Vladimir Putin, raspuns dur: „Nu ne VINDEM teritoriile”

externe

Vladimir Putin a respins ideea de a ceda Japoniei una dintre insulele Kurile in schimbul intaririi cooperarii economice cu Tokyo. Presedintele rus a facut declaratia intr-un interviu pentru Bloomberg, acordat inainte de intalnirea cu premierul japonez, noteaza Agerpres.

„Nu ne vindem teritoriile, cu toate ca problema Tratatului de pace cu Japonia este cruciala si ne-ar placea sa gasim o solutie cu prietenii nostri japonezi”, a declarat Vladimir Putin.

Relatiile dintre Moscova si Tokyo sunt tensionate din cauza unei dispute referitoare la patru insule din arhipelagul Kurilelor ocupate la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial de catre URSS si revendicate de catre Japonia, ceea ce a impiedicat cele doua tari sa semneze un tratat de pace la incheierea razboiului si pana in prezent.

Negocierile referitoare la cele patru insule vulcanice, denumite teritoriile de Nord de catre Japonia, sunt intr-un punct mort de la anexarea Crimeii de catre Rusia in martie 2014, condamnata de catre Tokyo dupa occidentali.

Vladimir Putin, care se va intalni cu Shinzo Abe vineri dupa-amiaza la Vladivostok, in Extremul Orient rus, s-a declarat convins ca aceasta problema va face obiectul unor discutii cu premierul japonez.

„Dar nu este vorba de vreun schimb sau de o vanzare”, a precizat el, cand a fost intrebat daca Rusia, puternic afectata de sanctiunile occidentale din cauza crizei din Ucraina, sanctiuni sustinute de catre Tokyo, este gata sa renunte la una dintre insulele disputate, in schimbul intaririi cooperarii economice cu Japonia.

„Este vorba de a cauta o solutie care sa-i permita fiecarei parti sa nu sufere prejudicii, sa nu se simta nici castigatoare, nici perdanta”, a subliniat presedintele rus.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: