Visul lui Dragnea. Parlamentul din Slovacia a desfiintat DNA-ul local, Biroul procurorului special anti-coruptie

externe

Slovacia, opozitie, primire, Ucraina, NATO, Robert Fico

Parlamentarii noului guvern de coalitie al premierului populist Robert Fico au votat joi pentru modificarea codului penal si eliminarea biroului procurorului special care se ocupa de infractiuni majore si coruptie, relateaza Associated Press.

Modificarea legislatiei s-a confruntat cu critici dure in tara si in strainatate.

Mii de slovaci au iesit in repetate randuri in strada in cadrul unor proteste care au inceput in urma cu doua luni si care s-au extins din capitala Bratislava in peste 30 de orase si localitati si chiar in strainatate.

In parlamentul de 150 de locuri, cunoscut sub numele de Consiliul National, 78 de legislatori au votat in favoarea planului care include abolirea biroului procurorilor speciali, care se ocupa de infractiuni grave, cum ar fi coruptia, crima organizata si extremismul.

Aceste cazuri ar urma sa fie preluate de procurorii din birourile regionale, care nu s-au mai ocupat de astfel de infractiuni de 20 de ani.

Modificarile planificate includ, de asemenea, o reducere a pedepselor pentru coruptie si pentru alte infractiuni, inclusiv posibilitatea de a aplica pedepse cu suspendare, precum si o scurtare semnificativa a termenului de prescriptie.

Presedinta Zuzana Caputova a avertizat ca modificarile pun in pericol statul de drept si ar putea provoca daune „imprevizibile” societatii.

Caputova a declarat ca este pregatita sa se opuna prin veto la amendament si sa introduca o contestatie constitutionala daca guvernul trece peste veto-ul sau. Partidele de opozitie planuiesc, de asemenea, o contestatie.

De asemenea, Parlamentul European a pus sub semnul intrebarii capacitatea Slovaciei de a lupta impotriva coruptiei in cazul in care modificarile vor fi adoptate.

Coalitia de guvernare a impus modificarile prin utilizarea unei proceduri parlamentare rapide, ceea ce inseamna ca proiectul de lege nu a fost revizuit de experti si de alte persoane implicate de obicei in proces. De asemenea, coalitia a limitat timpul pentru dezbaterea parlamentara.

O serie de persoane legate de partidul premierului sunt urmarite penal in scandaluri de coruptie.

Fico a revenit la putere pentru a patra oara anul trecut, dupa ce partidul sau de stanga Smer (Directia) a castigat alegerile parlamentare din 30 septembrie pe o platforma pro-Rusia si antiamericana.

Fico, care a pus capat ajutorului militar al tarii pentru Ucraina, si-a unit fortele cu un alt grup de stanga, Hlas sau Vocea, si cu Partidul National Slovac ultranationalist, o forta pro-rusa majora in Slovacia, pentru a forma un guvern majoritar.

Criticii sai se tem ca Slovacia ar putea abandona cursul pro-occidental si sa urmeze directia Ungariei sub conducerea premierului Viktor Orban.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: