Voluntari taiwanezi in Ucraina la lupta cu rusii: „Oameni din Polonia, SUA, Australia, Brazilia si Ucraina mi-au spus cu totii ca, daca China ataca Taiwanul, ‘ne vom intalni in Taiwan'”

actualitate

Printre voluntarii care lupta in Ucraina impotriva invadatorilor rusi se afla si un taiwanez. „Vreau ca lumea sa vada ca nu suntem genul de oameni care stau pititi asteptand sa fie salvati. Daca vrei ca oamenii sa te ajute, trebuie mai intai sa ii ajuti pe ei”, afirma taiwanezul.

Cand liderul ucrainean Volodimir Zelensky a cerut in februarie voluntari straini pentru a ajuta la respingerea fortelor rusesti invadatoare, Chuang Yu-wei, un ghid turistic taiwanez, s-a inscris a doua zi.

„Taiwanul nu poate fi un bebelus urias care striga dupa ajutor, dar nu este dispus sa ii ajute pe altii”, a declarat barbatul de 51 de ani, originar din Taoyuan, in apropiere de Taipei. De cand a ajuns in Ucraina, in martie, el s-a alaturat patrulelor, a ajutat la gatit, a mutat provizii si a sapat transee in apropierea liniilor de front din Harkov. „Nu conteaza cati dintre voi vin, trebuie doar sa veniti”, a spus el intr-un interviu telefonic pentru The Washington Post.

Multi din Taiwan urmaresc cu atentie asaltul rusesc asupra Ucrainei din cauza paralelelor cu propria lor situatie. Populatia insulei traieste sub amenintarea constanta a unui vecin puternic si autoritar, China, care revendica suveranitatea asupra Taiwanului democratic si promite sa o cucereasca prin forta daca este necesar.

Chuang, care a servit in armata taiwaneza in anii 1990, face parte dintr-un mic grup de voluntari taiwanezi din Ucraina pentru care razboiul este o sansa de a aduce acasa experienta de pe campul de lupta – unde dezbaterea este aprinsa cu privire la pregatirea militara a insulei – si de a arata comunitatii internationale ca Taiwanul merita sa fie aparat.

„Vreau ca lumea sa vada ca nu suntem genul de oameni care stau pititi asteptand sa fie salvati. Daca vrei ca oamenii sa te ajute, trebuie mai intai sa ii ajuti pe ei”, a declarat Chuang.

Liderii taiwanezi incearca sa calmeze temerile legate de invazia Ucrainei, dar cetatenii se tem ca insula lor va fi urmatoarea

Nu se stie cati taiwanezi se afla in Ucraina. The Washington Post estimeaza ca aproximativ 10 taiwanezi s-au alaturat efortului de razboi.

Oficialii taiwanezi spun ca razboiul in Stramtoarea Taiwan, coridorul de 100 de mile latime dintre China si Taiwan, nu este iminent. Oficialii subliniaza diferentele dintre situatia Taiwanului si cea a Ucrainei, inclusiv importanta geostrategica a insulei si relatia stransa cu Statele Unite. In luna mai, presedintele Biden a declarat ca Statele Unite vor apara militar Taiwanul in cazul unui atac al Chinei.

Cu toate acestea, posibilitatea unui atac din partea Beijingului se contureaza din ce in ce mai mult in contextul in care liderul chinez Xi Jinping se pregateste sa preia un al treilea mandat in acest an, deschizand o perioada critica pentru a-si consolida mostenirea. In conditiile in care China se afla din ce in ce mai mult in dezacord cu tarile occidentale si continua o ambitioasa dezvoltare militara, mai multi observatori se tem ca Xi se va inspira de la prietenul si partenerul sau, presedintele rus Vladimir Putin.

Pentru Pan, in varsta de 26 de ani, un luptator voluntar din Hsinchu care a servit anterior in fortele speciale din Taiwan si in Legiunea Straina Franceza, aceste ingrijorari l-au motivat in aprilie sa se alature Legiunii Internationale pentru Ucraina.

„Cand a izbucnit razboiul in Ucraina, m-am grabit sa ajung cat de repede am putut”, a declarat Pan, care si-a dat doar numele de familie din motive de securitate.

El a spus ca a fost impresionat de modul in care armata ucraineana apreciaza soldatii cu abilitati deosebite. Atunci cand asigurau acoperire pentru pilotii de drone care faceau recunoasteri pe linia frontului, a spus Pan, au primit ordin sa ii protejeze pe piloti cu orice pret.

„In Taiwan, specialistii nostri in razboiul electronic sunt pe plan secundar fata de armata traditionala, iar [armata] inca promoveaza utilizarea baionetelor”, a spus el. Pan spera sa deschida o tabara de instructie cand se va intoarce si sa aduca cativa dintre camarazii sai din Ucraina pentru a-i invata pe civilii taiwanezi cum sa se apere.

Taiwanul traieste sub amenintarea militara a Beijingului de cand fortele comuniste chineze i-au invins pe nationalisti in razboiul civil chinez din 1949, ceea ce i-a determinat pe nationalisti sa fuga in Taiwan si sa infiinteze un guvern rival. Unele insule taiwaneze au suferit bombardamente intermitente din partea fortelor chineze pana in anii 1970. Pentru majoritatea locuitorilor, razboiul ramane o amintire indepartata si o posibilitate abstracta.

Acum, situatia dificila a Ucrainei a reinnoit intrebarile privind posibilitatea unui atac si strategia generala de aparare a Taiwanului, sprijinind in acelasi timp apelurile de revizuire a rolului pe care l-ar juca civilii intr-un conflict. De asemenea, a evidentiat preocuparile legate de calitatea pregatirii in armata taiwaneza, care cere ca majoritatea barbatilor sa faca patru luni de serviciu.

Guvernul si-a extins programul de pregatire a rezervistilor, a ridicat nivelul de alerta si a declarat ca principalele exercitii militare din acest an vor fi influentate de razboiul din Ucraina si se vor concentra pe razboiul asimetric. Luna trecuta, ministrul de externe Joseph Wu a declarat ca Taiwanul a fost „inspirat de Ucraina” pentru a-si consolida apararea.

Dar aceste masuri s-ar putea sa nu fie suficiente pentru a respinge un adversar mult mai puternic precum China. Serviciul militar obligatoriu din Taiwan este adesea comparat cu o tabara de vara, in care recrutii petrec mai mult timp facand munci de jos decat invatand abilitati de lupta. Tacticile predate sunt comparabile cu cele folosite in timpul Razboiului din Golf din 1991 sau al Razboiului din Vietnam.

„Cele mai mari intrebari sunt: Ce fel de razboi vom purta acum? Pot echipamentele, unitatile noastre militare si pregatirea noastra sa corespunda tipului de razboi pe care va trebui sa il ducem?”, a declarat Lin Ying-yu, profesor asociat de afaceri Asia-Pacific la Universitatea Nationala Sun Yat-sen din Taiwan.

Pentru soldatii din Taiwan, conflictul din Ucraina este o sansa de a vedea de aproape razboiul modern. De la utilizarea artileriei impreuna cu dronele pana la utilizarea sistemelor de rachete portabile precum Javelins si Stingers, „ceea ce experimenteaza pe campul de lupta va fi cu siguranta util”, a spus Lin.

Unii soldati taiwanezi din Ucraina spun ca cea mai importanta abilitate este una care este dificil de invatat in afara unui conflict real.

Chen Ting-wei, in varsta de 27 de ani, care s-a antrenat cu o unitate de recunoastere si patrulare amfibie de elita din Taiwan, cunoscuta sub numele de „frogmen”, a fost desemnat sa apere un sat de langa Harkov in aprilie.

In timp ce se ascundea in transee cu echipa sa intr-o zi, o masina a venit din spate si a trecut in viteza. Unul dintre coechipierii sai, un veteran al puscasilor marini americani, i-a sfatuit sa plece, in cazul in care masina era o masina de supraveghere ruseasca. Mai putin de un minut mai tarziu, zona lor a fost bombardata, ucigand un membru al echipei lor care nu a scapat la timp.

„Cea mai importanta experienta pe care am dobandit-o este agilitatea pe campul de lupta”, a declarat Chen. „Fara experienta, nu vei fi capabil sa reactionezi rapid”.

Lee Cheng-ling, un sofer de livrari Uber Eats in varsta de 34 de ani din Taichung, care s-a alaturat legiunii straine din Ucraina in aprilie, a declarat ca a fost cel mai mult impresionat de vointa poporului ucrainean, un lucru de care se teme ca le lipseste cetatenilor taiwanezi.

„Au un simt al unitatii foarte puternic”, a spus el despre ucraineni. „Simt ca in Taiwan, solidaritatea noastra este mai degraba un spectacol pentru comunitatea internationala”.

Voluntarii raspandesc, de asemenea, vestea despre pozitia precara a Taiwanului. Cand Chen le spune altor soldati straini ca este din Taiwan, acestia promit ca vor veni in ajutorul insulei atunci cand va fi nevoie.

„Oameni din Polonia, SUA, Australia, Brazilia si Ucraina mi-au spus cu totii ca, daca China ataca Taiwanul, ‘ne vom intalni in Taiwan'”, a spus el.

Pentru Chuang, a ajuta Ucraina este ca si cum ar cumpara timp pentru patria sa. Recent, in Piata Independentei din Kiev, el a facut fotografii cu steagul taiwanez la un monument dedicat luptatorilor straini care servesc in Ucraina. El crede ca Taiwanul ar trebui sa fie cel care isi exprima recunostinta.

„Daca Ucraina ar fi fost invinsa in doua saptamani, atunci Xi Jinping ar fi atacat Taiwanul”, a spus el.

Dar, a remarcat el, Kievul a rezistat asediului rusesc – ceea ce ii da speranta pentru patria sa.

„Putem fi mai increzatori in noi insine”, a spus el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: