„Vom schimba tara pentru totdeauna”. Presedintele Milei ii avertizeaza pe parlamentari argentinieni ca va face reforme „cu sau fara” ei

externe

Javier Milei

Presedintele argentinian libertarian Javier Milei a declarat vineri, in primul sau discurs politic in fata parlamentului, ca va promova pachetul sau de reforme economice radicale indiferent daca legislatorii il vor sustine sau nu, relateaza France24.

„Vom schimba tara pentru totdeauna… cu sau fara sprijinul liderilor politici, cu toate resursele legale ale executivului”, a declarat Milei in fata legislatorilor, care au blocat proiectul sau de dereglementare si reduceri bugetare.

„Daca veti cauta conflicte, veti avea conflicte”, le-a spus el.

Milei a oferit o recapitulare a primelor sale 82 de zile de mandat, in care a devalorizat peso-ul cu peste 50%, a redus subventiile de stat pentru combustibil si transport, a taiat zeci de mii de locuri de munca in serviciile publice si a eliminat sute de reguli in incercarea sa de a dereglementa economia.

„Va cer rabdare si incredere”, a declarat Milei. „Va trece ceva timp pana cand vom putea percepe roadele reorganizarii economice si ale reformelor pe care le implementam”, a mai spus el.

Multe dintre planificatele sale reforme se confrunta cu blocaje in instantele de judecata, cu peste 60 de procese in curs de desfasurare intentate de catre sindicate, camere de afaceri si ONG-uri.

„Suntem convinsi ca suntem pe drumul cel bun, pentru ca pentru prima data in istorie atacam cauza problemei: deficitul fiscal, si nu simptomele ei”, a spus Milei.

In ultimele saptamani, Milei a contactat guvernatori de provincii influenti, lideri de partid si fosti presedinti pentru a incheia un „nou contract social” pentru tara, bazat pe zece principii, printre care un buget echilibrat „nenegociabil”, proprietate privata „inviolabila” si cheltuieli publice reduse la nivelul „istoric” de 25% din PIB.

Confruntat cu reticenta parlamentara, Milei a eliminat aproape jumatate din cele 664 de articole initiale din ampla masura legislativa de dereglementare emisa dupa ce a preluat mandatul, apoi a retras-o cu totul.

Dar presedintele a promis ca isi va retrimite proiectul de lege in parlament. Si a amenintat ca va adopta reformele sale prin decret prezidential daca legislatorii nu se aliniaza.

Argentina se confrunta cu lupte economice grave dupa decenii de proasta gestionare care a dus la cresterea nivelului de saracie la aproape 60% si a dus inflatia la o rata anuala de peste 200%.

Milei, un outsider politic in varsta de 53 de ani, a obtinut o victorie rasunatoare in alegerile de anul trecut, pe un val de furie din cauza crizei financiare marcate de tiparirea galopanta de bani si de deficit fiscal.

Guvernul sustine ca unele dintre schimbarile lui Milei dau deja roade: in ianuarie, Argentina a raportat primul excedent bugetar lunar din ultimii 12 ani, in timp ce rezervele valutare au crescut de la 21 miliarde de dolari la 27 miliarde de dolari.

Dar, in timp ce inflatia anuala a continuat sa se accentueze, saracii au fost loviti din plin, deoarece Milei a eliminat subventiile generoase pentru transport si energie si a inghetat ajutoarele pentru 38.000 de cantine pentru saraci in asteptarea unui audit.

Milei insista ca Argentina trebuie sa inghita o pastila amara pentru a salva economia si a avertizat populatia sa se pregateasca pentru ca lucrurile sa se inrautateasca inainte de a se imbunatati.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: