externe

Vizita premierului Greciei in Turcia. Mitsotakis si Erdogan au evitat sa discute despre „problemele spinoase”

Intalnirea dintre premierul grec Kyriakos Mitsotakis si presedintele turc Recep Tayyip Erdogan la Ankara a avut loc intr-o „atmosfera pozitiva”, dar raman probleme spinoase si dezacorduri, relateaza Euractiv.

„Alaturi de dezacordurile dintre noi, putem scrie o pagina paralela cu acordurile noastre”, a declarat Mitsotakis in timpul unei conferinte de presa comune.

Grecia si Turcia s-au confruntat cu turbulente in relatiile lor in 2022, dar situatia s-a detensionat drastic in vara anului 2023, dupa ce Erdogan si Mitsotakis au triumfat in alegerile lor nationale, care aproape au coincis.

Cele doua tari au semnat acorduri pentru o mai mare cooperare in ceea ce priveste raspunsul si gestionarea dezastrelor naturale si a situatiilor de urgenta, precum si pentru infiintarea Consiliului de afaceri greco-turc.

Cei doi lideri au convenit, de asemenea, asupra unei foi de parcurs pentru vizitele bilaterale din lunile urmatoare.

Atena estimeaza ca mentinerea canalelor de comunicare deschise este de o importanta capitala, in ciuda problemelor nerezolvate dintre cele doua tari.

Au fost evitate, cel putin in mod public, problemele politice sensibile, cum ar fi delimitarea platoului continental si a zonei economice exclusive in Marea Egee si in Mediterana de Est – cele doua chestiuni pe care Atena le recunoaste ca fiind doar „in curs de solutionare” intre cele doua tari.

La randul sau, Turcia doreste ca alte probleme sa fie incluse pe ordinea de zi, cum ar fi demilitarizarea insulelor grecesti invecinate cu Turcia de coasta si minoritatea musulmana din nord-estul Greciei, pe care Turcia o considera „turca”.

Evolutiile din Orientul Mijlociu au fost, de asemenea, pe ordinea de zi, cei doi lideri impartasind puncte de vedere diferite, Mitsotakis afirmand ca Atena si Ankara nu sunt intotdeauna de acord cu privire la aceste chestiuni.

„Pozitia Atenei este ca Israelul avea tot dreptul sa se apere impotriva unei organizatii teroriste [Hamas] care nici macar nu reprezinta poporul palestinian. Dar suntem de acord ca folosirea asimetrica a fortei trebuie sa inceteze”, a declarat Mitsotakis.

La randul sau, Erdogan a declarat ca comunitatea internationala ar trebui sa vorbeasca cu o voce mai puternica despre moartea a 35.000 de civili in razboiul dintre Israel si Hamas.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Surse: Geoana trebuie sa dea explicatii la NATO. Rectorul SNSPA, Remus Pricopie: „Nu exclud sa asistam la declansarea unor investigatii de natura penala”

Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, a declarat marti,  referindu-se la candidatura lui Mircea Geoana, ca "nu…

2 ore ago

„Arma laser de mare putere”. Marea Britanie a testat cu succes laserul companiei Raytheon impotriva dronelor de pe un vehicul militar

O arma laser de mare putere capabila sa doboare drone aeriene a fost folosita pentru…

11 minute ago

Sanctiunile impotriva gigantului petrolier rus Lukoil nu au afectat volumul tranzitului de petrol catre Ungaria si Slovacia, sustine Ucraina

Inasprirea sanctiunilor, in iunie, impotriva Lukoil, cea mai mare companie petroliera din Rusia, nu a…

10 minute ago

Pentru a doua oara in cinci zile, fortele ucrainene au doborat un avion de lupta rus Su-25: „A fost pedepsit” – VIDEO

Astazi, 23 iulie, armata ucraineana a doborat un avion de lupta rus Su-25 in directia…

O oră ago

Budapesta continua sa blocheze ajutorul UE pentru Kiev. UE muta summitul ministrilor de Externe de la Budapesta la Bruxelles

Ca si in cazul ultimei runde de finantare UE pentru Ucraina, Ungaria a refuzat sa…

3 ore ago