Vladimir Putin a ajuns intr-o situatie fara iesire si va fi inlaturat intr-un fel sau altul, spune un fost sef CIA

externe

Un fost sef al CIA crede ca presedintele rus Vladimir Putin ar putea fi un „mort ambulant”, din cauza pierderilor de pe campul de lupta din Ucraina, scrie Business Insider.

Intr-un interviu pentru The Sun, James Olson, fostul sef al serviciului de contrainformatii al agentiei, a expus motivele pentru care crede ca presedintele rus va fi ucis sau inlaturat din functie daca va ramane la putere.

„Nu merge deloc bine. Cred ca Putin se afla acum intr-o situatie fara iesire”, a declarat Olson.

„Daca Putin ramane la putere, va fi un razboi lung, pentru ca nu va renunta – dar nu cred ca Putin va ramane la putere. Cred ca va fi inlaturat de la putere”, a mai spus el.

Olson – care a servit timp de peste 30 de ani in cadrul CIA a spus ca el crede ca, din cauza pierderilor uriase de vieti omenesti suferite de trupele ruse, exista un „puternic curent subteran de opozitie fata de Putin” in armata si in randul oligarhilor rusi.

Olson a concluzionat ca, daca Putin ar fi inlaturat de la putere prin vreo revolta, acest lucru ar pune capat razboiului. El nu ar exclude cea mai dramatica optiune din aceasta posibilitate, spunand: „Cred ca Putin va fi inlaturat. Nu as exclude asasinarea”.

Olson crede ca generalii lui Putin sunt „dezgustati” de inutilitatea luptelor din Ucraina. Potrivit unui memoriu al Centrului pentru Studii Strategice si Internationale (CSIS), publicat in februarie, intre 60.000 si 70.000 de soldati rusi au fost ucisi pe campul de lupta din Ucraina de la inceputul razboiului.

Batalia in curs de desfasurare pentru orasul Bahmut din estul Ucrainei s-a transformat intr-un macel pentru fortele rusesti, a declarat generalul american Mark Milley, presedintele Statului Major Intrunit, in fata Comisiei pentru servicii armate a Camerei Reprezentantilor.

Olson spune ca liderii militari nemultumiti ar putea fi sursa unei revolte impotriva lui Putin.

„Si daca fac asta, nu cred ca Putin va supravietui. Cred ca este mai probabil ca Putin sa fie eliminat decat o infrangere militara in Ucraina.”, a spus el

„Sunt optimist pentru ca eu cred ca oamenii care il vor elimina pe Putin vor face acest lucru din motive corecte, ca sa salveze Rusia”, a spus Olson, adaugand ca Rusia ar avea un „viitor luminos” daca Putin ar fi inlaturat.

Alti experti in razboi au sugerat, de asemenea, ca Putin nu va renunta la control si nu va pune capat razboiului prea curand, in ciuda numarului mare de victime de ambele parti.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: