta Alexandru, fost ministru al Muncii, anunta ca  „30-40% dintre beneficiarii de ajutoare ar putea fi integrati in munca”.  Numarul acestora ar fi in jur de 170.000.

„Am ales, la inceputul anului, tema integrarii pe piata muncii a beneficiarilor de ajutoare sociale – apti de munca. Acum am putut sa ma ocup asa cum am dorit sa documentez subiectul. Dupa ce am inceput sa documentez, inspirata de demersurile anterioare ale colegului meu, deputatul Florin Roman, tema a fost preluata si a ajuns pe agenda publica. Din punctul meu de vedere, cateva masuri sunt obligatorii. Am ales sa ridic subiectul in atentia publica cu o alta abordare – una axata pe sprijin pentru munca, din mai multe motive, intre care a contat si evaluarea mea ca se pot obtine rezultate in acest sens. Si aici #sepoate. Asta este ceea ce ma intereseaza.

30-40% dintre beneficiarii de ajutoare (170 000 in medie pe luna) ar putea fi integrati in munca. Chiar este o tinta realist iar eu lucrez pe indicatori de performanta. Se poate, cu implicare (unii ar spune efort dar depinde de cum esti dispus sa privesti lucrurile) din partea asistentilor sociali din primarie si, obligatoriu, din partea angajatilor AJOFMurilor. AJOFM ar trebui sa cunoasca angajatorii din judet si cum apar oferte de munca potrivite sa caute asistentii sociali si sa isi uneasca ‘fortele’ sprijinind persoanele despre care vorbim. AJOFMurile ar trebui sa cunoasca nevoile angajatorilor, asistentii sociali ar trebui sa le cunoasca bine pe cele ale beneficiarilor. Nu vor suna singuri beneficiarii de ajutoare sociale ca sa se programeze la un interviu pentru un loc de munca. Unii dintre ei nici nu au incredere ca ar putea mai mult.

Doar retragerea VMG (venit minim garantat – n.red.) pentru cei apti de munca, 142 ron, nu rezolva lucrurile. Am vazut realitatea din teren. Oamenii se incadreaza la alte categorii de sprijin din care supravietuiesc: de ex. alocatia pentru sustinerea familiei, ajutoare pentru incalzire. Se incadreaza.

Nu acopar pe nimeni care a dat 142 ron (VMG) unui om apt de munca fara sa munceasca in comunitate sau care nu avea scutire valabila din care sa rezulte ca nu poate sa munceasca. Scutirile sunt alta discutie. Si tot asa, dezbaterea despre cui i se intrerupe VMG se extinde. Nu am pretentia, desi am mers mult in tara, ca am fotografia intregii Romanii; unde nu sunt acte doveditoare (functie de cat de extinsa este evaluarea) sunt sigura ca se vor lua decizii ferme la nivelul acelor primarii. Cel mai bine este sa discutam pe baza rezultatelor evaluarilor Inspectiei Sociale de la MMPS, aflate in plina desfasurare.

Munca in comunitate (curatenie este ceea ce fac!) nu trebuie sa fie obiectivul ultim ci integrarea lor pe piata muncii. Cheia este la DAS (Directia/Serviciul de Asistenta sociala a/al Primariei) si la AJOFMuri. Succesul nu este tinerea lor in activitati de curatenie la primarie si in comunitate pentru 142 de ron. Munca in comunitate trebuie sa fie, eventual, o etapa de tranzitie. Daca nu avem alta optica, aici vom fi si peste 5 ani. Recunosc ca sunt mai interesata de urmatoarele aspecte: oamenii sa munceasca si sa aiba un salariu pentru munca lor.

(…) Sunt domenii de activitate in care angajatorii au disponibilitate sa investeasca in pregatirea viitorilor angajati. AJOFM nu a fost gandita ca o agentie de plati sau ca depozitar al unor baze de date. Oamenii buni de acolo trebuie sa aiba incredere in ei ca pot fi competitivi doar daca ofera serviciile de care este nevoie in piata”, a scris Alexandru pe Facebook.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anuntat saptamana trecuta, intr-o postare pe Facebook, ca Ministerul Muncii pregateste o campanie nationala de evaluare a ajutoarelor sociale, al carei scop este sa identifice beneficiarii unor astfel de ajutoare. Ea spune ca spune ca sunt aproximativ 170.000 de persoane care primesc venit minim garantat.

„Suntem in etapa de pregatire a campaniei nationale de evaluare a ajutoarelor sociale, care va demara in curand in toata tara cu echipe mixte ale Agentiilor judetene pentru plati si inspectie sociala, Inspectoratelor teritoriale de munca si Agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca”, a scris Raluca Turcan pe Facebook.

Ministrul Muncii a discutat impreuna cu reprezentantii Asociatiilor Oraselor, Municipiilor si Comunelor din Romania despre obiectivele acestei campanii si despre modul de lucru.

Raluca Turcan spune ca vor identifica, in primul rand, beneficiarii de ajutoare sociale care se afla in situatii cu adevarat vulnerabile, fiind inapti de munca, persoane cu varsta de pensionare sau care au in intretinere copii mici. Pentru aceasta categorie de beneficiari, ministrul Muncii va identifica masuri integrate de sprijin pentru a reduce gradul de vulnerabilitate.

„In al doilea rand, vom gasi solutii pentru cresterea gradului de ocupare in randul beneficiarilor de ajutor social care pot munci. Ca un exemplu, in acest moment, 30% din totalul locurilor de munca neocupate sunt adresate muncitorilor necalificati. Piata muncii ar putea absorbi o parte din persoanele apte de munca din cele aproximativ 170.000 care primesc venit minim garantat, in Romania”, a explicat Raluca Turcan.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: