Visul PSD si AUR, „democratie” ca in China: „Numai patriotii pot sa fie alesi in Hong Kong”. Ce inseamna „patriot”

externe

China vrea sa se asigure ca doar „patriotii” vor putea fi alesi in Hong Kong, a declarat luni un inalt responsabil al guvernului central, intr-un moment in care Beijingul incearca sa neutralizeze opozitia in acest teritoriu semiautonom, relateaza AFP, citat de Agerpres.

Aceste afirmatii facute de Xia Baolong, directorul Biroului de Afaceri pentru Hong Kong si Macao, survin cu mai putin de doua saptamani pana la deschiderea la Beijing a sesiunii anuale a Adunarii Nationale Populare (ANP, parlamentul chinez).

Ea se va deschide la 5 martie si s-ar putea incheia cu noi masuri pentru intarirea controlului Chinei asupra acestui teritoriu semi-autonom, dupa ce anul trecut a fost impusa o lege privind securitatea nationala.

„Aplicatia de principiu conform careia patriotii sunt cei care trebuie sa guverneze la Hong Kong necesita mai multe masuri simultane. Cea mai importanta si cea mai urgenta este perfectionarea sistemului si in special perfectionarea imediata a sistemului electoral”, a declarat Xia Baolong.

„A fi patriot inseamna a iubi Republica Populara Chineza”, a precizat el intr-o versiune scrisa a discursului sau, publicata de Biroului de Afaceri pentru Hong Kong si Macao.

Cu o populatie de sapte milioane de locuitori, Hong Kong nu a beneficiat niciodata de o democratie extinsa, indiferent daca a fost vorba de perioada colonialismului britanic sau de perioada de dupa retrocedarea catre China in 1997.

Dupa mari manifestatii pro-democratie si anti-Beijing in 2109, care au fost deseori violente, si apoi dupa o victorie zdrobitoare a unor candidati ai opozitiei la alegeri districtuale, Beijingul a raspund cu fermitate.

In mai 2020, Adunarea Nationala Populara (ANP), supusa Partidului Comunist Chinez (PCC) aflat la putere in China continentala, a impus o lege privind securitatea nationala care a permis ca numeroase figuri ale opozitiei hongkongheze sa fie reduse la tacere.

Prin urmare, hongkonghezii urmaresc cu atentie orice potentiala schimbare la urmatoarea sesiune anuala a ANP.

Xia Baolong a facut apel luni la „acoperirea lacunelor juridice” ale sistemului electoral pentru a evita prezenta unor candidati „anti-China”. Formula lasa sa se inteleaga o reforma electorala, comenteaza AFP.

Aceasta ar putea viza alegerile de district sau cele pentru parlamentul local (Legco) – unde un sistem complicat garanteaza aproape sigur o majoritate pentru blocul pro-Beijing.

Din 1997, hongkonghezii se bucura, in teorie, de o larga autonomie in virtutea principiului ‘O tara, doua sisteme’: libertatea de expresie, libertatea presei si justitie independenta.

Insa conform mai multor guverne occidentale si opozantilor hongkonghezi, aceste libertati au fost puternic erodate de la impunerea legii privind securitatea nationala.

Mai mult despre:

Comentarii: