news

Vlad Voiculescu, despre anuntul Pfizer: „Principala problema pe care o sa o avem in perioada urmatoare nu va fi viteza cu care vaccinam, ci va fi numarul de vaccinuri”

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu,  a confirmat vineri ca Romania va fi afectata de faptul ca Pfizer va reduce cantitatea de vaccinuri catre Europa. El a adaugat ca vaccinarea nu va merge cu viteza pe care si-ar dori-o, insa problema nu e rapiditatea, ci numarul de vaccinuri, fiind o problema la nivel european si global.

„Da, sigur si Romania va fi afectata. Livrarile in urmatoarele trei saptamani vor fi micsorate. Vom putea continua aceasta campanie pentru ca in acest moment avem o oarecare rezerva care pe de o parte ne asigura acel rapel de care au nevoie cei care s-au vaccinat deja cu prima doza de vaccin si avem de asemenea o rezerva de circa 100.000 de vaccinuri.

Cu aceasta rezerva si cu vaccinurile pe care le mai primi vom putea merge mai departe, nu cu aceeasi rapiditate. Nu la viteza pe care ne-am dori-o. In continuare, mentionez inca o data – principala problema pe care o sa o avem in perioada urmatoare nu va fi viteza cu care vaccinam, ci va fi numarul de vaccinuri. Si asta nu e doar o problema a Romaniei, e o problema la nivel european si la nivel global”, a declarat Vlad Voiculescu, intrebat la finalul sedintei de vineri a Guvernului, daca anuntul Pfizer privind scaderea livrarii vaccinului afecteaza Romania.

Laboratorul american Pfizer a avertizat vineri cu privire la o scadere – ”incepand de saptamana viitoare” – a livrarilor vaccinului impotriva Covid-19, care va afecta Norvegia si Europa, intr-o perioada in care isi va imbunatati capcitatea de productie, au anuntat autortatile norvegiene, informeaza AFP.

”Reducerea temporara va afecta toate tarile europene. Pentru moment, nu este clar cat timp anume va dura ca Pfizer sa atinga o capcitate de productie maxima – care va creste de la 1,2 la doua miliarde de doze”, a anuntat intr-un comunicat Institutul norvegian de sanatate publica (FHI).

FHI nu precizeaza amploarea globala a reducerii livrarilor catre Europa, insa anunta ca se asteapta sa primeasca, saptamana viitoare, 36.075 de doze in loc de 43.875 de doze cat astepta anterior – o scadere cu 17,8%.

In vederea unei compensari a acestei scaderi, Norvegia anunta ca va recurge la stocul de vaccinuri pe care l-a constituit la primirea primelor doze.

Norvegia nu face parte din Uniunea Europeana (UE), insa este asociata uniunii in numeroase domenii, inclusiv in cadrul achizitionarii de vaccinuri impotriva COVID-19 negociate de catre Comisia Europeana (CE).

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Piedone ridica miza. Anunt pentru Ciolacu si Firea: „Niciodata, niciodata. Niciodata nu ma voi retrage, dar niciodata”

Cristian Popescu Piedone a sustinut apasat, marti seara, la Antena 3 ca "niciodata" nu se…

2 ore ago

Qatar: Hamas va ramane la Doha atata timp cat prezenta sa este „utila si pozitiva” in negocierile pentru incheierea razboiului

Biroul politic al Hamas va ramane la Doha atata timp cat prezenta sa este „utila…

7 ore ago

Doi ucraineni care au trecut granita in Romania prin Muntii Maramuresului au fost recuperati de Salvamont

Doi ucraineni cu varste de 25 si 26 de ani au fost salvati de SPJ…

8 ore ago

Liderul cecen Ramzan Kadirov se filmeaza antrenandu-se, pe fondul zvonurilor privind starea sa de sanatate

La cateva ore dupa ce Novaya Gazeta Europe a publicat un articol potrivit caruia liderul…

8 ore ago

Spania a decis ca Biserica Catolica sa compenseze victimele abuzurilor sexuale comise de membrii sai

Spania a aprobat marti un plan care prevede oferirea unor compensatii victimelor abuzurilor sexuale comise…

8 ore ago

Iranul ameninta ca va anihila Israelul daca acesta lanseaza un atac major asupra sa

Un atac israelian asupra teritoriului iranian ar avea ca rezultat disparitia „regimului sionist”, a declarat…

8 ore ago