Visarion Alexa si-a recunoscut faptele „incriminate” si in fata BOR: „A refuzat sa dea detalii amanuntite”

news

Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, Vasile Banescu, anunta ca preotul Visarion Alexa a recunoscut, in fata unei comisii a Arhiepiscopiei Bucurestilor, fapta de care este acuzat, fiind suspendat de la slujire si retras din functia de paroh.

„Comisia de disciplina din cadrul Arhiepiscopiei Bucurestilor i-a solicitat in aceste zile preotului Visarion Alexa o declaratie personala pe marginea faptelor de care a fost acuzat recent. Acesta a recunoscut fapta incriminata de probatoriul consemnat si in stenogramele devenite publice, refuzand sa ofere insa detalii amanuntite si invocand faptul ca avocata sa l-a sfatuit sa fie retinut in declaratii”, a declarat Banescu, intr-un comunicat de presa.

Potrivit acestuia, masurile prompte luate de Arhiepiscopie, „singurele posibile si statutare pana la pronuntarea sentintei de catre instanta judecatoreasca”, sunt urmatoarele: suspendarea de la slujire (oprirea totala de la savarsirea celor sfinte, adica interdictia de a oficia orice serviciu religios); retragerea functiei de paroh (nu mai are dreptul de a semna niciun document al parohiei de care apartine si de a se implica in niciun act administrativ); obligatia de a informa constant, cu celeritate si sinceritate Centrul eparhial (Arhiepiscopia) despre evolutia cercetarilor judiciare cu privire la acuzatiile ce ii sunt aduse.

Purtatorul de cuvant al Patriarhiei a precizat ca, dupa pronuntarea sentintei judecatoresti, Arhiepiscopia Bucurestilor va comunica sanctiunile impotriva preotului Visarion Alexa, acestea urmand a fi „direct proportionale cu faptele dovedite din punct de vedere judiciar”.

„Odata cu pronuntarea sentintei judecatoresti de la sfarsitul perioadei de control judiciar, tinand cont riguros de motivatia sentintei si de gravitatea acesteia, Arhiepiscopia Bucurestilor, prin Comisia sa de disciplina, va comunica la randul ei sanctiunile pe linie bisericeasca ce vor fi aplicate preotului Visarion Alexa, sanctiuni direct proportionale cu faptele dovedite din punct de vedere judiciar”, a adaugat Banescu.

El a subliniat ca pozitia Bisericii este intotdeauna favorabila celui vulnerabil.

„Pozitia Bisericii, pozitia crestina, este totdeauna, in mod natural si subinteles, favorabila celui vulnerabil si oricarei persoane care ajunge sa fie victima unui abuz de orice fel. Biserica este, in acelasi timp, si spatiul moralmente terapeutic de indreptare si vindecare prin pocainta sincera a absolut oricui. Dumnezeu sa-i intareasca si sa-i mangaie sufleteste pe toti cei afectati de aceasta situatie adanc tulburatoare!”, a mai spus Vasile Banescu.

Preotul Visarion Alexa a fost retinut pe 17 septembrie, dupa ce o femeie a reclamat ca a agresat-o sexual.

Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 6 Bucuresti a decis apoi plasarea sub control judiciar a preotului pentru o perioada de 60 de zile.

Prima femeie care a depus plangere are 37 de ani si sustine ca a fost agresata sexual chiar in timpul spovedaniei.

Avocata preotului a declarat ca femeia comunica foarte des cu preotul si ca ”relatia de duhovnic a fost dublata de cea de prietenie”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: