Viorica Dancila refuza cu argumente stupide solicitarea lui Klaus Iohannis privind Raportul GRECO: „Sa luam exemplul Olandei”

politica

Premierul Viorica Dancila refuza solictarea presedintelui Iohannis de a initia un proiect de lege privind recomandarile GRECO, sustinand ca romanii i-au cerut prin referendumul din 26 mai sa „nu intervina in justitie”.

„Aici am vazut o dubla masura, ca tot vorbeam de dublu standard, inclusiv din partea domnului presedinte Iohannis. Pe de o parte, un referendum care precizeaza ca nu avem voie sa dam ordonante, nu avem voie sa intervenim in justitie, ceea ce este corect, pe de alta parte ne cerem sa intervenim in justitie.

Eu nu cred ca justitia se face dupa modul in care avantajeaza sau dezavantajeaza o persoana, indiferent de ce functie ocupa in statul roman. In al doilea rand, Raportul Greco este raportat la luna martie, deci inainte de referendum. Am vazut ca domnul presedinte face referire la referendumul din 26 mai. Mai mult decat atat, am vazut ca este o dezbatere foarte mare intre judecatori si procurori. Eu cred ca aceste lucruri trebuie lamurite de magistrati.

Si ar trebui luat exemplul Olandei, care a trimis o scrisoare la GRECO si a spus ca atunci cand va exista un consens intre magistrati va veni cu precizari legate de GRECO. Sunt 14 state europene, printre care Franta, Germania, Olanda care au rapoarte GRECO si care nu au pus in practica tot ce scrie in Raportul GRECO, motivand foarte bine acele puncte. Eu cred ca asa trebuie sa procedam si noi. Daca intr-adevar vrem – si nu avem dubla masura – referitoare la justitie, trebuie sa existe un consens in justitie si pe urma sa luam o masura”, a declarat Dancila.

Presedintele Iohannis i-a cerut insa premierului sa initieze un proiect de lege, nu o ordonanta de urgenta, privind punerea in practica a recomandarilor GRECO.

„Doamna prim-ministru ignora faptul ca Guvernul are drept de initiativa legislativa si, deci, are posibilitatea de a elabora un proiect de act normativ care sa cuprinda masurile necesare de punere in acord a legislatiei din domeniul justitiei cu vointa cetatenilor si cu recomandarile organismelor europene;

Prin pasivitatea ei, majoritatea PSD-ALDE actioneaza in continuare impotriva vointei si impotriva intereselor romanilor.

Avand in vedere toate acestea, solicit Guvernului sa initieze cu celeritate un proiect de lege care sa contina masurile necesare pentru reasezarea legislatiei in concordanta cu coordonatele statului de drept, in acord cu vointa populara si cu recomandarile organismelor europene. Acestui demers trebuie sa i se ralieze, in mod obligatoriu, si CSM-ul, cu asumarea rolului sau de garant al independentei justitiei”, a declarat Iohannis, miercuri, intr-o conferinta de presa.

Mai mult despre: ,

Comentarii: