Vladimir Putin: „Nimeni nu poate sa invinga armata noastra”. Vezi cele mai spectaculoase momente ale paradei militare de la Moscova – Video

externe

O parada militara impresionanta, care marcheaza 72 de ani de la Al Doilea Razboi Mondial, a avut loc marti, de la ora 10.00, in Piata Rosie. La parada a asistat si Vladimir Putin.

Presedintele rus Vladimir Putin le-a cerut tarilor occidentale sa adopte abordarea Moscovei in combaterea terorismului international, in discursul rostit la parada de Ziua Victoriei, relateaza Radio Free Europe/Radio Liberty. El a subliniat ca lipsa de unitate le-a permis fortelor lui Adolf Hitler sa ameninte lumea.

Adresandu-se multimii stranse in Piata Rosie, din Moscova, pentru parada impresionanta de 9 mai, Putin a spus ca Uniunea Sovietica merita majoritatea laudelor pentru infrangerea nazistilor, in 1945, si ca lipsa de securitate din lumea de astazi inseamna ca Rusia trebuie sa isi consolideze armata.

“Tragedia monstruoasa” a celui de-al Doilea Razboi Mondial nu a fost evitata “in primul rand pentru ca ideologia criminala a superioritatii rasiale a fost permisa, din cauza lipsei de unitate dintre tarile de la varful lumii”, a subliniat Putin in discurs. Germania nazista “a lansat cele mai puternice atacuri asupra Uniunii Sovietice (…), dar nu a existat, nu exista si nu va exista niciodata o putere care sa poata sa ne subjuge poporul”.

“Nu vom uita niciodata ca tatii, bunicii si stramosii nostri au reusit sa aduca libertatea Europei si pacea mult-asteptata pe planeta”, a insistat el, fara a mentiona contributiile SUA, Marii Britanii sau aliatilor occidentali in victoria asupra Germaniei.

“Viata cere ca fortele noastre armate sa fie consolidate si mai mult, pentru a putea rezista in fata terorismului, extremismului si neonazismului”, considera liderul de la Kremlin. “Fortele armate ale Federatiei Ruse pot rezista oricarei provocari – dar pentru a lupta impotriva terorismului, este nevoie de consolidarea intregii comunitati internationale”, sustine el.

„Nimeni nu poate sa ne invinga”, a subliniat Putin, citat de The Independent.

Putin, care conduce tara – ca presedinte sau premier – din 1999, a acuzat frecvent Statele Unite si alte tari occidentale ca aplica standarde duble in eforturile lor de a combate terorismul si, in unele cazuri, chiar ca au colaborat cu militanti pentru a slabi Rusia. Statele Unite si alte Guvern neaga vehement aceste acuzatii.
Parada din Piata Rosie, la care au luat parte peste 10.000 de soldati si peste 100 de vehicule militare, a fost punctul central al ceremoniilor organizate marti in toata tara.

Zecile de avioane care urmau sa survoleze piata de langa Kremlin nu s-au ridicat, insa, de la sol, din cauza vremii nefavorabile, care a persistat, desi autoritatile au incercat sa disperseze norii cu echipamente costisitoare.

Potrivit estimarilor, 27 de milioane de soldati si cetateni sovietici au fost ucisi in al Doilea Razboi Mondial, iar infrangerea nazistilor, in 1945, este un motiv de mandrie enorma pentru milioane de oameni din Rusia, unde putine familii au ramas neafectate de razboi.

Putin foloseste, in mod traditional, discursurile de Ziua Victoriei pentru a pleda pentru unitate in Rusia si pentru o cooperare mai stransa impotriva terorismului, de multe ori criticand mai voalat sau mai direct Occidentul.
Criticii Kremlinului spun ca Guvernul lui Putin foloseste ceremoniile pentru a incerca sa alimenteze nationalismul si sa transmita semnale geopolitice, dar nu acorda atentie prea mare nevoilor veteranilor in varsta.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: