Vladimir Putin „va lua in considerare” propunerea presedintelui francez Macron de incetare a focului in Ucraina pe durata Jocurilor Olimpice de la Paris

externe

Vladimir Putin, pace, olimpiada de vara, Paris, Macron

Presedintele proaspat reales al Rusiei a declarat ca este deschis la planul presedintelui francez Emmanuel Macron de a propune o incetare a focului in timpul Jocurilor Olimpice de la Paris din aceasta vara. Putin a declarat ca va lua in considerare cererea daca aceasta reprezinta un demers serios pentru a construi „relatii pasnice si de vecinatate”, transmite Euronews.

Macron a declarat intr-un interviu difuzat sambata la televiziunea ucraineana ca Rusiei i se va cere sa respecte o incetare a focului, in conformitate cu apelul obisnuit al tarii gazda la pace. Vladimir Putin a declarat ca interesele Rusiei vor avea intotdeauna intaietate, dar ca va lua in considerare cererea:

„Suntem pentru negocieri pasnice, dar nu pentru ca inamicul a ramas fara munitie. Suntem pentru pace, daca ei doresc cu adevarat sa construiasca relatii pasnice, de buna vecinatate intre cele doua state pe termen lung, in loc sa ia o pauza de un an si jumatate sau doi ani pentru a se reinarma”, a declarat el.

Apelul la incetarea focului vine dupa ce Macron a declarat recent ca trimiterea de trupe occidentale in Ucraina nu ar trebui exclusa – desi a spus ca situatia actuala nu necesita acest lucru si a insistat ca nu se poate permite Rusiei sa castige razboiul.

Comitetul International Olimpic a decis in decembrie impotriva unei interdictii generale a sportivilor rusi si bielorusi din cauza invaziei din Ucraina.

„Intrucat sportivii vor participa in calitate individuala si neutra, ei nu vor defila la ceremonia de deschidere din 28 august si nu vor avea un purtator de drapel la ceremonia de inchidere din 8 septembrie”, a precizat CIP.

Joi, presedintele Comitetului Olimpic Rus a declarat ca ROC nu va boicota Jocurile Olimpice de la Paris din acest an, in ciuda restrictiilor impuse sportivilor.

Jocurile Olimpice de la Paris au loc intre 26 iulie si 11 august, iar in cele doua saptamani si jumatate vor concura 10.500 de sportivi din 206 tari.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: