Vladimir Putin sustine planul de pace propus de China in Ucraina, afirmand ca Beijingul a inteles ce se afla in spatele crizei

externe

China, gazoduct, Rusia, santaj, preturi infime

Intr-un interviu publicat miercuri dimineata de presa rusa si citat de Reuters, presedintele rus Vladimir Putin a declarat ca sustine planul Chinei pentru o solutionare pasnica a crizei ucrainene, afirmand ca Beijingul a inteles pe deplin ce se afla in spatele crizei.

Putin, vorbind pentru agentia chineza de stiri Xinhua inaintea vizitei sale la Beijing din aceasta saptamana, a declarat ca Rusia ramane deschisa la dialog si discutii pentru a rezolva conflictul de peste doi ani. Planul Chinei si alte „principii” facute publice de presedintele Xi Jinping luna trecuta au tinut cont de factorii care au stat la baza conflictului, a declarat Putin.

„Suntem pozitivi in evaluarea noastra a abordarii Chinei pentru rezolvarea crizei ucrainene”, a declarat Putin, potrivit unei transcrieri in limba rusa de pe site-ul Kremlinului. „La Beijing, ei inteleg cu adevarat cauzele sale profunde si semnificatia sa geopolitica globala”.

Iar principiile suplimentare, stabilite de Xi in discutiile cu cancelarul german Olaf Scholz, au fost „pasi realisti si constructivi” care „dezvolta ideea necesitatii de a depasi mentalitatea de razboi rece”. Beijingul a prezentat in urma cu mai bine de un an un document in 12 puncte care stabilea principiile generale pentru incheierea razboiului, dar nu intra in detalii.

Acesta a primit o primire rezervata la vremea respectiva atat in Rusia, cat si in Ucraina, in timp ce SUA au declarat ca China se prezinta ca un pacificator, dar reflecta „narativul fals” al Rusiei si nu condamna invazia acesteia in Ucraina.

Luna trecuta, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a calificat propunerea drept un „plan rezonabil pe care marea civilizatie chineza l-a propus spre discutie”. Principiile suplimentare ale lui Xi cer o „racire” a situatiei, conditii pentru restabilirea pacii si crearea stabilitatii si reducerea la minimum a impactului asupra economiei mondiale.

Rusia vede conflictul ca pe o lupta care o opune „Occidentului colectiv”, care nu a tinut cont de preocuparile de securitate ale Moscovei, promovand extinderea spre est a NATO si activitatea militara in apropierea granitelor sale.

Rusia numeste actiunile sale in Ucraina o „operatiune speciala” pentru a dezarma Ucraina si a o proteja de fascisti. Ucraina si Occidentul spun ca acuzatia de fascism este nefondata si ca razboiul este un act de agresiune neprovocat.

Rusia si China au proclamat o relatie „fara limite” cu doar cateva zile inainte ca Moscova sa isi lanseze invazia in Ucraina in februarie 2022, dar Beijingul a evitat pana acum sa furnizeze arme si munitii reale pentru efortul de razboi al Rusiei.

Planul de pace al presedintelui ucrainean Volodimir Zelenski prevede retragerea totala a trupelor rusesti, restabilirea granitelor post-sovietice din 1991 si tragerea la raspundere a Rusiei pentru actiunile sale.

Un „summit pentru pace” este programat pentru luna iunie in Elvetia. Dar Rusia, care nu este invitata, respinge initiativa ca fiind lipsita de sens si spune ca discutiile trebuie sa tina cont de „noile realitati”. China a participat la unele discutii pregatitoare pentru summit, iar Ucraina a depus mari eforturi pentru a o convinge sa participe.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: