Voiculescu trimite Corpul de Control la Sibiu. Seful sectiei ATI explica de ce unii pacienti sunt legati sau sedati

news

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a solicitat, luni, o ancheta a Corpului de Control la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sibiu in urma relatarilor aparute in spatiul public privind nereguli in tratamentul pacientilor internati in cadrul Sectiei ATI de la aceasta unitate medicala.

„Ministerul Sanatatii informeaza ca, in urma relatarilor aparute in spatiul public privind nereguli in tratamentul pacientilor internati in cadrul Sectiei ATI a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Sibiu, ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a solicitat demararea unei anchete de catre o echipa formata din reprezentanti ai Corpului de Control al ministrului si Inspectiei Sanitare de Stat”, informeaza un comunicat de presa transmis de minister.

Procurorii au deschis luni, un dosar penal pentru omor, in cazul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta din Sibiu, dupa ce a fost publicat un articol in presa locala, in care o sursa a declarat sub protectia anonimatului ca ar fi ucis ca fost angajat al Sectiei ATI, atat el, dar si alte cadre medicale, pacienti cu COVID-19, a precizat, pentru Agerpres, prim-procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Sibiu, Ion Vestemean.

Seful sectiei de Anestezie Terapie Intensiva de la Spitalul Judetean Sibiu, Mihai Sava, afirma intr-un interviu acordat Turnul Sfatului ca legarea pacientilor de pat se practica in toate sectiile ATI, fiind o procedura pentru ca acestia sa nu se raneasca atunci cand sedativele isi fac efectul.

„Contentia mecanica (legarea de pat) a pacientilor se practica in toate sectiile de terapie intensiva, fiind utila la pacientii agitati pana cand se instaleaza efectul sedativelor administrate sau atunci cand cresterea dozelor de sedative pot duce la instalarea unor reactii adverse amenintatoare de viata. Un pacient agitat poate sa se autolezeze prin smulgerea cateterelor, abordului venos sau chiar a sondei necesare ventilatiei mecanice. Pentru aceasta practica exista un protocol intern al SCJU Sibiu”, a declarat Mihai Sava.

„Fotografiile publicate in presa evidentiaza flictene la nivelul mainii unui pacient, flictene care pot aparea in multiple situatii chiar daca acesta nu a fost contentionat mecanic. Contentia se realizeaza cu centuri de contemtie, care sunt echipamente medicale speciale pentru aceasta procedura”, a completat medicul.

Referitor la sedarea pacientilor cu COVID, medicul a explicat ca procedura se aplica strict in cazul pacientilor agitati, pentru ca acestia sa nu-si produca leziuni proprii.

„De asemenea sedarea are rol anxiolitic la aceasta grupa de pacienti supusi unui stres psihic foarte mare. Sedarea se face cu doze cat mai mici, titrate, specifice fiecarui pacient, de medicatie sedativa astfel ca acestea sa nu induca reactii adverse severe. La pacientii cu intubatie orotraheala (IOT) sunt necesare nivele de sedare mult mai profunde pentru ca acestia sa poata tolera tehnicile de ventilatie mecanica”, a completat medicul.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: