Violeta Alexandru pune punctul pe i: „Nu este nicio problema cu publicarea datelor statistice despre vaccinare. Stiu ce tactica are sistemul militarizat, sa te ‘impacheteze'”

politica

Presedintele PNL Bucuresti, Violeta Alexandru, se situeaza alaturi de Vlad Voiculescu in conflictul declansat de anumite structuri de forta ale statului care sunt indignate ca au aparut informatii despre centrele de vaccinare „paralele”. „Nu este nicio problema cu publicarea datelor statistice despre vaccinare. Sunt date statistice”, subliniaza fostul ministru al Muncii.

„Stiu ce tactica are sistemul public, mai ales cel militarizat, sa te ‘impacheteze’, ce antrenament are sa te lase sa crezi ca tu conduci pana cand ajungi sa vorbesti si tu limba lui ‘nu se poate’. Rezista cine are experienta de management, cine stie sa fie drept si ferm, cine nu se fereste sa deranjeze. Daca te vad ca te temi/ca esti prea preocupat de imaginea publica/ca vrei sa iti faci prieteni, esti o tinta sigura. Cine a lucrat toata viata in sistemul public si nu a mai luat contact cu mediul privat, nici nu o recunoasca ce spun. E deja sistem.

Nu este nicio problema cu publicarea datelor statistice despre vaccinare. Sunt date statistice. Americanii, partenerii nostri, ca sa dau doar un exemplu, publica de ani buni ce nici cu gandul nu ganditi. Si sunt OK. Romania chiar este parte din Open Government Partnership lansat de americani in 2011. Publicarea de date deschise tine de sanatatea functionarii institutiilor, pentru ca tot ceea ce face sistemul public nu o face pentru el ci reprezinta un mijloc pentru a servi cetatenii. Nu are de ce sa ii fie frica de ei.

Cele doua experiente de Ministru au fost lectii de viata pentru mine. In 2016, ma ocupam de transparenta si consultare publica. Pentru fiecare set de date deschise publicat – inclusiv informatii despre intalnirile ministrilor si ale secretarilor de stat cu grupurile interesate sa influenteze decizia publica in legatura cu care nu m-am lasat pana nu au fost publice – se ridica un munte de obstacole din sistem. In 2020, fiecare statistica despre intarzierile caselor de pensii in calcularea sau recalcularea dosarelor facea valuri in sistem. Cine rezista acestor presiuni, vizibile si invizibile, face reforme. Adevarul este ca un Ministru nu trebuie sa se rezume la transparenta, trebuie sa lase schimbari si rezultate pentru oameni. Daca se rezuma la transparenta, risca sa ajunga dependent de like-uri pe facebook. Si poate mai mult. Transparenta pana la detaliu trebuie sa fie parte din masurile de eficientizare a aparatului public. Cand o institutie stie ca datele despre munca sa sunt publice se va gandi de doua ori daca mai trage de timp sau nu. Nici nu trebuie sa iei cine stie ce masuri publice pentru performanta din administratie, transparenta face cel putin ½ din obiectivul denumit profesionalizare.

Transparenta inseamna sa vrei sa vezi unde gresesti si sa cauti sa indrepti. Asta nu intelege sistemul public. Cine are puterea sa vada acest lucru, face reforme.

Ce s-a intamplat cu cele 37 de centre de vaccinare din 48, cui se adresau ele si ce capacitate aveau, aceste aspecte vor fi lamurite. Asta este o alta discutie. Foarte importanta. Aici da, trebuie verificat, corp de control sau ce trebuie. Specialistii au loc sa explice pe acest subiect, banuiesc ca exista explicatii. Pentru toti romanii care trebuie sa aiba incredere ca sunt respectati, indiferent de profesie, de varsta, de statut social. Altfel, se acutizeaza acest sentiment ca unii romani sunt speciali si altii mai … fraieri. Daca nu se explica, asumat, clar, aici se va ajunge. La un fenomen care va genera cele mai grave reactii in societate in general dar si in mediul politic. Aici raspunsul e clar: transparenta totala in explicatiile oferite”, a scris Violeta Alexandru pe Facebook.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat, marti, ca nu este normal sa apara in presa liste cu numele si adresele unor angajati din minister sau din alte structuri ale statului.

El a raspuns, la TVR1, unei intrebari privitoare la vaccinarea paralela a angajatilor din MAI, peste rand si in centre care nu ar aparea pe platforma de vaccinare.

„In ceea ce priveste campania de vaccinare a personalului din structurile MAI, am o situatie cat se poate de clara (…) si vreau sa spun ca, in acest moment, din cei care si-au manifestat optiunea de a se imuniza, pana in acest moment s-au vaccinat 53,5%, 26-27.000 de angajati din structurile MAI, dintr-un total de circa 50.000 care si-au exprimat optiunea. Deci, peste 20% din tot ce inseamna structurile MAI s-au imunizat pana in acest moment.

Dar, acele liste despre care faceti referire, eu spun foarte clar ca nu este normal (…) ca ele sa fie publicate, cu adresa, legat de sistemul de aparare, sistemul de ordine publica; aici inteleg ca era vorba si despre serviciile de informatii.

In ce conditii… Vezi adresa, strada x, numarul y si constati ca acolo s-au vaccinat 7, 8, 10 cetateni din structurile respective. Pai, in momentul respectiv, poti sa te astepti ca oricine, nu stiu, poate ca nu ne sunt toti prieteni pe pamantul acesta, dar pot veni in orice moment sa fotografieze, sa filmeze… Nu mi se pare normal sa dam publicitatii”, a spus Lucian Bode, citat de Agerpres.

Premierul Florin Citu a precizat marti ca datele publicate de Ministerul Sanatatii cu privire la care a fost sesizat sunt legate de vaccinare, nu de numarul testelor din fiecare judet si ca vrea sa se asigure ca nu au fost lansate in spatiul public informatii care sa creeze probleme.

„Ipoteticul control care s-ar putea face la Ministerul Sanatatii a suscitat multe discutii tendentioase in spatiul public. Asa ca fac urmatoarele precizari: sustin transparentizarea informatiilor de catre toate autoritatile statului. Oamenii trebuie sa stie date despre cheltuirea banilor publici, despre pandemie, vaccinare si despre orice alta informatie de interes public. Este normal sa fac verificari in legatura cu sesizarile pe care le primesc, indiferent de unde sunt. Informatia cum ca nu as fi de acord cu publicarea numarului testelor din fiecare judete este incorecta. Reiterez: sunt de acord cu transparentizarea informatiilor de interes public, cu mentiunea ca aceste date trebuie furnizate corect, legal si cu avizele necesare. Datele pentru care am primit sesizari sunt legate de vaccinare (…). Vreau sa ma asigur ca nu au fost publicate date care sa creeze probleme. In cazul in care voi hotari demararea unui control, cum voi avea un raspuns il voi face public!”, a scris Florin Citu pe Facebook.

Coordonatorul campaniei de vaccinare impotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghita, a declarat marti ca l-a informat pe premierul Florin Citu, la solicitarea acestuia, despre datele privitoare la imunizare, respectiv despre modalitatea prin care aceste date sunt publicate in mediul online.

„Eu nu am facut plangere, am facut o informare premierului, la solicitarea dumnealui, legata de datele privitoare la activitatea de vaccinare, respectiv modalitatea prin care aceste date sunt puse in mediul online si ce informatii sunt prezentate. Problema pe care o vad, in calitate de presedintele al Comitetului National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea si care am ca atributie informarea publicului legata de derularea activitatilor de vaccinare, de asemenea comunicare in situatii de criza, comunicare cu personalul medico-sanitar, toate aceste informatii, in opinia noastra si a specialistilor, necesita a fi validate inainte de a fi puse in mediul online, pentru ca pot sa fie erori de selectare in centrele de vaccinare. Aceste erori se corecteaza cu o intarziere de cel putin 24 de ore si prin acest punct de vedere pot sa genereze o serie de interpretari eronate pe baza unor date care sunt nevalidate”, a spus medicul militar.

Saptamana trecuta, Ministerul Sanatatii a publicat noi date despre pandemie si despre centrele de vaccinare din judete.

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, afirma luni ca nu este nevoie de avizele serviciilor de informatii pentru publicarea numarului de teste COVID-19 efectuate pe fiecare judet.

„Numarul de teste trebuia sa fie publicat cu mult timp inainte, cred ca este un lucru pe care il asteptam cu totii. (…) Nu a trimis premierul Corpul de control. Exista o solicitare a unor autoritati, probabil, sau unor institutii care trebuie verificate. Ce vreau sa va spun este ca datele trebuie sa fie publice. Ideea ca numarul de teste intr-un judet al Romaniei ar fi un secret de stat sau ceva de genul acesta este complet anapoda si asta nu cred ca este un secret pentru fiecare dintre dumneavoastra. (…) Datele sunt publice. S-ar putea sa nu fie perfecte, dar asta este toata ideea din spatele transparentei. S-ar putea ca anumite date sa fie corectate si pentru asta sa fie nevoie de un efort inclusiv al publicului ca sa observe anumite inadvertente, dar daca ascundem date, ascunderea de date sau pretinderea ca anumite date ar fi secrete este un lucru profund nociv pentru democratia unei tari, profund nociv pentru orice institutie a tarii acesteia”, arata Voiculescu.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: