externe

Visul imperialist al lui Putin: „URSS era Rusia istorica, disparitia ei este o tragedie”

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a calificat din nou duminica drept tragedie dezmembrarea Uniunii Sovietice in urma cu 30 de ani, transmite EFE, citata de Agerpres.

„(Pentru mine), la fel ca pentru majoritatea cetatenilor, a fost o tragedie”, a declarat liderul rus intr-un interviu la televiziunea publica.

Liderul de la Kremlin a adaugat ca dezmembrarea imperiului sovietic a insemnat deopotriva si disparitia Rusiei istorice.

„Ce a insemnat disolutia URSS? A insemnat disparitia Rusiei istorice sub numele de URSS”, a subliniat el.

Nu este pentru prima data cand Putin califica de tragedie dezmembrarea imperiului rosu, noteaza EFE. In 2005, la cinci ani de la venirea la putere in Rusia, Putin a declarat ca prabusirea Uniunii Sovietice a fost „cea mai mare tragedie geopolitica a secolului al XX-lea”. Totusi, liderul rus a mentionat in mai multe randuri ca resuscitarea URSS „este imposibila si lipsita de sens”.

Nevoia reducerii tensiunii provocate de mobilizarea militara a Rusiei la frontiera cu Ucraina – cu posibilitatea impunerii de noi sanctiuni politice si economice care sa vizeze autoritatile de la Moscova daca acestea vor folosi din nou forta impotriva Kievului – se va afla in centrul reuniunii ministrilor de externe ai Uniunii Europene, care se va desfasura luni la Bruxelles, informeaza duminica EFE.

La aceasta reuniune se va mai discuta si despre situatia din Afganistan, impreuna cu vicepremierul si ministrul de externe al Qatarului, Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, si se va lua in calcul adoptarea de sanctiuni impotriva companiei ruse de mercenari Wagner care opereaza in prezent in mai multe tari din Africa.

„Ne aflam in contact cu autoritatile ruse si le explicam foarte clar ca, daca vor continua, va exista un raspuns clar, puternic, politic si economic”, au declarat surse comunitare cu privire la posibilitatea ca Rusia sa invadeze Ucraina vecina.

In interiorul UE continua sa se mizeze pe descurajare si pe negocieri diplomatice, atragandu-se totodata atentia ca orice agresiune la adresa Ucrainei va avea urmari, dupa cum a confirmat in aceasta saptamana unui grup de jurnalisti presedintele Comitetului Militar al UE, generalul Claudio Graziano.

„Orice tip de consolidare a fortelor genereaza un raspuns si este un act militar, o operatiune militara”, a avertizat el. In opinia sa, chiar si antrenamentele intr-o „zona critica” reprezinta operatiuni, si, mai concret, manevrele efectuate de Rusia in apropierea frontierei cu Ucraina, cu „niveluri enorme de forte” armate, genereaza „efecte si reprezinta o amenintare”. „Este un lucru periculos care presupune sa fim vigilenti si care necesita un raspuns”, a spus el.

Pentru ca masurile de disuasiune sa dea rezultat, UE a inceput sa lucreze la posibile sanctiuni impotriva Rusiei, insa nu a prezentat deocamdata statelor membre variantele pe care le are in vedere.

In orice caz, surse comunitare au amintit ca in 2014, cand Rusia a anexat ilegal peninsula ucraineana Crimeea si se avea in vedere desfasurarea de trupe ruse in orasul Mariupol, UE a fost capabila sa aprobe sanctiuni economice „substantiale” in doar 72 de ore, dat fiind ca un plan in acest sens exista deja. A fost vorba despre interdictia ca Rusia si marile companii ruse sa poata folosi bani imprumutati de pe pietele financiare europene timp de 90 de zile.

In prezent, UE mentine un pachet de sanctiuni economice impotriva Rusiei pe care il innoieste la fiecare sase luni, dupa ce sefii de stat si de guvern din UE isi dau acordul cu prilejul celor doua Consilii Europene din iunie si decembrie.

„Vor exista consecinte geostrategice si consecinte majore daca nu vor fi respectate” independenta, suveranitatea si integritatea Ucrainei, au declarat surse diplomatice, citate de EFE.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Recent Posts

Germania isi extinde influenta, trimite doua nave de razboi in apele Asiei. „Comportamentul agresiv” al Chinei, principala cauza a misiunii

O fregata germana si o nava de aprovizionare de lupta au plecat saptamana aceasta din…

2 ore ago

O masina cu 7 femei s-a rasturnat pe Podul Basarab din Bucuresti. Toate au ajuns la spital

O masina in care se aflau sapte femei s-a rasturnat, duminica, pe Podul Basarab din…

3 ore ago