„Vom ramane pana la FINAL”. Ce operatiuni desfasoara acum Rusia in Siria – VIDEO

externe

Reprezentanti ai armatei ruse au declarat recent intr-un interviu televizat ca „se afla in Siria de la inceput si vor ramane pana la final”, dar ca pentru moment nici ei si nici altcineva nu cunosc cand va fi „sfarsitul”.

France24 a dat joi publicitatii o serie de interviuri cu militari, dar si comandanti ai trupelor rusesti dislocate in Siria. Imaginile arata militari rusi in localitatile aflate in apropiere de Latakia.

Soldatii, care a cerut sa nu fie filmati, le-au declarat jurnalistilor francezi ca nu stiu cata vreme vor ramane in Siria, dar sunt de parere ca nu pentru mult timp, intrucat „campania merge foarte bine”.

Unul dintre soldati, identificate de France24 ca fiind un consilier militar trimis in Latakia pentru a-i instrui pe militarii sirieni, a declarat ca nu este foarte multumit de atitudinea cursantilor sai. „Stii, sirienii au tot ce le trebuie (inclusiv) tancuri, insa mentalitatea lor nu este asta. Ei sunt in stare sa vanda totul dusmanului”, a spus el.

In acelasi montaj video, un alt soldat rus il intreaba pe reporterul francez daca isi aminteste de razboiul ruso-georgian, din 2008, atunci cand Rusia i-a sprijinit pe separatistii din Abhazia si Osetia de Sud si cand, pentru o scurta perioada, a ocupat chiar mai multe orase din Georgia.

„Va amintiti razboiul din Osetia? Aici au fost trimisi aceiasi generali din Armata 58. Ei conduc operatiunile militare de aici”, a spus acesta.

Armata 58 este o ramura a armatei ruse care a sprijinit, in 2008, incursiunea in Georgia, si pe care Ucraina a acuzat-o ca a atacat pozitiile militare din estul tarii.

Anna Borshchevskaya, colaborator al Institutului pentru Politicile Orientului Apropiat de la Washington, sustine ca, daca este adevarat si Armata 58 se afla in Siria, asta inseamna ca Moscova este pregatita sa ramana mult timp in Siria. „Putin nu este un strateg. Nu pare sa se fi gandit la toate implicatiile interventiei in Siria”, a declarat Borshchevskaya pentru Foreign Policy.

Si Mark Galeotti, profesor la Universitatea din New York si expert in probleme de securitate, a declarat ca, daca in Latakia exista membri ai Armatei 58, e posibil sa fie destul de putini si sa fi fost detasati de la alte posturi pentru a supraveghea operatiunile din zona.

In presa au existat diverse relatari potrivit carora, in Siria, sunt recrutati mercenari pentru a-i sprijini pe rusi sa lupte alaturi de fortele presedintelui Siriei, Bashar al-Assad.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Comentarii: