Violeta Alexandru anunta ca UE ne va bloca restul banilor pentru PNRR: „Guvernul PSD-PNL refuza sa elimine sporurile, refuza reformarea sistemului public”

politica

Violeta Alexandru, fost ministru al Muncii, anunta ca Romania nu va mai primi si alti bani de la UE pentru PNRR, in afara de avansul de acum, pentru ca Guvernul PSD-PNL refuza sa faca reforme in domeniul salarizarii din sistemul public. „Nimic despre eliminarea sporurilor care la noi nu sunt, de fapt, sporuri ci forme de completare a salariului. Un spor se da punctual (pentru un merit deosebit intr-o luna, doua) sau pe o perioada limitata intrucat se va rezolva problema care l-a generat (pentru diferite conditii dificile de munca)”, subliniaza Alexandru.

„E clar. Din tot PNRRul, ramanem doar cu banii de avans. E tot ceea ce vom primi pentru ca reforme nu se vor face. Primul esec: salarizarea din sistemul public.

Aud ca se pregatesc mariri de salarii in sistemul public. Doar pentru unele categorii, nu pentru toate. Un guvern care e si la inceput de drum, in momentul in care face acest pas, spune adio reformei salarizarii. Sa nu imi spuneti ca daca se face o reforma a salarizarii peste 2 ani, sa zicem, si se ajunge la concluzia (de ce nu?) ca in anumite domenii nu se justifica nivelul, se vor reduce sumele. Mai bine trimitem de acum Comisiei Europene o Anexa la PNRR prin care recunoastem ca noi prin reforma am inteles sa crestem toate salariile din sistemul public indiferent de performanta si indiferent daca va crapa bugetul public sau nu.

Eu am crezut o vreme ca macar PNRR va fi punctul de la care nu se mai fac exceptii, compromisuri, ca se da drumul la treaba in eliminarea sporurilor (caci vorba aceea, discutam de ele de un an, cat sa mai dureze analiza), mai ales ca se face un nou buget pe 2022. Nici vorba. Nimic despre eliminarea sporurilor care la noi nu sunt, de fapt, sporuri ci forme de completare a salariului. Un spor se da punctual (pentru un merit deosebit intr-o luna, doua) sau pe o perioada limitata intrucat se va rezolva problema care l-a generat (pentru diferite conditii dificile de munca). Sigur, si pentru perioade exceptionale, cum a fost in pandemie.

Un proiect de OUG anunta cresteri de salarii pentru infirmieri, brancardieri (care, este adevarat, ramasesera in urma fata de medici caci PSD, la fiecare marire pe care o prezinta ca si cum ar da-o din portofelul lui M. Ciolacu, nu gandeste niciodata corect pentru toti cei care lucreaza intr-un domeniu), politisti si militari (solda). Nu se stie inca la profesori. Ca mesaj, sa vii la putere si sa cresti, in primul rand, veniturile armatei, iti arata ceva.

Dar personalul caselor de pensii, personalul care se ocupa de plata nenumaratelor beneficii sociale si, pe deasupra, si a masurilor de sprijin acordate in contextul pandemiei Covid-19, de exemplu, de ce nu? Daca tot baltim fara indicatori de performanta si daca tot s-a apucat Guvernul PSD – PNL de marit salarii la stat? Dar cel al directiilor agricole judetene – e lenes, nu merita?

Genul acesta de decizii incorecte pe care Romania le trage dupa sine de ani de ani de zile va pune presiune pe primari pentru ca si personalul de acolo, vazand ca se poate la altii, va cere la fel. De aceea suntem unde suntem. Pentru ca nu se fac lucrurile corect. Pentru ca nu se face diferenta, la stat, intre cei care muncesc si cei care nu (nu pot mai mult, nu vor deloc si considera ca simpla venire la serviciu inseamna o obligatie a statului sa le plateasca salariul din banii celor care platesc taxe si impozite). Pentru ca in loc sa isi vada fiecare de treaba si sa inteleaga ca nu pot fi luate la nesfarsit decizii doar pentru o parte, doar pentru anumite categorii, in loc sa avem respect pentru fiecare leu public pe care il primim la salariu, ni se pare mereu prea putin fara niciun stres legat de legatura dintre salarizare si performanta. Fiecare pentru sine.

Eu nu sunt de acord sa inchidem ochii doar pentru ca cineva se supara. Cand vorbim de bani publici, nu este despre suparare, este despre respect pentru cei care contribuie la buget si despre corectitudine in cheltuire. Acestea sunt principii de dreapta care se aplica nu doar se invoca”, a transmis Violeta Alexandru, joi noapte.

Ministrul Apararii, Vasile Dincu a anuntat, joi, in emisiunea Talk News de la Profit TV ca pensiile militarilor sub 2.500 de lei vor creste cu 10%, din 2022, prevederea urmand a fi cuprinsa in bugetul de stat pentru anul viitor.

Vasile Dincu a fost intrebat daca pensiile militarilor de pana in 2.500 de lei vor creste cu 10 procente.

”Da, este un lucru pe care l-am negociat cu Ministrul de Finante, impreuna cu Minstrul de interne, Lucian Bode, aceasta este o modificare care va aparea in buget. Nu a aparut inca, mai discutam maine despre asta, insa este una dintre propunerile noastre si cu siguranta ca va trece”, a spus ministrul Apararii.

El a precizat ca, in acest buget, ca un lucru general, Guvernul a incercat sa aduca si cateva contributii de genul one off, o singura data. ”Am crescut alocatii si ajutoare pentru familii. Nu este insa un buget foarte spectaculos, foarte bogat, pentru ca ne-am propus un lucru important, acel 7% pentru investitii”, a spus Dincu.

Despre impactul bugetar al acestei majorari a pensiilor militarilor, Dincu a spus ca este suportabil, chiar daca este o suma considerabila.

”Este o suma pe care ne-o permitem, chiar daca este mare pentru ca eu nu m-am asteptat (..) in ceea ce priveste statutul militarilor, pensiile, salariile militarilor, pentru ca s-a vorbit aiurea despre pensii nesimtite, de exemplu, despre pensii speciale, ceea ce nu este cazul, pentru ca in Armata este vorba de pensii de serviciu”, a afirmat Dincu, aratand ca s-au creat disproportii mari, prin modificarile legislative, astfel ca unii au iesit, de pe aceeasi functie si acelasi grad, cu pensii mari, in jurul anilor 90, si acum pensionarii au pensii mai mari de doua ori sau chiar de trei ori.

”Avem foarte multi pensionari sub 2.500 de lei, ceea ce va spun ca nu m-am asteptat”, a declarat Dincu.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: