Viorica Dancila, interviu agresiv anti-UE in presa straina: „Romaniei nu ii este permis sa faca ce alte tari fac”

politica

Premierul roman, Viorica Dancila, sustine intr-un interviu acordat pentru Politico.eu ca Romania este discriminata in UE pentru ca nu i se permite sa modifice legile justitiei asa cum doreste majoritatea parlamentara. Ea i-a acuzat pe liderii europeni de dublu standard in criticarea tarii sale in ce priveste coruptia si represiunea protestelor antiguvernamentale.

„Dancila, al carui guvern detine presedintia rotativa a Consiliului UE, a afirmat ca, de asemenea, coruptia este o problema in Europa de Vest si a remarcat ca liderii UE nu au reactionat dur referitor la protestele Vestelor Galbene din Franta.

Remarcile prim-ministrului roman reflecta tensiunile dintre guvernele din Estul si Vestul Europei, care s-au intensificat in ultimii ani si pun in pericol o posibila pozitie comuna a liderilor blocului comunitar”, se arata in articol.

„Romaniei nu ii este permis sa faca ce alte tari fac”, a afirmat Viorica Dancila intr-un interviu acordat Politico.eu, la Palatul Victoria.

„Romania s-a confruntat cu multe critici din partea Comisiei Europene si a Parlamentului European in ultimele luni, reflectand ideea ca tarile est-europene fac un pas inapoi in lupta impotriva coruptiei si se indreapta spre aceeasi cale illiberala ca Polonia si Ungaria.

Criticii acuza partidul aflat la guvernare, PSD, ca insista pentru modificari legislative care sa slabeasca independenta sistemului judiciar, intr-o incercare de a-i ajuta pe politicienii acuzati de coruptie, inclusiv seful partidului, Liviu Dragnea”, subliniaza Politico.eu.

„Guvernul s-a lovit de critici si ‘acasa’. Atat de la activisti, cat si din partea presedintelui Klaus Iohannis, fost lider al PNL si opozant al social-democratilor, care a incercat sa opreasca, anul trecut, revocarea din functie a celui mai bun procuror anticoruptie din tara”, mai noteaza sursa citata.

Totusi, condamnarea internationala pare sa doara cel mai tare, apreciaza jurnalistii de la Politico.

In octombrie, Dancila s-a contrazis, in PE, cu prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, in ce priveste statul de drept in Romania. O luna mai tarziu, Parlamentul a adoptat o rezolutie in care era exprimata ingrijorarea fata de directia tarii privind lupta impotriva coruptiei si, totodata, era condamnata „interventia violenta si disproportionata a jandarmilor” in timpul protestelor din 10 august. Sute de oameni au fost raniti atunci, aminteste publicatia.

Dancila a afirmat, in acest sens, ca Romania nu este tratata corect de Uniunea Europeana.

„Am vazut ce s-a intamplat cu Vestele Galbene in Franta. Nimeni nu a avut vreo reactie. Este vorba despre dublu standard. Nu am vazut pe nimeni sa vina in Parlamentul European si sa spuna ‘vrem o rezolutie in Franta'”, a declarat ea.

De asemenea, ea a respins comparatiile dintre guvernul condus de ea si guvernele de la Budapesta sau Varsovia, ambele fiind acuzate de incalcarea valorilor fundamentale ale Uniunii Europene.

E o comparatie pe care a facut-o, in repetate randuri, Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE din PE. La dezbaterea privind situatia Romaniei din PE, desfasurata in luna octombrie, Verhofstadt a avertizat-o pe Dancila sa nu urmeze „exemplele negative ale Ungariei si Poloniei”.

La randul ei, Dancila a spus ca remarcile liberalului arata faptul ca el se afla in campanie pentru alegerile europarlamentare din mai.

„Daca el intelege ca trebuie sa conduca aceasta campanie electorala in detrimentul Romaniei si sa acuze un stat ca Romania, nu cred ca este o modalitate constructiva de a lucra”, a fost raspuns prim-ministrului roman.

De asemenea, premierul a mai spus ca nu este corect ca Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) este aplicat doar in Romania si in Bulgaria. „Se spune ca acest mecanism este menit sa ajute Romania si Bulgaria. E vorba despre coruptie. Am vazut acte de coruptie si in Olanda, in Franta, am vazut si in Germania. Nimeni nu a cerut vreodata implementarea unui astfel de mecanism in aceste state„, a constatat Dancila.

In ultimul raport MCV publicat pentru Romania, Bruxelles-ul a criticat in termeni duri Bucurestiul. De asemenea, Bruxelles-ul si-a exprimat ingrijorarea, luna trecuta, cu privire la o ordonanta de urgenta pentru contestatia in anulare a sentintelor definitive date de completurile de 5 judecatori de la Inalta Curte.

Criticii afirma ca PSD incearca astfel sa ii ajute pe politicienii condamnati, in timp ce Dancila sustine ca masura e necesara pentru a da oamenilor sansa sa aiba parte de un proces corect.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: