Violeta Alexandru, revoltata: „Sa nu mai aud cum PSD are grija de pensionari”. PSD-istii i-au respins legea prin care incerca sa rezolve probleme grave ale pensionarilor

politica

Fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, anunta ca parlamentarii PSD din Comisia de Munca i-au respins proiectul de lege prin care incerca sa rezolve probleme grave cu care se confrunta pensionarii. Alaturi de PSD au votat si AUR si UDMR.

„Sa nu mai aud cum PSD are grija de pensionari. Am mai spus ca atunci cand dau ceva, nu dau din banii lor – dau din taxele si impozitele celor care muncesc. Sa fiti atenti la ceea ce lasa ei, concret, in urma: nimic, probleme ascunse, amanate si nerezolvate. Sa nu mai aud ca lasa ceva concret dupa ei pentru pensionari pentru ca nu este deloc asa.

PSD, care are majoritate acum in multe comisii si, cu PNL, in plen, a dat aviz NEGATIV astazi in Comisia de munca din Senat (adica sunt impotriva) proiectului meu de lege prin care am vrut ca:

– toate sporurile, toate pentru care s-au platit contributii, inclusiv cele din acord global, sa fie luate in considerare in calculul pensiei. Au muncit oamenii, nu exista nicio explicatie pentru care, de maine, acestea sa nu fie luate in considerare. Cand nu rezolvi aceasta problema, se numeste ca terfelesti munca oamenilor. Sunt oameni care au facut eforturi sa lucreze in plus. Munca trebuie sa fie respectata in Romania.

– nu doar urmasii in urma unei casatorii de 10/15 ani sa poata opta pentru pensia de urmas ci si cei casatoriti mai putin de 10 ani.

– munca desfasurata in conditii speciale/deosebite sa fie valorificata in calculul pensiei, pana la ultima zi. Astazi se ia in considerare doar un an intreg de munca in aceste conditii. Cine a muncit 11 luni, a muncit degeaba. Asta nu e corectitudine.

AUR si UDMR au fost de acord cu PSD/Presedintele Rotaru si au respins proiectul. USR a sustinut proiectul (Multumesc!), cei doi fosti colegi de la PNL s-au abtinut. Sper sa nu aiba de suferit. Si ei stiu ca este un proiect corect, unul bun dar nu au curaj. M-am obisnuit cu ceea ce se intampla acum in PNL (lipsa de curaj) si, de aceea, aproape ca le-as multumi pentru micul lor gest. Am ajuns sa ma bucur la abtinere din partea PNL.

Frapeaza modul in care s-a ajuns astazi sa se faca politica. Parca nu mergem in directia buna. Se merge pe principiul: sa nu care cumva sa faca altcineva ceva bun, mai bine ii omoram proiectul sanctionand, pana la urma, beneficiarii, oamenii. De parca m-as duce eu acasa cu aceste reparatii imediate pe care le-am propus pentru pensionari, de parca ceea ce muncesc si depun ca solutii nu ar fi pentru oameni. Nu se vrea sa facem treaba! Daca se poate, sa se traga de timp.

Cam asta e regula. Calculul politic meschin, aceasta coalitie aparent menita sa asigure stabilitate omoara orice initiativa buna pentru oameni.

PSDistul care conduce comisia a recunoscut ca proiectul ‘nu e rau’ (n-ar fi putut in veci, desi stie ca este un proiect care face dreptate pensionarilor, sa spuna ca e chiar bun, e just) dar vrea si Ministrul Budai/PSD sa faca ceva tot pe acolo. Ce explicatie … Asta e Romania, acum. Si sufera oamenii.

La un moment dat se vor schimba lucrurile si o sa facem si treaba. Imediat, nu cu termene lungi. Imediat, nu cu ‘nu se poate’ in brate. Voi lupta pentru proiect la Camera Deputatilor”, a transmis Violeta Alexandru.

Citeste: Violeta Alexandru face munca lui Budai. Lege pentru pensionari: „Pensia de urmas sa poata fi acordata sotului supravietuitor si in cazul unei casatorii mai mica de 10 ani dar de cel putin 1 an”

Violeta Alexandru a prezentat detalii in legatura cu acest proiect de lege in urma cu o luna.

„Nu inteleg ce face PSD (adus la guvernare) in domeniul pensiilor si cand face. Nu mai aplica legea 127, incepe o mega-consultanta care va dura cu anii. Aud ca se face un comitet care o va tine din sedinta in sedinta ca sa para ca lucreaza desi problemele se cunosc bine la casele de pensii.

Asa ca am terminat si am si depus o propunere legislativa pentru pensionari, dupa tot ceea ce am discutat cu dansii despre diverse neajunsuri ale legii in vigoare. Consider ca problemele de mai jos nu mai pot fi amanate:

1. Veniturile totale brute trebuie sa fie luate in considerare in calcularea pensiei. Tot ce au muncit oamenii, toate tipurile de sporuri, nu doar cele cu caracter permanent trebuie valorificate pentru stabilirea cuantumului pensiei. In fond, este munca omului.

Am studiat mult un esantion reprezentativ din procesele solutionate in instantele de judecata si aceasta este principala problema a oamenilor. Ii trebuie o rezolvare acum, una corecta fata de munca lor. Procesele in instanta se tin pe banii si pe timpul lor, intr-o chestiune evident nedreapta. Daca pentru aceste sporuri sau beneficii s-au platit contributii, atunci trebuie sa fie luate in considerare la stabilirea dreptului.

2. Pensia de urmas sa poata fi acordata sotului supravietuitor si in cazul unei casatorii mai mica de 10 ani dar de cel putin 1 an (in prezent, legea prevede cel putin 15 ani respectiv pana la 10 ani cu o diminuare a cuantumului pensiei). Si in acest caz, cu o diminuare corespunzatoare a cuantumului fata de situatia in care ar fi avut 10 ani de casatorie.

3. Pentru perioada lucrata in grupe de munca in conditii deosebite/grupa I/conditii speciale sa se ia in considerare nu doar anul complet ci si lunile dintr-un an. A lucrat cineva ani si 7 luni, atunci toata perioada trebuie sa fie apreciata si valorificata. Pana la ultima zi. Se va aplica reducerea varstei de pensionare proportional cu timpul lucrat.

Va multumesc tuturor celor care mi-ati trimis sugestii. Parca vad ca, la momentul oportun, Guvernul nu va sustine aceste propuneri necesare pensionarilor. O sa vedem impreuna. Nu renuntam”, a anunta Violeta Alexandru pe Facebook.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: