Vladimir Putin a semnat un decret care permite confiscarea proprietatilor americane din Rusia

externe

Vladimir Putin, decret, confiscare, active americane

Presedintele Vladimir Putin a semnat joi un decret care permite Moscovei sa preia controlul asupra proprietatilor americane, ca o compensatie pentru orice confiscare a activelor rusesti inghetate in Statele Unite.

Washingtonul si aliatii sai europeni au confiscat sau blocat aproximativ 300 de miliarde de dolari din activele financiare rusesti la scurt timp dupa invazia la scara larga in Ucraina. Ca raspuns la aceste masuri punitive, Moscova a mutat activele multor investitori straini in conturi speciale care nu pot fi transferate in afara Rusiei fara aprobarea Kremlinului, scrie cotidianul independent The Moscow Times.

Decretul de joi instruieste Comisia de stat a Rusiei pentru monitorizarea investitiilor straine sa determine tipurile de proprietati americane pe care un titular de drepturi rus ar putea incerca sa le confiste prin intermediul instantei drept „compensatie” pentru activele inghetate in Statele Unite.

Decretul a enumerat bunurile imobiliare, bunurile personale, valorile mobiliare, actiunile si drepturile de proprietate ca potentiale active detinute in SUA potential susceptibile de confiscare. Guvernul Rusiei a fost instruit sa faca modificarile legale necesare care sa permita confiscarea proprietatilor americane pana la sfarsitul lunii septembrie.

De la invadarea Ucrainei, in urma cu peste doi ani, Moscova a amenintat ca va confisca activele cu sediul in Rusia ale tarilor pe care le considera „ostile”. Anul trecut, Putin a dat unda verde pentru preluarea temporara de catre stat a diviziilor rusesti ale gigantului energetic german Uniper si ale companiei finlandeze Fortum, ca raspuns la „actiunile neprietenoase ale SUA”.

Decretul de joi vine la o luna dupa ce presedintele american Joe Biden a promulgat o lege privind ajutorul militar critic acordat Ucrainei, care continea, de asemenea, prevederi pentru ca Washingtonul sa vanda bunurile rusesti confiscate si sa predea veniturile Kievului pentru eforturile sale de reconstructie postbelica.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: