Voiculescu, infundat cu citate din propria carte: „Coruptii nu trebuie sa se bucure de gratieri”. Ce au decis azi judecatorii

news

Judecatorii au decis, marti, ca Dan Voiculescu nu poate fi eliberat conditionat. Ei au stabilit ca Dan Voiculescu poate depune o noua cerere de eliberare conditionata peste 9 luni, respectiv pe 24 septembrie 2017.

Procurorul DNA a cerut Judecatoriei Sectorului 5 sa nu ia in considerare cele 330 de zile castigate de Dan Voiculescu pentru ca a scris 11 carti in penitenciar, aratand ca acesta nu putea sa scrie 2.000 de pagini in 73 de ore, adica o pagina in 2 minute, si ca in manuscrise nu sunt adaugiri sau stersaturi.

Avocatul lui Voiculescu a cerut instantei sa dispuna eliberarea conditionata, aratand ca in Comisia de la Penitenciarul Rahova s-a decis ca acesta a executat o treime din pedeapsa si ca nu se poate pune la indoiala ca cele 11 lucrarile stiintifice au fost scrise de acesta, care a fost profesor universitar, relateaza News.ro.

Procurorul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a aratat in fata instantei ca a analizat manuscrisele depuse de avocatul omului de afaceri si a constatat ca exista mai multe tipuri de scris in acestea, ca una dintre carti are mai multe pagini decat manuscrisul, ca „una afirma si alta face in inscrisurile sale”, iar manuscrisele nu au adaugiri sau stersaturi.

Magistratul DNA a sustinut ca cele 11 lucrari stiintifice pentru care Dan Voiculescu a primit 330 de zile castig nu ii apartin acestuia, pentru ca nu putea sa le scrie pe toate in 11 luni.

Procurorul a precizat ca pentru cartile „Omenirea, incotro?” si „Economia romaneasca” nu au fost identificate programele de lucru si tabelele de pontaj la penitenciar, iar pentru o alta lucrare exista program de lucru indeosebi sambata si duminica.

„12 ore pentru a scrie 180 de pagini. (…) Alta lucrare, 25 de ore pentru 220 de pagini. (…) 73 de ore si peste 2.000 de pagini de manuscris in total. Scrie in doua minute o pagina. Este imposibil sa scrii atat”, a spus procurorul in fata instantei.

Acesta a mai aratat ca Dan Voiculescu nu a avut acces la calculator.

„Cartile nu au fost redactate in penitenciar si va cer sa inlaturati aceste zile din castig”, a mai spus procurorul.

In ce priveste programele la care Voiculescu a participat in penitenciar, procurorul a spus ca au fost identificate 13 in care a fost implicat, dar pe care nu le-a finalizat, fie pentru ca nu a avut 75% prezenta minima, fie pentru ca nu a luat calificativul necesar. Mai mult, a aratat procurorul, Dan Voiculescu nu a trecut de la regimul inchis la cel semideschis de executare a pedepsei.

Procurorul a citit in fata instantei un fragment din cartea „A patra cale” scrisa de Voiculescu in penitenciar, in care se arata: „S-au pradat zeci de miliarde de euro din 1990 incoace, noi consideram ca toate pagubele ar trebui recuperate de la cei vinovati. Consideram ca trebuie aduse modificari legislatiei pentru ca cei corupti sa nu se bucure de prejudiciile pe care le-au adus si ar trebui sa nu se bucure de prescriere sau gratieri”.

Dupa ce a fost incarcerat, Dan Voiculescu a scris, in mai putin de un an si jumatate, zece carti: „Omenirea, incotro?”, „Dezvoltarea economica durabila”, „A patra cale”, „Efecte de antrenare a investitiilor straine in economia romaneasca 1990-2014”, „Economia romaneasca”, „Investitii straine directe – vector al dezvoltarii economice”, „Managementul riscului in accesarea si gestionarea fondurilor europene”, „Clasa de mijloc – teoria si practica antreprenoriala”, „Consideratii asupra teoriei lui Maslow – Participare la conferinte nationale si internationale” si „Teoria valorii – Participare la conferinte nationale si internationale”. Sapte dintre acestea au recomandari de la profesorul Dumitru Miron, fost decan al Facultatii de Relatii Economice Internationale din ASE.

In dosarul „ICA” au mai fost condamnati fostul director al institutului, Gheorghe Mencinicopschi, la opt ani de inchisoare, fostul director al ADS Corneliu Popa, tot la opt ani de inchisoare si fostul ministru al Comunicatiilor Sorin Pantis la sapte ani de inchisoare.

Gheorghe Mencinicopschi a fost eliberat conditionat in 26 septembrie, dupa ce a executat doi ani din pedeapsa.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: