„Voi tot nu ati inteles ca eu nu mai am afaceri?”. Documentarul Pro TV despre marii milionari si tepari ai Romaniei

politica

Pro TV a difuzat, inainte de Craciun, un amplu material despre milionarii de azi ai Romaniei, in special despre cei care s-au imbogatit spectaculos imediat dupa Revolutie. Unul dintre acestia este Dan Voiculescu, fondatorul trustului de presa Intact.

„Dan Voiculescu este unul dintre cei mai influenti afaceristi post-decembristi. Implicat in politica, fondatorul unui trust media, acesta a beneficiat in primii ani de relatiile si contractele derulate din fostul regim, atunci cand lucra sub cupola Securitatii. Afacerile grupate in grupul Grivco au fost diverse: comert, media, finante, servicii sau agricultura. A facut mai putin de 3 ani inchisoare dintr-o condamnare de 10 ani pentru privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare, desi prejudiciul nu a fost niciodata recuperat”, mentioneaza Pro TV.

Voiculescu sustinea insa, inainte de condamnare, ca nu mare are afaceri.

„Voi tot nu ati inteles ca eu nu mai am afaceri? Eu din 2004 m-am retras din afaceri cand am intrat in Parlament”, spunea Voiculescu.

„Exista si oameni de afaceri foarte discreti care detin averi impresionante atat in Romania, cat si in afara tarii. In Monaco, un grup de oameni de afaceri au rezidenta sau domiciliu, iar influenta lor in economia romaneasca este puternica: Radu Dimofte, Dragos Dobrescu, Nicolae Dumitru zis Niro, Puiu Popoviciu sau Cristian Burci sunt doar cativa dintre acestia.

Exista si oameni foarte bogati care si-au construit business-urile in zona de servicii sau productiei si care au devenit campioni in zonele lor de dezvoltare. Radu Timis sau Ioan Popa in industria alimentara, Iulian Dascalu in investitii imobiliare, Zoltan Teszari in telecomunicatii, Daniel Dines sau Florin Talpes in servicii IT si automatizare, fratii Dragos si Adrian Paval sau Iulian Stanciu in retail.

Daca imbogatitii anilor ’90 au fost din comert, micul trafic de frontiera, fosti securisti sau beneficiari ai sistemului comunist si privatizari controversate, ulterior au aparut afaceri curate in servicii si industrie, productie si turism si o crestere exponentiala a economiei si veniturilor. Usor-usor, milionarii Romaniei au inceput sa capitalizeze sanatos afacerile si sa contribuie la cresterea economica pe care o visam cu totii”, a mai relatat Pro TV.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: